10 000 soļu dienā – kāpēc un vai vajag?

Nikola Matjušenko | 2021.03.14

Aktīvs dzīvesveids vienmēr bijis svarīgs elements rūpēs par ķermeņa fizisko un emocionālo veselību. Viens no vienkāršākajiem veidiem kā nodrošināt pietiekamu fizisko aktivitāšu līmeni ir iešana. Lai gan ārkārtējās situācijas laikā sabiedrība pielāgojusies jauniem apstākļiem, tostarp, vairāk pavadot laiku mājās, kustība joprojām ir svarīgs ikdienas elements, kam arī ziemā jāpievērš uzmanība. Par to, kāpēc īpaši cilvēkiem ar sēdošu darbu turēties pie 10 000 soļiem ik dienas, un kā sevi motivēt uzsākt šo ieradumu, raksta turpinājumā.  

Iešana ir viens no cilvēka kustību pamatiem - tā palīdz uzturēt mūsu organismu veselu, ja ar to nodarbojas regulāri. Ne velti strādājot visu dienu sēdus pozā, ieteicams ik stundu veikt nelielas kustības, pametot savu darba vietu un izstaipoties. Regulāra staigāšana uzlabo labsajūtu un nodrošina nepieciešamo aktivitāšu līmeni ik dienas, arī ja konkrētajā dienā nav plānota kāda cita fiziskā aktivitāte. Taču, lai uzturētu savu organismu veselu, ar pāris soļiem dienā vien nepietiek. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, ieteicamais soļu skaits, kuru vajadzētu piekopt ikdienā, ir aptuveni 7500 soļu dienā. Tomēr sabiedrībā daudz populārākas ir kļuvis uzskats, ka dienā jāveic 10 000 soļu. Un ne velti! Patiesi, cilvēkiem, kam veselības stāvoklis atļauj, ieteicamas ikdienā veikt 10 000 soļu jeb 7 km, tā nodrošinot aktīvu kustību līmeni. Kāpēc vēlams neapstāties pie vidējās normas? Jo vairāk soļu ikdienā spējam noiet, jo spēcīgāks un veselāks kļūst mūsu organisms.

Fitnesa treneris Kārlis Vanags: „Cilvēka ķermenis ir radīts, lai kustētos, un tikai pie adekvāta kustību daudzuma tas spēj funkcionēt pilnvērtīgi. Staigāšana ir universāls līdzeklis, kas uzlabo visu kustību balsta aparāta pilnvērtīgu un efektīvu darbību, jo tās laikā tiek nodarbināta visa ķermeņa muskulatūra. Pastaigas laikā slodze uz visu ķermeni tiek izdalīta vienmērīgi - veicot katru soli, ķermenī slodzes pārnese notiek no pēdām līdz par ķermeņa augšdaļai un rokām, tāpēc kustoties rokām vajadzētu būt brīvām, nevis novietotām kabatā, vai aizņemtām ar telefonu. Lai izvairītos no pārmērīgas telefona lietošanas, ejot pa ielu, palīgs var būt viedā aproce vai viedpulkstenis, kas ik dienas piefiksēs noieto soļu skaitu arī gadījumos, kad telefons nav pa rokai. Tad arī 10 000 soļi nešķitīs tik daudz, jo daļu no tiem, var “savākt” pārvietojoties pa māju, bet, telefonam atrodoties uz galda vai dīvānā, šie soļi netiks fiksēti. Tāpat, virkne viedpulksteņu un to aplikāciju izstrādājuši dažādus motivējošus elementus, lai nodrošinātu, ka to lietotāji noies 10 000 ne tikai vienreiz nedēļā, bet ik dienas. “Garmin” viedpulksteņi informē par to, cik dienas pēc kārtas esi sasniedzis mērķi – noiet uzstādīto soļu mērķi ikdienā. Kam, ja līdz šim esi bijis diezgan pasīvs, uzreiz nevajadzētu būt 10 000 – noieto distanci palielinot pakāpeniski.”

“Arī šajā laikā, kad vairāk tiek pavadīts laiks mājās, īpaši svarīgi ir nodrošināt fiziskās aktivitātēs, jo tā varam sevi pasargāt no sāpēm, diskomforta un traumām, kā arī, ne mazāk svarīgi - papildu gūt pozitīvas emocijas un enerģiju. Tāpat, ik dienas veicot 10 000 soļu, tas palīdzēs uzlabot mentālo veselību, mazinās stresu, uzlabos fizisko formu, kā arī samazinās risku saslimt ar hroniskām sirds un asinsvadu slimībām, kam Latvijā ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Staigāšana ir atbilstoša aktivitāte teju ikvienam - tai nav nepieciešams speciāls ekipējums, bet vien ērti apavi un laikapstākļiem piemērots apģērbs. Lai sevi motivētu kustēties, sākumā soļošanu var apvienot, piemēram, ar došanos uz/no darba ar kājām, padarīt pastaigas ar suni garākas vai izmantot šo laiku, lai pabūtu ar sevi, klausoties mūziku, līdz soļošana kļūst par ierastu un teju neatņemamu ikdienas sastāvdaļu,” uzsver K. Vanags.

Avots: Onecom-latvia.com


celojumubode - 3814
Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -