ziņas

26. aprīlis vēsturē: Atzīmē Rihtera skalas dienu - skatīt portālā

26. aprīlis vēsturē: Atzīmē Ri

1900. gada 26. aprīlī piedzima amerikāņu seismologs un fiziķis Čārlzs Frensiss Rihters. Tieši viņa dzimšanas dienai par godu 26. aprīlī atzīmē Rihtera skalas dienu.

Tieši Rihters bija tas cilvēks, kurš pasaulei iemācīja mērīt zemestrīces. Rihters dzimis fermā Ohaio štatā un pusaudža gados kopā ar māti pārcēlās uz Losandželosu. Viņš apmeklēja Dienvidkalifornijas universitāti, pēc tam studēja fiziku Stenfordas universitātē un Kalifornijas Tehnoloģiju institūtā, kur ieguva doktora grādu.

Kopā ar Vācijā dzimušo Beno Gūtenbergu Rihters izstrādāja Rihtera mērīšanas skalu. Šī skala kvantitatīvi novērtēja zemestrīces laikā izdalīto enerģiju skalā no 0 līdz 10. Katrs skalas cipars apzīmē zemestrīci, kas ir 10 reizes spēcīgāka par skaitli pirms tās. Piemēram, zemestrīce, kuras stiprums ir pieci, ir 10 reizes spēcīgāka (un izdala vairāk enerģijas) nekā tā, kuras stiprums ir četras.

Rihtera skala kļuva par universālu zemestrīču mērīšanas standartu.

Ieteikt draugiem!

photo

Karostas festivāls

No 1. līdz 9. jūnijam norisināsies Karostas festivāls. Festivāls šogad notiks jau 6. reizi. Šī gada tēma – Otra iespēja.

photo

Līgo Višķos 2024!

Aicinām jūs apmeklēt grandiozu lielkoncertu 23. jūnija vakarā pulksten 20.00 Višķu estrādē burvīgajā Luknas ezera krastā!

photo

Mazsalaca Youth band un draugu koncerts

26. maijā plkst. 16.00 Mazsalacas Kultūras centrā aicinām uz orķestra Mazsalaca Youth band un draugu koncertu! Solisti: Paula Saija, Matīss Žilinskis un citi. (EUR 3.00 | 27.05.2024)

photo

KUKUL ceptuve TUKUMĀ!

Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete Tukumā!

BalticTravelnews.com
+3712615461
[email protected]