Jau pēc nedēļas visā Latvijā iedegsies Jāņu ugunskuri, skanēs dziesmas, smaržos pļavas ziedi – un, protams, daudzviet galdā tiks celts siers un alus. Tas ir tik pašsaprotami, ka bieži vien nemaz neaizdomājamies — kāpēc tieši alus ir kļuvis par šī svētku vakara galveno dzērienu? Kāpēc ne kāds cits? Viedkli pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Receptes tika turētas noslēpumā
Alus ir viens no senākajiem latviešu dzērieniem, kura saknes stiepjas dziļi mūsu folklorā, sadzīvē un rituālos. Alus nebija tikai ikdienas dzēriens - tas tika brūvēts arī īpašos gadījumos: kāzām, bērēm, talkām un, protams, Jāņiem. Kā minēts Periodika.lv apkopotajos materiālos — Jāņu alus bija katras sētas lepnums. Alus brūvēšana bija goda lieta — ikviens saimnieks uzskatīja par pienākumu Jāņu vakarā pacienāt jāņabērnus ar vislabāko alu. Receptes tika turētas noslēpumā un nodotas no paaudzes paaudzē.
Tikko novākta labība, laiks alus brūvēšanai
Jāņi bija arī brīdis, kad tika novākta labība – tāpēc tas bija piemērotākais laiks arī alus brūvēšanai. Kā norāda grāmatas “Alus tradīcijas Latvijā” autore Linda Dumpe, alus brūvēšanai sāka gatavoties jau 2 - 3 nedēļas iepriekš, jo labi norūgušam alum vajadzīgs laiks. Tas bija ne tikai tehnisks process, bet arī rituāls - kopā sanākšana un dalīšanās ar alu kalpoja kā pateicība par labo ražu.
Tika uzskatīts, ka dzērienam piemīt enerģētisks spēks
Katram saimniekam bija sava īpašā recepte, bieži vien rūpīgi sargāts noslēpums, ko neatklāja pat tuvākajiem draugiem. Alus tika vārīts īpašā veidā un tika uzskatīts, ka dzērienam piemīt enerģētisks spēks. Arī latviešu literatūrzinātniece, valodniece, publiciste, rakstniece Janīna Kursīte-Pakule uzsvērusi, ka biedru alus jeb kopā darīts alus radīja īpašu kopības sajūtu - līdzīgi kā talkās vai citos sabiedriskos darbos. Tā nebija tikai produkta radīšana, tā bija kopīga pieredze.
Mucu, kurā bruvējā, sadedzināja Jāņu ugunskurā
Vēl viens interesants un simbolisks aspekts - alus tika brūvēts mucā, kuru pēc tam pacēla un dedzināja ugunskurā, tādējādi noslēdzot darba ciklu un simboliski pateicoties dabai. Tas parādīja cieņu pret dabas spēkiem un ļāva svinēt auglību un pārticību.
Alus vieta latviešu dainās
Un kāpēc gan tieši alus, nevis kāds cits dzēriens? Medus dzērieni bija pazīstami vēl senāk, taču līdz ar zemkopību un miežu audzēšanu par galveno svētku dzērienu kļuva tieši alus. Enciklopedija.lv skaidro, ka savulaik tradicionālie dzērieni Latvijā bija ūdens, zāļu tējas, bērzu sulas, bet īpašiem svētku brīžiem - medus dzērieni un alus. Stiprāki dzērieni mūsu senču galdā nonāca daudz vēlāk. To skaidri apliecina arī dainas, kurās minēts “Kas man deva alus dzert, lai aug mieži griezdamies; Kas nedeva alus dzert, lai kokaļi noziedēja.”
Arī mūsdienās, baudot alu Jāņos, mēs turpinām tradīciju un esam daļa no senas ķēdes, kas cauri gadsimtiem mūs saista ar senčiem. Tas nav tikai dzēriens. Tā ir mūsu kultūras, zemes un mūsu garša. Turklāt, mūsdienās pieejamas arī bezalkoholiskās versijas, kas garšo gluži kā parastais alus, un atļauj apvienot miestiņa baudīšanu, tradīcijas, un vienlaikus saglabāt modrību un, nepieciešamības gadījumā, iespēju droši un atbildīgi vadīt auto. Tradicionālais alus vai bezalkoholiskais, bet Jāņu vakarā alus krūze būtu ne tikai veldzējums, bet arī cieņpilns sveiciens dabai un senču mantojumam. Varam to baudīt ar draugiem, ģimenes lokā vai plašākā kompānijā, bet pats galvenais - darīt to atbildīgi.
Atklāj Jāņa Strupuļa monētu, medaļu un zīmējumu pasauli – izseko īsta dārguma tapšanai no idejas līdz mākslas darbam!
Izbaudi vasaras maģiju Rēzeknē – GORS Jumta terasē, kur satriecošs skats uz pilsētu, labs kino un izsmalcinātas garšas saplūst neaizmirstamos vakaros!
Dodoties virzienā no Bauskas uz Vecumniekiem ir iespējams atklāt novada daudzveidību, pat neveltot ilgstošu laiku ceļā!
Vai zini, kā top izcila kafija? Nāc uz KUUP meistarklasi Rēzeknē – iepazīsi grauzdēšanu, degustēsi kafiju un atklāsi tās ceļu no pupiņas līdz tasītei.
Pie Kandavas brīvdabas baseina norisināsies rokmūzikas festivāls "Nakts pie Nāriņas", kurā uzstāsies rokgrupas “Ametists” un “Pienvedēja Piedzīvojumi”.
Apskati un izvēlies, Senās mūzikas festivāla koncertu apmeklēsi Tu!
Baudi vīnu, māksliniecisku vidi un sarunas, kas paliek atmiņā. Degustē, iedvesmojies un paņem līdzi garšu mājās!
Baudi vasaras sajūtas pie ūdeņiem - te būs idejas atpūtai Balvu novadā!
Šķiet, ka karstā vasara ir vēl tālu? Mēs zinām vietu, kur tā ir cauru gadu! Īpašs piedāvajums ceļojumiem rudens/ziemas sezonā!
Dzeja, mūzika un izsmalcināts vīns – viss vienā maģiskā vakarā Jaunpils pils iekšpagalmā!
Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā.
Šajā maršrutā, iespējams izzināt apkārtni, kas apvieno vēsturiskas vietas, unikālus atpūtas kompleksus, kultūras mantojumu, aktīvo atpūtu un degustācijas.
Atkal kopā veidosim lielo rožu vainagu, būs floristu izstāde baznīcā, koncerti, svētku Smukumtirdziņš, Rožu vāģu parāde un citas tradicionālās svētku vērtības.
Vecticībnieku naktsmītne Rēzeknē, mājīga vēsture, ērtības blakus Svētā Nikolaja lūgšanu namam; privātas ekskursijas un autentiska pieredze.
Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!
Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls.
Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos. Šoreiz Preiļu novadu akcijā pārstāv 4 dalībnieki
Kalnmuižas pils dārzā arī šovasar uzplauks dārza svētku burvība – vakars, kurā savijas mūzika, dzeja un gardas maltītes.
Apmeklējuma laikā būs iespēja iepazīties ar vīngliemežu dzīves ciklu, to fizioloģiju, audzēšanas un pārstrādes niansēm aizraujošā un izsmeļošā stāstījumā.
Jaunpils parka estrādē skatītājiem būs iespēja baudīt teatrālu, dzīvespriecīgu un labdabīgi ironisku uzvedumu.