Viktors Ravdive: Ilgtspēja, elastība un personalizācija – kā izbraukuma ēdināšanas nozare pārdzīvojusi krīzi?

Annija Asmus | 2024.11.03

Pēdējos gados pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare Latvijā ir piedzīvojusi ievērojamas pārmaiņas, ko lielā mērā ietekmējusi COVID-19 pandēmija, tehnoloģiju attīstība un mainīgās patērētāju prasības. Daudzi pakalpojumi nodrošinātāji ilgstoši bija apturējuši savu darbību un ne visi spēja atgriezties nozarē, kas pa šo laiku ir būtiski mainījusies. Šobrīd klienti lielākoties sagaida ilgtspējīgus risinājumus, elastību, personalizāciju un plašu piedāvājumu ikvienai gaumei – sākot no ekonomiskiem un vienkāršiem risinājumiem līdz pat augstās klases restorānu ēdināšanai. Papildus tam izbraukuma ēdināšanas pakalpojumi sniedzēji turpina saskarties arī ar personāla trūkumu, bet tas ir svarīgs aspekts, lai svētki izdotos un viesi būtu apmierināti. Viedokli pauž Restorānu grupas “Resto-Rātors” vadītājs Viktors Ravdive.

Ne visi izbraukuma ēdinātāji pārdzīvoja pandēmiju

Pandēmijas sākumā, 2020. gadā, pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare piedzīvoja krasu kritumu, jo bija ierobežota iespēja rīkot lielus sabiedriskus pasākumus, svētkus un konferences. Daudzi uzņēmumi bija spiesti pārskatīt savus biznesa modeļus, piedāvājot alternatīvus risinājumus, piemēram, virtuālus un hibrīdus pasākumus, kuros daļa dalībnieku piedalās tiešsaistē, attiecīgi strauji saruka pieprasījums pēc izbraukuma ēdināšanas. Arī “Resto-Rātors” apturēja izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, lai gan pirms pandēmijas tika gūta plaša pieredze dažāda mēroga pasākumos. Daudzus Latvijas restorānus šis periods “iedzina” finansiālajos zaudējumos, liekot būtiski pārdomāt, kurus darbības aspektus saglabāt un kā to paveikt.

Klientu paradumi un vēlmes ir mainījušies

Esam patiesi gandarīti, ka mums ne tikai izdevies pārdzīvot šo periodu, bet arī atgriezties izbraukuma ēdināšanas nozarē, kas pa šo laiku ir būtiski mainījusies. Labā ziņa visai nozarei – šobrīd pasākumi un svētki tiek rīkoti aktīvi, sākot no nelieliem sarīkojumiem līdz pat pasākumiem ar teju tūkstoti viesiem. Kā pa šo laiku ir mainījušies klientu un viesu paradumi un izbraukuma ēdināšanas nozare kopumā?

No bistro virtuves līdz “fine dining”

Izbraukuma ēdināšana ir kļuvusi elastīgāka un personalizētāka. Aizvien svarīgāk ir piedāvāt individuāli pielāgotas ēdienkartes un pakalpojumus, ņemot vērā klientu vēlmes un uztura ierobežojumus. Šī tendence izpaužas arī pieprasījumā pēc bioloģiskiem un ilgtspējīgiem produktiem. Lai saglabātu konkurētspēju, ir svarīgi katram pasākumam nodrošināt īpašu ēdienkarti, ņemot vērā viesu skaitu, pasākuma norises vietu, konceptu u.tml. Pieprasījumi ir ļoti dažādi – no street-food stacijām ar ļoti vienkāršiem, bet sātīgiem ēdieniem, kas lieliski iederas sporta spēlēs u.tml. pasākumos, līdz pat augstās klases restorānu ēdināšanai ar īpaši izmeklētiem produktiem. Lai gan daudziem mūsu restorāna grupa vairāk asociējas ar “fine dining” jeb restorānu klases ēdināšanu, patiesībā piedāvājam arī bistro tipa virtuvi, un tieši plašā piedāvājuma gamma palīdz nodrošināt dažādas klientu vēlmes.

Ēdinātājs ir būtiska pasākuma daļa

Izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem šobrīd jāspēj ne tikai piedāvāt tradicionālos ēdienus, bet arī eksperimentēt ar dažādiem stiliem un ēdienu pasniegšanas veidiem. Šobrīd viena no atslēgām, lai saglabātu konkurētspēju nozarē, ir komunikācija ar klientu. Pēc pandēmijas ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs vairāk nav tikai kāds, kurš rūpējas, lai viesi ir paēduši, tā ir svarīga pasākuma daļa, lai radītu nepieciešamo atmosfēru un sasniegtu pasākuma mērķus. Tāpēc šobrīd ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, līdzīgi kā mākslinieki, mūziķi, fotogrāfi, vispirms detalizēti pārrunā pasākuma norisi, plānoto auditoriju u.c. lietas ar pasūtītāju, pieņemot lēmumu par piemērotāko ēdienkarti.

Tendence – uz vietas gatavoti ēdieni

Būtisks izaicinājums, ar ko pēc pandēmijas saskaras, izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, ir darbaspēka trūkums. Ņemot vērā, ka arvien populārāki kļūst izbraukuma banketi, kur maltītes tiek gatavotas un pasniegtas tieši pasākuma norises vietā, personāla pieejamībai un prasmēm ir izšķiroša nozīme. Jāpiezīmē, ka ēdiena gatavošana uz vietas pasākumā ļauj radīt unikālu atmosfēru un pielāgoties dažādām vietām, ēdināšanas pakalpojumu padarot par pasākuma atmosfēru papildinošo elementu. Viesiem ir iespēja iepazīties ar to, kā viņu maltīte tiek pagatavota, kas arī ir aizraujoša un unikāla pieredze. Lai nodrošinātu šo pieredzi, mēs apvienojam vairāku restorānu spēkus, atkarībā no pieprasījuma. Tas daļēji risina darbaspēka pieejamības jautājumu, ļauj apkalpot lielu skaitu viesu un tajā pašā laikā neapstādina arī attiecīgo restorānu darbu.   

Klienti pēc pandēmijas aizvien lielāku uzmanību pievērš kvalitātei un novatoriskiem risinājumiem, tāpēc izbraukuma ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji tiek izvēlēti ne tikai pēc cenas, bet arī pēc to spējas nodrošināt garšīgu un estētisku risinājumu. Kopumā jāsaka, ka pasākumu un izbraukuma ēdināšanas nozare, vismaz tie uzņēmumi, kas spējuši pārdzīvot krīzi, ir kļuvuši elastīgāki, pielāgojoties jaunajiem apstākļiem.

Avots: Miltton.com



Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā.

Gulbenes novada TIC

Iepazīsti maršrutu:Bauska-Uzvara-Grenctāle

Iepazīsti maršrutu:Bauska-Uzvara-Grenctāle

Šajā maršrutā, iespējams izzināt apkārtni, kas apvieno vēsturiskas vietas, unikālus atpūtas kompleksus, kultūras mantojumu, aktīvo atpūtu un degustācijas.

Bauskas TIC

Naktsmītnes Tavām brīvdienām

Naktsmītnes Tavām brīvdienām

Gaujas Nacionālajā parkā: no dabas ieskautiem kempingiem līdz brīvdienu mājām, no elegantām viesnīcām līdz karaliskām pilīm, muižām

EnterGauja

DEJAS FESTIVĀLS |

DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025"

Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls "Atspulgs kustībā".

Tukuma TIC

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Riebiņu muižas vēsture iesniedzas 16. gadsimtā. Senāk lēņu īpašumus apkaimē sauca par Krevmuižu, iespējams, ka šīs muižas centrs saucās par Krevi

Preiļu novada TIC

Dārza svētki Jaunmoku pilī

Dārza svētki Jaunmoku pilī

Kā ik gadu - košs, ziedošs, idillisks vasaras pilnbrieds! Amatnieku tirdziņš, koncerts, ekskursijas. Tas viss Jaunmoku pilī!

Tukuma TIC

Gaisa balonu festivāls Kandavā

Gaisa balonu festivāls Kandavā

Pasākums visai ģimenei ar dažādām atrakcijām un protams gaisa baloniem.

Tukuma TIC

Vai zini, kā top tava kafijas tasīte?

Vai zini, kā top tava kafijas tasīte?

Vai zini, kā top izcila kafija? Nāc uz KUUP meistarklasi Rēzeknē – iepazīsi grauzdēšanu, degustēsi kafiju un atklāsi tās ceļu no pupiņas līdz tasītei.

Rēzeknes pilsētas TIC

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Aicinām - ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, garšu ballīte Āgenskalna tirgū!

Lauku Ceļotājs

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

Kalnmuižas pils dārzā arī šovasar uzplauks dārza svētku burvība – vakars, kurā savijas mūzika, dzeja un gardas maltītes.

Tukuma TIC

"Mājas kafejnīcu dienas" Preiļu novadā

26. un 27. jūlijā norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas” Preiļu novadā. Arī šogad Preiļu novads kuplā skaitā piedalās tradicionālajā vislatvijas garšu akcijā

Preiļu novada TIC

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Baudi vasaras sajūtas pie ūdeņiem - te būs idejas atpūtai Balvu novadā!

Balvu TIC

Vīngliemežu audzētavu

Vīngliemežu audzētavu "Ošu mājas"

Apmeklējuma laikā būs iespēja iepazīties ar vīngliemežu dzīves ciklu, to fizioloģiju, audzēšanas un pārstrādes niansēm aizraujošā un izsmeļošā stāstījumā.

Preiļu novada TIC

Nakts pie Nāriņas

Nakts pie Nāriņas

Pie Kandavas brīvdabas baseina norisināsies rokmūzikas festivāls "Nakts pie Nāriņas", kurā uzstāsies rokgrupas “Ametists” un “Pienvedēja Piedzīvojumi”.

Tukuma TIC

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!

Biznesa augstskola Turība

Apceļo Latvijas pilis un muižas

Apceļo Latvijas pilis un muižas

Apceļo Latvijas pilis un muižas 2025! Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos.

Preiļu novada TIC

Senās mūzikas festivāls 12.-13.jūlijā!

Senās mūzikas festivāls 12.-13.jūlijā!

Apskati un izvēlies, Senās mūzikas festivāla koncertu apmeklēsi Tu!

Bauskas TIC

Dziesmu spēle

Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā"

Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas.

Tukuma TIC

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Tukuma pusē dārzu ir ne viens vien – gan rožu dārzs, gan peoniju dārzi, īrisu un košumdārzi. Čadīgākie saimnieki atver savu dārzu vārtus apmeklētājiem.

Tukuma TIC

Zvejnieksvētki Lapmežciemā

Zvejnieksvētki Lapmežciemā

Saulriets radīs maģisku atmosfēru, viļņu skaņas saplūdīs ar dzīvo mūziku un neaizmirstams piedzīvojums! Pēc koncertiem – ballīte smiltīs līdz pat rīta gaismai.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -