Drošība pirmajā vietā: ekspertu padomi bērnu autokrēsliņa izvēlei un lietošanai

Ilze Pērkone | 2024.03.20

Droša un kvalitatīva autokrēsliņa iegāde ir viens no svarīgākajiem pirkumiem brīdī, kad ģimenē ienāk mazulis, taču Latvijā ne vienmēr jaunie vecāki tam pievērš pietiekami lielu uzmanību. Svarīgi arī autokrēsliņa iegādes brīdī ņemt vērā kritērijus, kas garantēs, ka bērnam brauciens automašīnā būs ne tikai ērts, bet arī drošs jebkurā situācijā uz ceļa. Ieteikumos par autokrēsliņa izvēli un lietošanu dalās Neste Latvija un BeSafe.

“Pasaulē, kur katra situācija nes riskus, mūsu bērnu drošība ir galvenā prioritāte. Arī Neste Latvija apzinās, cik svarīgi ir aizsargāt pašus mazākos ceļu satiksmes dalībniekus. Tāpēc mēs uzskatām, ka drošs un pareizi izvēlēts un lietots autokrēsliņš ir būtisks drošības elements katras ģimenes ikdienā. Aicinām ikvienu no vecākiem pievērst uzmanību bērnu drošībai automašīnā, jo rūpes par bērnu drošību ir mūsu kopīga atbildība,” saka Armands Beiziķis, Neste Latvija valdes priekšsēdētājs.

Autokrēsliņš bērnam ir nepieciešams no dzimšanas līdz 150 cm augumam vai 12 gadu vecumam, taču neatkarīgi no bērna vecuma un autokrēsliņa zīmola ir konkrētas lietas, kas jāņem vērā. Viena no tām ir autokrēsliņa marķējums ar UN R 129 simbolu, kas nozīmē, ka tas ir atbilstošs šī brīža prasībām un derīgs lietošanai Eiropas Savienības valstīs.

Pareiza sagatavošanās pirms brauciena

Lai autokrēsliņš pilnvērtīgi pildītu savu funkciju, vecākiem ir jāiepazīstas ar ražotāja izstrādāto lietošanas instrukciju un krēsliņš pareizi jāuzstāda automašīnā. Ja krēsliņš ir nepareizi uzstādīts, tas nevarēs pilnvērtīgi pasargāt bērnu avārijas gadījumā. Tāpat arī būtiska ir pareiza bērna piesprādzēšana, lai brauciens būtu gan mierīgs, gan drošs kā vecākiem, tā arī bērnam. Autokrēsla drošības jostām ir jābūt stingri pievilktām klāt pie bērna ķermeņa tā, lai tās nevarētu saliekt.

Tāpat uzmanība jāpievērš arī tam, lai bērnam mugurā nebūtu biezās virsdrēbes, kas traucē bērnu pietiekami cieši piesprādzēt. Svarīgi arī, ka drošības lences nav nolaistas zem bērna padusēm un drošības jostu augstums ir atbilstoši noregulēts.

Līdz 15 mēnešu vecumam – tikai atpakaļskatā

Piecpadsmit mēneši ir noteiktais minimums līdz kādam vecumam bērns automašīnā jāpārvadā tikai atpakaļskatā jeb pretēji braukšanas virzienam. Taču, ja to ir iespējams darīt pēc iespējas ilgāk, tas bērnam būtu tikai drošāk. Tas ir tāpēc, ka bērna galva proporcionāli pārējam ķermenim ir lielāka un smagāka – aptuveni 20% no kopējās ķermeņa masas. Ja bērns sēdeklītī ir novietots uz priekšu, tā smagās galvas virzība uz priekšu ir ļoti bīstama, jo slodze uz sprandu un kakla muskuļiem ir liela. Savukārt, ja bērns autosēdeklītī ir atpakaļskatā, inerces rezultātā viņš ar muguru iespiežas krēsliņa atzveltnē, tādā veidā vismaz piecas reizes samazinot iespēju gūt nopietnas traumas.

Ciešs un piekļaujošs

Autokrēsliņam pašiem mazākajiem ir jābūt ciešam un piekļaujošam, kā arī aprīkotam ar piecu punktu drošības jostu, kas pasargā no sānu kustības, notur bērnu krēsliņa vidū, kas ir visdrošākā vieta avārijas situācijā. Tāpat arī dažādās automašīnās krēslu slīpums atšķiras, kā rezultātā mainās autokrēsliņa pozīcija attiecīgajā automašīnā. Ir autokrēsliņi, kuriem ir līmeņrādis, kas nodrošina pareizu un vienādu pozīciju jebkurā automašīnā, neatkarīgi no krēsla slīpuma. Tas ir svarīgi, lai brauciens būtu drošs, bērnam būtu ērti, kā arī bērna galva nekristu uz priekšu, kad viņš aizmieg brauciena laikā.

Biežiem braucieniem – rotējošs autokrēsliņš

Ja ikdienas braucieni ar bērnu vecumā no sešiem mēnešiem līdz sešiem gadiem ir daudz un bieži, kā arī bērnu ir jāceļ automašīnā vairākas reizes dienā, tad visērtāk ir lietot rotējošu, uz sānu pagriežamu autokrēsliņu. Savukārt, ja braucieni ir retāk, bet gari, tad būtiski, lai ērta pozīcija ir gan bērnam, gan viņa kājām, it sevišķi, ja krēsliņš pagriezts pretēji braukšanas virzienam. Izvēloties rotējošu autokrēsliņu ieteicams uz veikalu doties ar attiecīgo automašīnu, kurā bērns pārsvarā tiks pārvietots, kā arī ar pašu bērnu. Klātienē uzreiz iespējams pārbaudīt dažādus krēsliņu variantus, tos ievietojot automašīnā, piesprādzējot bērnu, tādā veidā izvērtējot, vai tas der un ir ievērotas visas drošības prasības.

Paliktņiem – stingrs nē

Arī pašiem vecākajiem bērniem ieteicams pārvietoties autokrēsliņā, jo tā elastīgās malas notur bērnu krēsliņa iekšpusē, pasargājot bērna mugurkaulu, kaklu un galvu. Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību, lai krēsliņiem nav roku balstu, kas nereti traucē pareizi uzlikt doršības jostu. Krēsliņam vajadzētu būt sprādzei starp bērna kājām, kas automašīnas orģinālo drošības jostu visu laiku notur vajadzīgajā vietā, garantējot pilnībā drošu braucienu.

Ko iesākt ar autokrēslu pēc automašīnas sadursmes?

Pat, ja autokrēsls pēc negadījuma vizuāli izskatās kā jauns un bez bojājumiem, vairāk satiksmē ar to nevar piedalīties. Tas ir tāpēc, ka autokrēsls ir izgatavots no materiāliem, kas absorbē trieciena spēku sadursmes brīdī. Kad tas ir noticis vienreiz, nākamajā reizē avārijā tas vairs nevarēs bērnu pasargāt. Šī iemesla dēļ arī nav ieteicams iegādāties lietotu vai mazlietotu autokrēslu, jo ne vienmēr var būt pārliecība, ka autokrēsls jau iepriekš nav bijis kādā ceļu satiksmes negadījumā.

Avots: Neste.lv


celojumubode - 3813
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha

EUR 685 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -