BalticTravelnews.com | 2019.10.04
Gardēži, kuriem tīk apmeklēt smalkus restorānus, parasti redz tikai gala rezultātu – ideālu, perfekti noformētu maltīti, kas liek aizrauties elpai un labpatikas priekšnojautās trīcēt visām garšas kārpiņām. Tā tas patiesībā arī ir domāts – pasaules labākie šefpavāri tiek saukti arī par virtuves burvjiem un tamlīdzīgos epitetos, un viņu uzdevums ir pārsteigt viesus ar neredzētām ēdienu garšas, smaržas, tekstūras un izskata kombinācijām, bet tas, kā tas tiek panākts, jau ir daļa no noslēpumainās maģijas.
Tā nu cilvēkiem rodas maldīgs priekšstats, ka restorānu vidē viss notiek viegli, skaisti un dzirkstoši. Ka pietiek justu kaislību pret labu ēdienu, un viss pārējais, restorāna biznesa veiksme jau nāks ka paši par sevi saprotami. Taču tā ir tikai daļa no patiesības. Talanta dzirksts un aizrautība, protams, ir svarīgi, bet aiz katra veiksmīga restorāna stāv daudzu cilvēku komanda un patiesi smags darbs. Uz dažas dzīves gudrības. Portāla Businessinsider.com korespondents vērsās pie dažiem no pasaules labākajiem šefpavāriem un restorānu īpašniekiem, lai noskaidrotu dažus viņu nozares veiksmes noslēpumus. Lūk, ko viņam izdevās izdibināt!
Mums ir pieejams plašs nakstmītņu piedāvājumu klāsts: viesnīcas, viesu mājas, hosteļi, kempingi un telšu vietas, atpūtas kompleksi, brīvdienu un lauku mājas.
TAKA
Virtuve vienmēr ir darbībā. Viena no Melburnas iecienītākajiem restorāniem Copper Pot Seddon šefpavārs, daudzkārtējs prestižu godalgu ieguvējs Ešlijs Deiviss atzina, ka viņa vadītajos uzņēmumos virtuve darbojas 24 stundas diennaktī – vai nu apkalpojot viesus, vai arī strādājot pie sagatavēm nākamajām dienām. Šajā biznesā ir prasīgi klienti un liela konkurence, tādēļ darbinieki dara visu, lai šai vidē pielāgotos un izceltos. Šefpavāri ar 14 stundu darba dienu nav nekāds retums.
Ēdiena tapšanā ir iesaistīts daudz lielāks cilvēku skaits, nekā apmeklētājiem šķiet. Lai taptu tāds gala rezultāts, kādu to saņem restorāna klienti, ir iesaistīts ievērojams skaits cilvēku – zemnieki, piegādātāji, menedžeri, pavāri, virtuves personāls, viesmīļi – daudz vairāk, kā cilvēkiem parasti šķiet, un tiem visiem jādarbojas kā sarežģītam, dinamiskam, bet precīzi funkcionējošam mehānismam.
Ēdienkartēs ir savas “viltības”. Luksusa klases restorāna ēdienkartei arī jārada attiecīgs iespaids, piedāvājot viesiem izmeklētas delikateses. Taču izejvielas šīm delikatesēm ir ārkārtīgi dārgas, un tādēļ restorāni, sastādot ēdienkarti, līdztekus iekļauj arī ēdienus, kuru izejvielas patiesībā ir lētas, bet ekskluzīvu iespaidu mēģina radīt ar novatorisku pasniegšanas veidu. Šefpavāru un īpašnieku “knifs” ir – nemitīgi iztaustīt publikas noskaņojumu un ēdienkartē panākt optimālo balansu starp glamūru un ekonomisko izdzīvošanu. Ņemot vērā šo, gudra klientu stratēģija savukārt būtu – iet uz restorānu nobaudīt kaut ko patiešām vienreizīgu, bet parastākus ēdienus atstāt savai mājas virtuvei.
Ja trūkst kaut vienas sastāvdaļas, ēdienu pasniegt nedrīkst. Tāds ir likums augsta līmeņa restorānos (šai ziņā mēdz grēkot vidēja līmeņa restorāni, arī Rīgā). Lai restorāns noturētu savu labo reputāciju, tā izslavētajiem ēdieniem jāizskatās un jāgaršo vienādi nevainojami vienmēr. Kādas sastāvdaļas aizstāšana ar kādu līdzīgu komponentu (arī ja tās ir piedevas) nav pieļaujama. Dažkārt ar to skaidrojams ilgāks gaidīšanas laiks, jo pēkšņi izrādījies, ka kāda sastāvdaļa nav sagatavota, un tā jārada zibens ātrumā.
Arī šefpavāriem var zust pacietība. Nē, šoreiz nebūs runa par nostāstos apcerētiem, bet varbūt arī dzīvē noskatītiem gadījumiem, kad nešpetnas dabas šefs savā virtuvē zaudē savaldību, lamājas un pat fiziski ietekmē savus padotos. Arī šefpavāri mēdz doties uz citiem restorāniem – gan smelties pieredzi, gan vienkārši – kā izsalkuši klienti. Un kā visi izsalkuši cilvēki, arī viņiem var zust pacietība, ja ēdiens ilgi jāgaida. Kā skaidroja kāds no šefpavāriem, arī viņu pirmā reakcija šādos gadījumos ir “Kur pie velna ir mans ēdiens ?”. Un tikai pēc tam viņš aizdomājas un cenšas saprast, kādas problēmas varbūt aiz virtuves durvīm tobrīd drudžaini risina viņa kolēģi.
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.
EUR 295 | Atlantic Travel
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt!
EUR 176 | Estravel Latvia
Mums ir pieejams plašs nakstmītņu piedāvājumu klāsts: viesnīcas, viesu mājas, hosteļi, kempingi un telšu vietas, atpūtas kompleksi, brīvdienu un lauku mājas.
TAKA
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu
EUR 269 | Estravel Latvia
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm
EUR 692 | Atlantic Travel
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību Krētas salā!
EUR 243 | Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..
EUR 53.00 | Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību
EUR 487 | Latvia Tours
23. jūnijā aicinām Jūs ciemos, lai kopīgi aizvadītu gada īsāko nakti un godam nosvinētu Līgo svētkus jūras krastā – “Baltic Beach Hotel & SPA” pludmalē!
Baltic Beach Hotel & SPA
Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien!
EUR 305.00 | Latvia Tours
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. //
EUR 249 | Estravel Latvia
Apvienojoties aktīvajiem vietējiem un apkaimes iedzīvotājiem, 31. maijā pirmo reizi tiks svinēti mazbānīša stacijas VALDEMĀRPILS svētki.
Talsu novada TIC
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides!
EUR 299 | Latvia Tours
24. maijā plkst. 20.00 aicinām uz skaistu un sirsnīgu koncertu Mujānu biedrības namā, kurā muzicēs Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds!
EUR 20 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman
Europcar
Ceļojums piemērots visiem, kas ilgojas pēc saules un siltuma, mīl neparastus dabasskatus un patīk gozēties lieliskās pludmalēs Vidusjūras krastā.
EUR 576.00 | Latvia Tours
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!
TAKA
Izbaudi aktīvās atpūtas iespējas-dodoties pa Mēmeli, Mūsu, Lielupi ar laivām vai SUP, iegūstot labus lomus kādā no makšķerēšanas vietām vai dodies izjādē!
Bauskas TIC
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha
EUR 685 | Estravel Latvia
🔥 ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS individuālam ceļojumam 𝐧𝐨 𝟐𝟏/𝟎𝟓/𝟐𝟎𝟐𝟒, ar 7 nakšu atpūtu All Inclusive kūrortā CLUB MED KANI.
EUR 2331 | Latvia Tours