Lai pikniks būtu izdevies ir jāievēro 5 noteikumi

BalticTravelnews.com | 2019.07.11

Vasara nav iedomājama bez maltītes ārpus mājas. Daudzas atpūtas, izklaides un sporta aktivitātes teju vienmēr noslēdzas ar pikniku. Pikniks – tā ir maltītes ieturēšana dabā šī jēdziena visplašākajā nozīmē, sākot ar brokastīm dārzā ģimenes lokā vai kolēģu pusdienām parkā un beidzot ar launagu pie jūras labāko draugu kompānijā.

Tomēr, lai maltīte ārpus mājas nekļūtu par lielu kļūdu, "saķerot" vēdera sāpes vai pat kādu slimību, lūk pāris padomi, lai pikniks būtu izdevies.

1.Atceries par tīrām rokām.  

Mājās, pirms ēšanas, noteikti mazgāsi rokas. Arī pirms ēšanas dabā, nevajadzētu izlaist šo priekšnosacījumu. Pirms ēdiena gatavošanas vai ēšanas rokas nomazgā ar ziepēm, bet, ja ūdens un ziepes nav pieejamas, izmanto roku dezinficēšanas līdzekli vai salvetes, kas nopērkamas aptiekās, saimniecības preču veikalos un citur.

2. Sagatavojies piknikam nopietni

Dodoties piknikā, nevajag "samest somā" kaut ko. Piknikā noteikti ņem līdzi dažādus pārtikas iepakojumus, traukus un darbarīkus, lai varētu traukus mainīt. Pirms došanās uz piknika vietu neaizmirsti noskaidrot, vai tur būs pieejams tīrs dzeramais ūdens. Paņem līdz arī mitrās salvetes (dezinfekcijas līdzekli rokām) un atkritumu maisus.

Izvairies no produktiem, kas ātri bojājas, piemēram, maltās gaļas, īpaši tad, ja līdz piknika vietai būs jāveic tāls ceļš. Izvēlies marinētu gaļu. Tāpat nepako salātus, kas gatavoti ar skābo krējumu vai majonēzi, jo siltumā tie var ātri saskābt. Nepasniedz kūkas ar krēma vai biezpiena pildījumu, drošāk servēt cepumus, riekstus vai vafeļu tortes.

3. Jēlu gaļu gatavo atsevišķi no citiem ēdieniem.

Viens no iemesliem, kāpēc mēs termiski apstrādājam gaļu, ir tas, ka jēla produktu sula vai pats produkts var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus. Tiem ir jāatrodas atsevišķi, bet apstrādei jālieto atsevišķi virtuves piederumi. Gatavot gaļu vajadzētu tikai tik daudz, cik var apēst vienā reizē. Ņemot nost no uguns, tā jāliek tīrā šķīvī, nevis traukā, kur iepriekš atradusies jēlā gaļa vai gaļas marinējums, savādāk šī sula tāpat saglabāsies un tiks lietota pārtikā.

4. Gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 līdz +75 grādus pēc Celsija.

Lai pilnībā iznīcinātu bīstamās baktērijas, gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +71 pēc Celsija. Tad arī gaļas vidū vairs nav ne rozā, ne sarkana krāsa. Ja nav termometra, var izmantot cepamo lāpstiņu – ja uzspiežot ir jūtams, ka gaļa vairs nav elastīga, tad tā ir gatava. Mikroorganismi vislabāk jūtas +37 pēc Celsija, tāpēc karsts ēdiens visu piknika laiku jāuzglabā virs +63C, bet auksts – apmēram +4C.

Arī grilēto gaļu ieteicams atstāt uz grilla līdz brīdim, kad to patiešām ēdīsi. Ieteicams jēlu gaļu neturēt siltumā ilgāk par divām stundām, tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu produktu (olas, zivis utt)

5. Met ārā pārtiku, kas izskatās aizdomīga

Neriskē ar savu veselību un labsajūtu – ja pārtika mainījusi krāsu, konsistenci, ieguvusi dīvainu smaku vai stāvējusi siltumā nezināmu laiku, to lietot nevajadzētu. Nemini, vai tas ir ēdams: ja neesi 100% drošs – izmet.

Avots: BalticTravelnews.com/Smartertravel.com


celojumubode - 3814
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -