Redakcijas sadaļu atbalsta

Kas jāņem vērā, dodoties piknikā?

Vasara nav iedomājama bez maltītes ārpus mājas. Daudzas atpūtas, izklaides un sporta aktivitātes teju vienmēr noslēdzas ar pikniku. Pikniks – tā ir maltītes ieturēšana dabā šī jēdziena visplašākajā nozīmē, sākot ar brokastīm dārzā ģimenes lokā vai kolēģu pusdienām parkā un beidzot ar launagu pie jūras labāko draugu kompānijā.

Tomēr, lai maltīte ārpus mājas nekļūtu par lielu kļūdu, "saķerot" vēdera sāpes vai pat kādu slimību, lūk pāris padomi, lai pikniks būtu izdevies.

1.Atceries par tīrām rokām.  

Mājās, pirms ēšanas, noteikti mazgāsi rokas. Arī pirms ēšanas dabā, nevajadzētu izlaist šo priekšnosacījumu. Pirms ēdiena gatavošanas vai ēšanas rokas nomazgā ar ziepēm, bet, ja ūdens un ziepes nav pieejamas, izmanto roku dezinficēšanas līdzekli vai salvetes, kas nopērkamas aptiekās, saimniecības preču veikalos un citur.

2. Sagatavojies piknikam nopietni

Dodoties piknikā, nevajag "samest somā" kaut ko. Piknikā noteikti ņem līdzi dažādus pārtikas iepakojumus, traukus un darbarīkus, lai varētu traukus mainīt. Pirms došanās uz piknika vietu neaizmirsti noskaidrot, vai tur būs pieejams tīrs dzeramais ūdens. Paņem līdz arī mitrās salvetes (dezinfekcijas līdzekli rokām) un atkritumu maisus.

Izvairies no produktiem, kas ātri bojājas, piemēram, maltās gaļas, īpaši tad, ja līdz piknika vietai būs jāveic tāls ceļš. Izvēlies marinētu gaļu. Tāpat nepako salātus, kas gatavoti ar skābo krējumu vai majonēzi, jo siltumā tie var ātri saskābt. Nepasniedz kūkas ar krēma vai biezpiena pildījumu, drošāk servēt cepumus, riekstus vai vafeļu tortes.

3. Jēlu gaļu gatavo atsevišķi no citiem ēdieniem.

Viens no iemesliem, kāpēc mēs termiski apstrādājam gaļu, ir tas, ka jēla produktu sula vai pats produkts var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus. Tiem ir jāatrodas atsevišķi, bet apstrādei jālieto atsevišķi virtuves piederumi. Gatavot gaļu vajadzētu tikai tik daudz, cik var apēst vienā reizē. Ņemot nost no uguns, tā jāliek tīrā šķīvī, nevis traukā, kur iepriekš atradusies jēlā gaļa vai gaļas marinējums, savādāk šī sula tāpat saglabāsies un tiks lietota pārtikā.

4. Gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 līdz +75 grādus pēc Celsija.

Lai pilnībā iznīcinātu bīstamās baktērijas, gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 pēc Celsija. Tad arī gaļas vidū vairs nav ne rozā, ne sarkana krāsa. Ja nav termometra, var izmantot cepamo lāpstiņu – ja uzspiežot ir jūtams, ka gaļa vairs nav elastīga, tad tā ir gatava. Mikroorganismi vislabāk jūtas +37 pēc Celsija, tāpēc karsts ēdiens visu piknika laiku jāuzglabā virs +63C, bet auksts – apmēram +4C.

Arī grilēto gaļu ieteicams atstāt uz grilla līdz brīdim, kad to patiešām ēdīsi. Ieteicams jēlu gaļu neturēt siltumā ilgāk par divām stundām, tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu produktu (olas, zivis utt)

5. Met ārā pārtiku, kas izskatās aizdomīga

Neriskē ar savu veselību un labsajūtu – ja pārtika mainījusi krāsu, konsistenci, ieguvusi dīvainu smaku vai stāvējusi siltumā nezināmu laiku, to lietot nevajadzētu. Nemini, vai tas ir ēdams: ja neesi 100% drošs – izmet.

Avots: BalticTravelnews.com/Smartertravel.com

karlis - 3314
photo

🤩 Jaunums 🤩 🚌 KALNU SLOVĀKIJA - PILIS - AU

Rezervēt online ļoti viegli: Izvēlies galamērķi ➡️ spied "Aprēķināt ceļojumu" ➡️ izvēlies viesnīcu ➡️ ievadi datus ➡️ Rezervē 👉

EUR 199 | 31.03.2019 | VRK Travel

photo

airBaltic - Vasaras sezonas atklāšana

Kopā ar vasaras lidojumu sarakstu atgriežas iecienītākie vasaras galamērķi, kam pievienojas arī dažas pavisam jaunas pilsētas.

EUR 49 | 01.04.2019 | AvioKases.lv

photo

Ceļojumi uz Tenerifi 05/04 no 539 € !

Karstākie piedāvājumi uz Tenerifi ar tiešo čarterreisu 05/04 uz nedēļu no 539 € !

EUR 539 | 05.04.2019 | Hot Travel

photo

AEROFLOT - lēti lidojumi

Lidojiet uz Āziju un Ameriku par lieliskām cenām! Maskava, Šanhaja, Honkonga, Malē, Ņujorka, Losandželosa...

EUR 150 | 15.04.2019 | Astra Tūre / AvioKases.lv

photo

Lido uz Liepāju!

Piektdienas naktī ielido Liepājā un pirmdien agri no rīta esi jau atpakaļ Rīgā - izcils scenārijs izcilai nedēļas nogalei Liepājā.

Liepājas reģiona TIB

photo

MTB Sigulda marathon, May 26

Today it is one of the largest series of MTB marathons in Europe with about 1800 – 2300 riders participating in each stage.

Siguldas novada TIC

photo

Kanāriju salas - Tenerife

Lidojumi no Rīgas: Tenerife no 86 Eur

EUR 86 | 30.06.2019 | Astra Tūre Daugavpils

photo

Zakopane

Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 05.09.19 - 4 Diena. Veļičkas sāls raktuves, Pacēlājs Zakopanē, Termālo ūdeņu akvaparks

EUR 149 | 01.07.2019 | AP SAULI

photo

Bangkoka-Khao Sok-Krabi no 979 €

Izlidošana no Rīgas. Cenā iekļauts: lidojums, transfērs, viesnīca, ēdināšana, 3 ekskursijas.

EUR 979 | 17.07.2019 | Antario

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv