Milzu oga varenam mielastam – gardais un daudzveidīgais ķirbis

Inga Bite | 2024.10.11

Ķirbis ar riekstu garšu, ķirbis cepšanai, spageti ķirbis, muskata ķirbis, dekoratīvais ķirbis – šie un citi ķirbju šķirņu nosaukumi jau saka priekšā, cik daudzveidīgs ir lielās ogas pielietojums. Galu galā, ir arī omes ķirbis – tas visparastākais, kas izaudzis kompostkaudzē un kopā ar citiem lauku labumiem nonācis virtuvē. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, ko ar šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu.

Kā uzglabāt veselu ķirbi?

Prātīga apiešanās ar šīm lielajām ogām saglabās to krāšņumu un uzturvērtību līdz pat nākamajai siltajai sezonai. Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķirbi uzmanīgi transportēt no dārza, tirgus vai veikala uz mājām, ja iecerēts to nesagrieztu novietot ilgtermiņa uzglabāšanai. Būtiski, lai netiktu bojāta ķirbja miza, un tas jāglabā telpā, kurā nav augstas temperatūras, caurvēja un mitruma, – tad lielā oga nebojāsies pat mēnešiem.

Sagriezta ķirbja gabalus, kam iztīrītas sēklas, arī iespējams uzglabāt istabā, taču tikai dažas dienas – ne ilgāk par nedēļu. Griezuma vietā ķirbis izdala sulu, kas apkalst, pārtop par plēvīti un uz laiku pasargā no ārējās vides ietekmes.

Sagataves ēdienreizēm

Kad ķirbis ir atgādāts mājās, gadās attapties, ka vakariņu pagatavošanai šīs rudens veltes tomēr būs par daudz. Tāpēc lieko ķirbja daļu var sagatavot turpmākajām ēdienreizēm. Svaigu ķirbi, sagriežot gabalos un ieliekot slēgtā traukā, ledusskapī var uzglabāt pāris nedēļu, savukārt saldētavā – mēnešiem. Sagataves var izmantot kā piedevas gaļas ēdieniem, izcepot cepeškrāsnī un karstu apberot ar garšvielām.

Ķirbja gabalus var arī izcept vai novārīt bez garšvielām, sablendēt, sapildīt pa porcijām zip-lock slēgtajos maisiņos un uzglabāt saldētavā. Ķirbju biezenis bez garšvielām ir piemērots arī zīdaiņiem, tāpēc jaunie vecāki biezeni var pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt mazulim piemērotās porcijās un atkausēt, kad vajag. Ķirbju biezenis ir piemērots arī kā piedeva sautējumiem, pankūku mīklai, krēmiem un kūkām.

Daudzveidīgs pielietojums

“Tradicionālais jeb omes ķirbis ir kā vissezonas riepas – universāls. To var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienojot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem,” skaidro Normunds Baranovskis.

Nedrīkst aizmirst bērnības ziemas garšu – marinētu ķirbi ar krustnagliņām. Taču, lai ar to iekārdinātu arī mūsdienu jaunāko paaudzi, plānākas ķirbja šķēles var sadalīt, izspiežot ar piparkūku formām, un burkās pildīt, piemēram, ķirbju zvaigznes. Un, ja pievienosi arī plānas cidoniju šķēlītes, ķirbis iegūs ananasa garšu. Savukārt pārpalikumus var savārīt biezenī. Ķirbjus var arī sālīt un fermentēt 3–4% sālsūdenī.

No ķirbjiem var spiest sulu, taču, lai balansētu saldumu garšā, ieteicams pievienot arī ābolu, burkānu vai citrusaugļu sulu. Ja ķirbja sulu vēlies uzglabāt ilgāk par pāris dienām, tā jākarsē. Savukārt no izspiedumiem var cept pankūkas.

Sulas spiešanai gan nederēs muskatķirbis, taču to var izmantot pankūku, biezzupu un jo sevišķi ievārījumu pagatavošanai. Saldā ķirbja masa kā bāze, kam pievienoti āboli, upenes vai citas ogas un augļi, var tapt par negaidīti gardu piedevu desertiem.

Kaltēt var ne tikai gabaliņos sagrieztus svaigus ķirbjus, bet arī cukura sīrupā vārītus, pagatavojot sukādes. Savukārt cepšanai piemēroti ir arī mazie ķirbīši, kurus cepeškrāsnī var likt veselus ar visu mizu un pēc tam izgrebt aromātisko biezeni ar karoti.

Visbeidzot, ķirbis var kļūt arī par dizaina objektu – mazie daudzveidīgo formu ķirbīši piešķirs rudenīgi mājīgu noskaņu interjerā. Savukārt lielākos ķirbjos var izgrebt acis, muti vai kādus fantāzijas tēlus un ar tiem izdekorēt māju Helovīnam.

Avots: Rimibaltic.com



Pasākumi Zemgalē

Pasākumi Zemgalē

Ieplāno viesošanos Zemgalē, apmeklē pasākumus!

Zemgales Tūrisma asociācija

"Peoniju ziedu parāde 2025" Kalsnavā

Šogad “Peoniju ziedu parāde” būs īsti svētki!Atzīmējot 50 gadu jubileju, arborētums katru JŪNIJA sestdienu un svētdienu viesus iepriecinās ar koncertiem.

Madonas TIC

Preiļu muižas komplekss un parks pavasarī

Preiļu muižas komplekss un parks pavasarī

Izbaudi siltās dienas pastaigājoties Preiļu muižas kompleksa un parka plašajā teritorijā. Viss zied un zaļo!

Preiļu novada TIC

Pludmales terase

Pludmales terase "Pampūkas" atklāj sezonu!

Pludmales kafejnīca "Pampūkas" gatavojas sezonas atklāšanai Mātes dienā! Tiek "vārīti" pirmie saldējumi, ar kuru garšām vari iepazīties "Pampūku" Facebook lapā.

Preiļu novada TIC

 Vilkaču maratons 2025

Vilkaču maratons 2025

42 km, 2000+ augstuma metri, 13 apļi, 7 stundas. Krēsla. Āžu kalns, Tukums.

Tukuma TIC

TOP 7 Zemgales kāzu svinību vietas

TOP 7 Zemgales kāzu svinību vietas

Ja plāno kāzas, ieskaties un atklāj Zemgales labākās svinību vietas -

Zemgales Tūrisma asociācija

Aizraujošas privātkolekcijas Balvu novadā

Aizraujošas privātkolekcijas Balvu novadā

Balvu novads lepojas ar darbīgiem un viesmīlīgiem ļaudīm un īpaša vieta te ir vietējiem novadpētniekiem un kolekcionāriem! Aicinām ciemos izzināt un apbrīnot!

Balvu TIC

"MÓRA" – Vietējās Garšas Iedvesmas Oāze

Atklāj garšu ceļojumu, kas sakņojas Latgalē un tiecas uz zvaigznēm! Šeit katrs ēdiens ir stāsts, kas dzimis no tradīcijas, mīlestības pret vietējo.

Rēzeknes pilsētas TIC

Iedvesmojies laivošanas maršrutiem

Iedvesmojies laivošanas maršrutiem

Popularitāti gūst laivošana pa Bauskas novada upēm kā Mēmele, Mūsa un Lielupe, arī atsevišķi Iecavas, Īslīces un Misas upes posmi

Bauskas TIC

"Randiņš dārzā" - Rundāles pils dārzā

Rundāles pils muzejs ielūdz uz “Randiņu dārzā”, tādējādi iesaistoties starptautiskā akcijā, kas notiek Francijā un arī citās Eiropas valstīs.

Bauskas TIC

Pavasaris Salmeja ezera skatu tornī

Pavasaris Salmeja ezera skatu tornī

Salmeja ezera skatu tornis pavasarī vilina apmeklētājus ar elpu aizraujošu ainavu un dabas plaukstošo skaistumu.

Preiļu novada TIC

Saulgriežu STIRNU BUKS

Saulgriežu STIRNU BUKS

Abavas senlejas dabas parkā, sprigani un lecīgi kopā izbaudītu šī gada visgarāko dienu, bet novakarē kopīgu veiktu Uguns aizdegšanas rituālu.

Tukuma TIC

Trīs Garšas – Dienas Sākums ar Garšu!

Trīs Garšas – Dienas Sākums ar Garšu!

Brokastis no 7:00, pusdienas katru dienu. Ģimenēm, steidzīgajiem un gardēžiem. Ēd. Baudi. Atkārto.

Rēzeknes pilsētas TIC

KUUP: Garšas Pietura

KUUP: Garšas Pietura

Ne tikai kafija — pieredze. Latgalē grauzdēta, ar sirdi pasniegta. Atrodi savu miera brīdi ar svaigu kafiju, mājīgumu un iedvesmu katrā malkā.

Rēzeknes pilsētas TIC

"Skolas somas" piedāvājums Preiļu novadā

Šogad Latvijas skolas somas programmas ietvaros Preiļu novadā pieejami 19 dažādi izzinoši un aizraujoši piedāvājumi!

Preiļu novada TIC

Ieelpo pavasari Pelēču ezera purva takā

Ieelpo pavasari Pelēču ezera purva takā

Pelēču ezera purva dabas izziņas taka pavasarī aicina apmeklētājus iepazīt unikālu purva ainavu un daudzveidīgu augu un dzīvnieku pasauli.

Preiļu novada TIC

Tematiskais maršruts: Iepazīsti Iecavu!

Tematiskais maršruts: Iepazīsti Iecavu!

Dodoties Iecavas virzienā, brīvdienas var pārtapt par piedzīvojumu – šeit vēsture, radoša noskaņa, amatnieku un mājražotāju darinājumi , kā arī daba savijas!

Bauskas TIC

Vilkaču maratons 2025

Vilkaču maratons 2025

7 stundas. Krēsla. Āžu kalns. Vilkaču maratons. Iespējams, grūtākais maratons Latvijā.

Tukuma TIC

Restorāni un kafejnīcas ar āra terasi

Restorāni un kafejnīcas ar āra terasi

Bauskas novads piedāvā plašu izvēli – no jaukām kafejnīcām līdz mājīgiem restorāniem ar āra terasēm.

Bauskas TIC

Jauni audio gida stāsti Madonas novadā

Jauni audio gida stāsti Madonas novadā

Jau esošajam audio gidu tīklam - Ērgļi, R. Blaumaņa muzejs "Braki", Ziestu kalns, Gaiziņkalns un Madona, ir pienākuši klāt vēl divi audio stāsti.

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -