Konjaka ceļvedis - ieguve, pagatavošana un veidi

Elizabete Čeprova | 2024.10.15

Konjaks, brendija veids, bieži tiek asociējās greznību, izsmalcinātību un meistarību. Pazīstams ar savu bagāto vēsturi un sarežģīto garšas profilu, konjaks gadsimtiem tiek baudīts, un ir augstu novērtēts stiprais alkoholiskais dzēriens.

Kas ir konjaks?

Konjaks ir destilēta vīna brendija veids, kura izcelsme ir Konjaka reģionā Francijas dienvidrietumos. Ir plašs konjaku piedāvājums, tāpēc, lai iepazītos vairāk, apskati piedāvājumu spirits and wine platformā. Lai to varētu dēvēt par konjaku, tam jāatbilst vairākiem stingriem Francijas tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem:

● Ģeogrāfiskā izcelsme - konjaks ir jāražo Konjaka reģionā, kurā ietilpst seši specifiski vīna dārzu apgabali, piemēram, Grande Champagne, Petite Champagne un Borderies.
● Vīnogu šķirnes - galvenā vīnoga, ko izmanto konjaka ražošanā, ir Ugni Blanc, lai gan var izmantot arī Folle Blanche un Colombard. Ugni Blanc ir pazīstams ar savu skābo garšu un spēju ražot vieglus, atsvaidzinošus vīnus, kas ir ideāli piemēroti destilācijai.
● Destilācijas process - konjaks divreiz jādestilē vara destilācijas traukos. Šī dubultā destilācija ir veids, kā tiek panākta konjakam raksturīgā garša un aromāts.
● Nogatavināšana - pēc destilācijas konjaks tiek izturēts ozolkoka mucās vismaz divus gadus. Ozolkoka mucas, kas bieži izgatavotas no franču ozola, veicina garšas profilu, laika gaitā piešķirot vaniļas, garšvielu un koka notis.

Konjaka ražošanas process
Pirms konjaks nonāk veikalu plauktos, tam ir jāiziet vairāki posmi un pagatavošanas process:
● Ražas novākšana - process sākas rudenī, kad tiek novāktas vīnogas. Vīnogas tiek presētas, lai iegūtu sulu, kas pēc tam tiek raudzētas vīnā ar zemu alkohola saturu.
● Divkāršā destilācija iegūto vīnu divreiz destilē vara destilācijas traukos un pārvērš to dzidrā, bezkrāsainā spirtā, ko sauc par "eau-de-vie", kas burtiski nozīmē "dzīvības ūdens".
● Nogatavināšana - eau-de-vie tiek pārnests uz ozolkoka mucām, kur tas nogatavojas un attīsta konjaka raksturīgo krāsu un garšu. Novecošanas process ir ļoti svarīgs, jo tas ļauj dzērienam mijiedarboties ar koku.
● Sajaukšana - viens no unikālākajiem konjaka aspektiem ir sajaukšanas process, apvienojot dažāda vecuma un dažādu vīna dārzu spirtus, lai izveidotu harmonisku galaproduktu.

Dažādas konjaka kategorijas: VS, VSOP, XO
Konjaks tiek iedalīts dažādās kategorijās, pamatojoties uz jaunāko eau-de-vie, kas izmantots dzēriena pagatavošanai. Šīs vecuma klasifikācijas sniedz vispārēju priekšstatu par konjaka gatavību un garšas profilu.

1. VS (Very Special), minimālais vecums ir 2 gadi - VS konjaki parasti ir vieglāki un pēc garšas svaigāki, padarot tos par lielisku izvēli kokteiļiem vai malkošanai. Tā kā tie ir jaunāki, to garša bieži vien ir auglīga ar ozola notīm. Kopējās garšas notis VS konjakos ietver svaigu augļu, citrusaugļu un ziedu aromātus.
2. VSOP (Very Superior Old Pale), minimālais vecums ir 4 gadi - VSOP konjaki ir sarežģītāki nekā VS, un tiem ir dziļāks garšas profils, pateicoties ilgākam izturēšanas procesam. Šim konjakam ir raksturīgas bagātīgākas žāvētu augļu, medus un garšvielu notis. VSOP konjaki ir daudzpusīgi, un tos var baudīt tīrā veidā vai kokteiļos.
3. XO (Extra Old), minimālais vecums ir 10 gadi - XO konjaki piedāvā neticami sarežģītas un daudzpusīgas garšas, bieži vien ietverot žāvētus augļus, tumšo šokolādi, tabaku, ādu un siltas garšvielas. XO konjaku vislabāk baudīt tīrā veidā, istabas temperatūrā, tulpes formas glāzē. Tas ļauj atklāties visam aromātu un garšu profilam, piedāvājot patiesi ieskaujošu pieredzi.
4. Napoleons - līdzīgi kā XO, arī Napoleona konjakiem jābūt izturētiem ilgāku periodu, vismaz 6 gadus. Daži zīmoli izmanto šo apzīmējumu, lai norādītu konjaku, kas ir starp VSOP un XO brieduma ziņā.
5. Hors d’Âge - šis apzīmējums, kas nozīmē "pārsniedzis vecumu", tiek izmantots konjakiem, kas pārsniedz tipiskās XO novecošanas prasības, ko bieži uzskata par prestižākajiem un labākajiem konjakiem.

Konjaks apvieno greznību, bagātīgas garšas un senas tradīcijas. Izpratne par konjaka pagatavošanu, ieguvi un dažādiem veidiem ļaus pilnībā novērtēt šo izcilo dzērienu. Tāpēc nākamreiz, kad atradīsit sev glāzi konjaka, veltiet laiku, lai pārskatītu vēsturi, meistarību un bagātīgās garšas, kas raksturo šo ikonisko dzērienu.

Reklāmas raksts.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Avots: uprankd.com


celojumubode - 3892
Viesu nams “Laimes Taure”

Viesu nams “Laimes Taure”

Viesu nams “Laimes Taure” – vieta, kur daba, komforts un mājīgums rada ideālus apstākļus atpūtai.

TAKA

Vīzu noformēšana

Vīzu noformēšana

Vīzu pakalpojumi uz dažādām pasaules valstīm! EGIPTE; TAIZEME; ĶĪNA; AAE; AZERBAIJĀNA; ARMĒNIJA; TURCIJA; UKRAINA Un uz citām valstīm! Zvaniet uz num. 28454546

AL SVETS

Atklāj vasaru ar vērienu pludmales ballītē

Atklāj vasaru ar vērienu pludmales ballītē

Saulriets, jūra un labāko hitu ritmi radīs īstu vasaras sajūtu. Lieliskā atmosfērā baudīsim kokteiļus, vieglas uzkodas un dejas Beach Bar & Grill terasē!

EUR 20 | Baltic Beach Hotel & SPA

GACHO koncerts Liepājā

GACHO koncerts Liepājā

24. maijā Liepājas koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" uzstāsies GACHO.

Liepājas reģiona TIB

Visbija, Gotlandes sala - īpašie kruīzi

Visbija, Gotlandes sala - īpašie kruīzi

Tallina - Visbija - Tallina // 2 naktis, izklaides programma uz prāmja // vietu skaits ierobežots

EUR 125 | Estravel Latvia

 Atpūtas komplekss “Ambro krasts”

Atpūtas komplekss “Ambro krasts”

Lieliska vieta nesteidzīgai atpūtai kopā ar ģimeni vai draugu kompānijā. Atpūtas komplekss atrodas Višķu ezera krastā.

TAKA

Viesu māja “Purvmaļi”

Viesu māja “Purvmaļi”

Viesu māja “Purvmaļi” atrodas Kļavišku ezera krastā, 13 km attālumā no Daugavpils, blakus Medumiem.

TAKA

Jezupovas (Juzefovas) muižas parks

Jezupovas (Juzefovas) muižas parks

Jezupovas (Juzefovas) parks ir veidots 19. gadsimtā holandiešu stilā un vēl līdz 19. gadsimta beigām šajā parkā būtu atrodama arī muiža.

TAKA

Līgo Alikantē

Līgo Alikantē

𝟕 𝐧𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬 𝐀𝐥𝐢𝐤𝐚𝐧𝐭𝐞̄ 𝐚𝐫 𝐢𝐳𝐥𝐢𝐝𝐨𝐬̌𝐚𝐧𝐮 𝟏𝟕. 𝐣𝐮̄𝐧𝐢𝐣𝐚̄, 𝐛𝐫𝐨𝐤𝐚𝐬𝐭𝐢𝐬 𝐮𝐧 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐫𝐢𝐧̧𝐚𝐬

EUR 953 | Atlantic Travel

🍒airBaltic MEGA SALE izpārdošana!

🍒airBaltic MEGA SALE izpārdošana!

Izpārdošanā iekļauti visi galamērķi visa gada garumā – izmanto iespēju saplānot ceļojumus līdz pat gada beigām izdevīgāk!

EUR 33 | Latvia Tours - Berga bazārs

Franču Rivjēra,cena sākot no 419 eur!

Franču Rivjēra,cena sākot no 419 eur!

EUR 419 | Itaka Latvia

LAST MINUTE piedāvājumus Maļorkā

LAST MINUTE piedāvājumus Maļorkā

EUR 539 | Atlantic Travel

Barbadosa! Cena sākot no 1449 eur!

Barbadosa! Cena sākot no 1449 eur!

EUR 1449 | Itaka Latvia

Biznesa forums “Māksla būt uzņēmējam”

Biznesa forums “Māksla būt uzņēmējam”

Biznesa forums “Māksla būt uzņēmējam” šogad norisināsies 23. maijā 10.00 sporta un kultūrvietā KVARC. Šī gada fokuss – eksports.

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Piknika vietas Dienvidkurzemes novadā

Piknika vietas Dienvidkurzemes novadā

Ir sācies siltais laiks, kam līdzi nāk arī došanās dabā, pārgājieni, laivu braucieni, ģimeņu pasākumi, kam visbiežāk seko arī pikniks dabā.

Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs

Madeira,cenas sākot no 589 eur !!!

Madeira,cenas sākot no 589 eur !!!

EUR 589 | Itaka Latvia

Līgo Višķos 2025

Līgo Višķos 2025

Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.

TAKA

Maurīcija, cena sākot no 1389 eur!

Maurīcija, cena sākot no 1389 eur!

EUR 1389 | Itaka Latvia

Tabores muiža

Tabores muiža

Muiža celta 19. gadsimta 2. pusē (iespējams 1875. gadā). 1.pasaules kara laikā muiža stipri cietusi.

TAKA

Kipra - atpūtas sezona sākusies

Kipra - atpūtas sezona sākusies

Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu

EUR 528 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -