Laura Podgurska | 2024.03.22
Latvijas pavāru komanda izcīnīja 12. vietu starp labākajām Eiropas un Pasaules komandām Tronheimā Norvēģijā. (20 bildes)
Bocuse d’Or ir pasaules pavāru čempionāts, kas notiek reizi divos gados. Šefpavāra Pola Bokuza vārdā nosauktais konkurss notiek jau no 1987. gada, jo viņš bija idejas autors čempionātam. Šis čempionāts bieži tiek dēvēts par pavāru olimpiādi. Laikam ejot, ar vien vairāk valstis gribēja piedalīties, tāpēc tika ieviestas kontinentālās atlases. Bocuse d’Or Eiropa pirmo reizi notika 2008. gadā. Katrā no dalībvalstīm notiek arī nacionālās atlases, lai izvēlētos pavāru, kuram būs iespēja pārstāvēt savu valsti konkursā. Eiropas atlasē tiek izvēlētas desmit komandas kas tiek tālāk uz pasaules finālu.
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem!
EUR 6 | Cēsu TIC
Latvijas komandu pārstāvēja šefpavārs Nils Ģēvele no restorāna “Ferma”. Sīvā cīņā viņš uzvarēja Bocuse d’Or Latvija atlasi 2023. gadā un izcīnija šo īpašo iespēju kāpt uz lielās skatuves. Nils jau no skolas laikiem startēja Skills konkursos, un bija sasniedzis ļoti izcilus rezultātus. Šobrīd Nila radītos ēdienus var nogaršot restorānā Ferma, kā arī apmeklēt pavārmākslas meistarklases Restorānu servisa skolā. Ar Nilu kopā startēja commis (pavāra palīgs) Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova, kā arī Latviju žūrijā pārstāvēja Dinārs Zvidriņš, iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts.
Bocuse d’Or konkursā ir divi uzdevumi, kuriem tiek doti četri mēneši laika izpildei. Konkursantam ir jāpagatavo vien ēdiens uz šķīvja un viens ēdiens uz paplātes. Konkursa rīkotājvalsts izvēlas savam reģionam īpašas izejvielas, kurām ir jākļūst par šo ēdienu zvaigznēm. Tronheimas šķīvja uzdevums bija izmantot ziemeļbrieža gaļu un komplimentā kas tiek pasniegts vienlaicīgi bija jāizmanto akvavit Norvēģu brendijs ar anīsu garšu.
Savukārt, paplātes uzdevums bija Skrei melnā menca, kaltēta menca un jūras ķemmītes. Šīs receptes tiek iesniegtas divas nedēļas pirms konkursa ar skicēm. Konkursa gatavošanās laikā tiek veidota speciāla paplāte uz kuras tiek servēts ēdiens. Tā ir ļoti īpaša tradīcija, kas prasa dažādu mākslinieku iesaisti.
Tronheimā konkurss notika divas dienas 19. un 20. martā, Latvijas komanda startēja otrajā dienā, kā septītā. Kopā piedalījās divdesmit komandas, kuras demonstrēja savas valsts kulināriju un ēdienu tradīcijas. Eiropas atlasē tiek uzskatīta par ļoti grūtu, jo pasaules stiprākas komandas ir no Eiropas. Pēdējo gadu dominance ir skandināvu valstīm , kuru pārstāvji ir uz goda pjedestāla katrā konkursā. Ēst gatavošanai tiek dotas 5 stundas un 35 minūtes kopā. Pirmo ēdienu atdod šķīvi pēc 5 stundām un 5 minūtēm un pēc tam paplāti pēc 30 minūtēm. Konkursanti tiek vērtēti par katra no ēdienu garšu un par darba tehniku, tādejādi saņemot trīs vērtējumus.
Par konkursa uzvarētāju ķļuva dāņu šefpavārs Sebastian Holberg Svendsgaardar 1716 punktiem, sudrabs zviedru komandai ar Gustav Leonhardt (1708 punkti) un bronza mājiniekiem norvēģu komandai ar šefpavāru Havard Werkland (1698 punkti). Šo komandu pārsvars bija ļoti liels, ceturtā vietā iekļuva Lielbritānija atpalikot par 150 punktiem. Piekto vietu ieņēma Francija un sesto Ungārija.
Nils Ģēvele ar komandu izcīnija 12. vietu ar 1268 punktiem, atpaliekot vien 34 punktus no pirmā desmitnieka, kas ir izcils rezultāts Latvijas komandai, jo tika apdzīti ļoti daudz konkurenti, kuri iepriekš bija par galvastiesu labāki. Ļoti atzinīgi no citām komandām tika vērtēta Latvijas komandas izaugsme šo divu gadu laikā. Tik augstu rezultātu Eiropa no mums negaidīja. Nilam izdevās viss ieplānotais, kā arī īpāsi augstu tika vērtēts viņa tehniskais darbs virtuvē, kur iepriekšējos konkursos Latvijas komandai nebija veicies tik labi. Diemžēl uz finālu šoreiz netiekam, bet zinām, ka ejam pareizā virzienā un nākošajā konkursā ar mums būs jārēķinās citām komandām.
“Man bija liels prieks būt Tronheimā pārstāvot savu valsti tik svarīgās sacensībās! Šo piedzīvojumu es nekad neaizmirsīšu, jo tikai retajam tiek dota tik liela iespēja parādīt savu talantu Pasaules labākajiem pavāriem. Konkurss it kā ilgst gandrīz 6 stundas, bet galvā tas paskrien tik ātri, ka nespēj aptvert. Sagatavošanās procesā šos ēdienus nu jau gatavojām gandrīz četrus mēnešus treniņu laikā, grūti saskaitīt cik reizes, un dīvaini saprast, ka rīt šis posms jau būs beidzies, un sāksies jaunais. Paldies ģimenei par sapratni un komandai, kas atbalstīja mani šai saspringtajā laikā. Un protams, Latvia Travel par uzticību mūsu vīzijai un mērķiem. Mans novēlējums jaunajiem pavāriem ir nepadoties pie pirmajām grūtībām, arī nākot no mazās Latvijas mēs varam nonākt Pasaules līmenī. ” Nils Ģēvele
Igauņu kandidāts Ivan Derizemlja ieņēma 14. vietu Tronheimā. Lietuva cer pievienoties Bocuse d’Or saimei nākošajā Eiropas atlasē pirmo reizi.
Paldies visiem, kuri mūs atbalstīja un noticēja, ka Latvijai ir jābūt šai pasaules pavāru elites pasākumā. Kopš uzsākām šo garo ceļu uz kulinārijas ekselences konkursu, varam redzēt, ka Latvijas vārds tiek uztverts augstāk, jo kā piemērs ir Michelin ceļveža ienākšana Latvijā un zvaigznes saņemšana.
Mūsu komandas nākotnes plānos ir gatavoties nākamajai nacionālajai atlasei 2025. gadā. Turpināsim meklēt sadarbības partnerus, kuri arī vēlas kopā ar mums attīstīt Latvijas gastronomiju. Un protams novēlām visiem ēdināšanas profesionāļiem, kādreiz nonākt Bocuse d’Or konkursā, ja ne kā dalībniekiem, tad kā faniem, jo šis pasākums ir kā Olimpiāde mūsu nozarē.
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!
Liepājas reģiona TIB
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!
Bauskas TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!
EUR 2.00 | Alūksnes TIC
4. maijā Latvijā pirmo reizi notiks SUP airēšanas maratons. Starts tiks dots 4. maijā pl.7.00 Vecatē – vietā, kur Salaca iztek no Burtnieku ezera.
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.
Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.
Liepājas reģiona TIB
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums
EUR 1058 | Estravel Latvia
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.
EUR 40 | Valmieras TIC
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots
EUR 1299 | Estravel Latvia
3. maijā kultūrtelpā AKUSTIKA 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim!
EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.
Valmieras TIC
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT
EUR 199 | Estravel Latvia
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.
EUR 369 | Latvia Tours
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija...
EUR 709 | SKY24.LV
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.
TAKA
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.
EUR 25 | Valmieras TIC
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.
EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.
EUR 225 | Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām
EUR 335 | Estravel Latvia