Latgales Kultūrvēstures muzejs saņēmis nozīmīgu keramikas dāvinājumu

Inga Klīdzēja | 2018.08.02

Šī gada jūlijs Latgales Kultūrvēstures muzejam (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) ir bijis patiesi īpašs – muzeja krājumā esošā keramikas kolekcija ir papildināta, pateicoties Latgales podniecības tēva un mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta māsas dēla Mārtiņa Kroņa vērtīgajam dāvinājumam ar apmēram 300 keramikas vecmeistaru un mūsdienu šī amata pratēju darbiem. Tas ir neatsverams devums Latgales podniecības vēl pilnīgākai kultūrvēsturisko sakņu un tendenču attīstības apzināšanai. 

Latgales podniecība ir viena no spilgtākajām Latgales tēla un Latvijas tradicionālās kultūras zīmēm, kas ir paaudžu paaudzēs caurausta gan Latgales podnieku dzimtās, gan celta godā dažādās mākslas izstādēs, gan mīlēta gadatirgos Latvijā un ārpus tās. 

Viens no galvenajiem Latgales Kultūrvēstures muzeja darbības virzieniem, neapšaubāmi, ir šī mūsu tautas kultūras kanona saglabāšana nākamajām paaudzēm, pētot un saglabājot Latgales podniecībai raksturīgo dažādu laikposmu ietekmē. Nu jau vairāk kā 50 gadus muzejā norit nopietns darbs pie Latgales keramikas kolekcijas mērķtiecīgas komplektēšanas, keramiķu biogrāfiju, podnieka amata un keramikas tapšanas procesu pētniecības. 

Dāvinājums ir unikāls gan ar tādu vecmeistaru darbiem kā Ādams Kāpostiņš, Polikarps Černavskis, brāļi Riuči, Jānis Backāns, Polikarps Vilcāns, Andrejs Paulāns, Zagorsku un Ušpeļu dzimta u. c., gan ar tādu meistaru darinājumiem, kas līdz šim muzeja krājumā nav nemaz vai ir maz pārstāvēti (Jānis Dubovskis, Antons Peipāns, Antons Melders, Antons Bogdanovs, Julians Šērs u. c.). Nu tiem ir iespēja ieņemt godpilnu vietu lielākajā Latgales keramikas kolekcijā pasaulē, par ko muzeja darbiniekiem ir patiess prieks, jo visi šie darbi ir dzīvs atspoguļojums Latgales podniecības tradīcijai, kurai raksturīgas tādas būtiskas nianses kā pārmantojamība dzimtā, vecmeistaru un mācekļu mijiedarbība, podniecības “puduru” (izplatības vietu) īpatnības u. c. Tas liek ne tikai jomas speciālistiem, bet arī sabiedrībai kopumā uz podniecību raudzīties ar daudz dziļāku izpratni un raisa cieņpilnu attieksmi pret šo tautas vērtību un tās radītājiem.

Jāuzsver, ka šo dāvinājumu veido Pujātu dzimtas keramikas kolekcija, kurā lielākoties ir pārstāvēti darbi, kurus Jānis Pujāts, būdams īsts Latgales keramikas augšupcēlājs un zinātājs, ir kolekcionējis un apzinājis no vecmeistariem kā redzamus podniecības tradīcijas paraugus Latgalē. Tajā ir arī paša Jāņa Pujāta, māsas Gabrielas Krones un viņas dēla Mārtiņa Kroņa veidotie darbi, kuriem arī nav svešas šī amata prasmes. Kā zināms, Mārtiņš Kronis ar mālu sācis nodarboties jau agrā bērnībā, rotaļājoties ar mātes Gabrielas Krones veidotajiem svilpauniekiem, bet keramikas pamatus apguvis keramiķa Voldemāra Vogula darbnīcā. Kādu laiku strādājis pats savā darbnīcā Dricānu ciema Pekšos. Izpratnē par mālu kā materiālu un trauku darināšanu liela nozīme ir Mārtiņa Kroņa  onkulim un skolotājam Jānim Pujātam. 

Pateicoties šim dāvinājumam Latgales Kultūrvēstures muzeja krājumā nu jau būs pārstāvēta apmēram 2800 keramikas darbu liela kolekcija, kas nenoliedzami spilgti un visaptveroši atspoguļo Latgales keramikas attīstības kopainu laiku gaitā. 

Jāatzīmē, ka Rēzeknes novadā un Latgales Kultūrvēstures muzejā ik gadu norisinās Jāņa Pujāta aizsāktās Latgales podnieku dienu tradīcijas, kur liela nozīme ir arī teorētiskajiem lasījumiem par tautas lietišķās mākslas (t. sk. podniecības) jautājumiem. Savukārt, klātienē muzejā apmeklētāji tiek aicināti sastapt “Māla un uguns pārvērtību radītu brīnumu” – lielāko Latgales keramikas pastāvīgo ekspozīciju Latvijā un pasaulē, kā arī izspēlēt virtuālo spēli “Māla pārvērtības” un piedalīties “Māla pikuča piedzīvojumos” muzejpedagoģiskās programmas ietvaros.

Nenoliedzami, podnieka amats Latgales kultūras vēsturē ir ierakstīts dziļi un neizdzēšami, tāpēc Latgales Kultūrvēstures muzejs aicina sabiedrību ielūkoties gan gadsimtos izstrādātās podniecības tradīcijās, gan skatīt inovatīvās keramikas formas, faktūras un krāsu tendences mūsdienās. 

Avots: Latgales Kultūrvēstures muzejs


celojumubode - 3813
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.

EUR 369 | Latvia Tours

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -