Metodes ideju radīšanai kultūrā un tradicionālās kultūras loma jauniešu dzīvē – Latgales semināru «SPĀKA LAB» rudens sezonas tēmas

Edeite Laime | 2023.11.11

Sestdien, 2023. gada 11. novembrī, Līvānos un ceturtdien, 23. novembrī Preiļos notiks radošo semināru cikla “SPĀKA LAB” rudens sezonas pasākumi. Semināru cikla mērķis ir stiprināt Latgales kultūras dzīves organizētāju un nevalstisko organizāciju pārstāvju, kā arī jauniešu izaugsmi, sadarbības spējas un izpratni par mūsdienu kultūras procesiem. “SPĀKA LAB” Līvānos jauniešus aicinās izzināt tradicionālo kultūru un latgaliešu repa mūziku, bet Preiļu semināra mērķis būs iemācīties izmantot katras vietas unikalitāti jaunu kultūras ideju radīšanā, kā arī vienoties, kā 2025. gadā varētu svinēt Latgali un tās vērtības – gan uz vietas Latgalē, gan ārpus tās.

Sestdien, 11. novembrī, plkst. 10.00 Līvānos (Līvānu novada Multifunkcionālajā jauniešu iniciatīvu centrā “Kvartāls”) notiks “SPĀKA LAB” seminārs “Kurs dreižuok(s): apdziedāšana vai reps? Tradicionālā kultūra un jaunieši”. Tajā ar savu pieredzi tradicionālās dziedāšanas prasmju pārmantošanā dalīsies Kate Slišāne no Upītes kultūrtelpas, par iespējām, ko sniedz aktīva piedalīšanās tradicionālās kultūras norisēs, stāstīs folkloras kopas “Tarkšķi” dalībniece un sociālo mediju satura veidotāja Katrīna Karele, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte izcels tradicionālās dziedāšanas elementus, kas varētu būt interesanti arī nākotnē, bet latgaliešu repere Ūga stāstīs par savu pieredzi hip-hop kultūrā un tās perspektīvu Latgalē. Semināra otrajā daļā paredzēta diskusija “Tradicionālās kultūras un džen Zī ideālais randiņš. Kur satikties?”. Pēc tās pasākuma dalībniekus gaida praktiskās darbnīcas, kurās varēs apgūt apdziedāšanas un repošanas prasmes, lai noslēgumā darbnīcu dalībnieki izmēģinātu spēkus improvizētā abu mūzikas stilu sacensībā. Repošanas nodarbību vadīs Ūga, bet apdziedāšanas prasmes palīdzēs apgūt folkloras kopas “Turki” vadītāja Terēzija Rubene un folkloras kopa “Rūtoj” (vadītāja Ilze Rožinska). Semināra mērķauditorija ir jaunieši, kurus interesē dažādu stilu mūzika un kultūra, jaunatnes lietu speciālisti, folkloras kopu dalībnieki un vadītāji. Pilna Līvānu semināra programma: https://ej.uz/SPAKA-LAB_Leivuons.

Ceturtdien, 23. novembrī, plkst. 11.00 Preiļos (Preiļu pilī) notiks “SPĀKA LAB” seminārs “Kur dabūt ideju savai kultūrtelpai un kā Latgali svinēt 2025. gadā?”. Tajā aicināti piedalīties Latgales kultūras iestāžu un organizāciju, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi interesenti. Seminārā nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns sniegs ieskatu, kādi ieguvumi un pienākumi ir pašiem savā kultūrtelpā, Latvijas Nacionālā kultūras centra Vēsturisko zemju un nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Jana Vērdiņa piedāvās plašāk izzināt Latviešu vēsturisko zemju likumu, tā iespējas un ieguvumus, Siguldas novada Kultūras centra vadītāja Jolanta Borīte stāstīs par to, kādi ir izaicinājumi un iespējas, Latvijā rīkojot jaunu festivālu, bet Ideju un inovāciju institūta dibinātāja Elīna Miķelsone palīdzēs saprast metodes, kā radīt jaunas idejas kultūrā. Tāpat šajā “SPĀKA LAB” aicinātas pieteikties organizācijas/iestādes/interesenti, kas īsā stāstā grib padalīties ar saviem veiksmīgākajiem/drosmīgākajiem piemēriem, strādājot kultūrā Latgalē vai latgaliešu kultūrā arī ārpus Latgales. Savukārt semināra otrajā daļā klātesošie grupu darbā un diskusijā aicināti vienoties ideju vētrā par to, kā Latgale varētu sevi pozicionēt un ko piedāvāt svinēt (kādu notikumu, vērtību, personību, prasmi, objektu) 2025. gadā gan uz vietas vēsturiskajā zemē, gan citviet Latvijā un pasaulē. Pilna Preiļu semināra programma: https://ej.uz/SPAKA-LAB_Preili.

Pirmie “SPĀKA LAB” radošie semināri, kas veltīti Latgales kultūras dzīves organizētāju un nevalstisko organizāciju pārstāvju kapacitātes stiprināšanai un ideju apmaiņai, notika šī gada janvārī Daugavpilī un Kārsavā, gūstot jaunas vai nostiprinot esošās prasmes komunikācijas un novadpētniecības/vietu stāstu veidošanas nozarēs. Video ieskats semināra diskusijās un lekcijās gūstams TE. Radošo semināru ciklu rīko latgalīšu kulturys kusteiba “Volūda” un biedrība “New East”, sadarbojoties ar Līvānu novada jauniešu centru “Kvartāls”, biedrību “riktīgi NAISS”, Preiļu novada pašvaldību un Latgales Tūrisma asociāciju. Pasākumu norisi atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kā arī Sabiedrības integrācijas fonds.

Abi semināri notiks klātienē un interesentiem būs pieejami bez maksas. Pieteikšanās Līvānu semināram par jauniešiem un tradicionālo kultūru vēlama līdz 9. novembrim TE, bet Preiļu semināram par idejām kultūrai līdz 20. novembrim TE. Gribētāji, atzīmējot vēlmi pieteikšanās anketā, var saņemt Latvijas Nacionālā kultūras centra apliecinājumu par piedalīšanos seminārā. Pasākumu rīkotāji gan lūdz ņem vērā, ka abos semināros vietu skaits ir ierobežots.

Avots: Lgsc.lv


celojumubode - 3813
Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.

EUR 369 | Latvia Tours

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Svinēt ziedoni ūdenstornī

Svinēt ziedoni ūdenstornī

4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls „ziedonis Ūdenstornī”.

Liepājas reģiona TIB

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha

EUR 685 | Estravel Latvia

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

4.maija Brīvības svētki Rēzeknē!

4.maija Brīvības svētki Rēzeknē!

Svinēsim svētkus kopā!

Rēzeknes pilsētas TIC

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Lux Express

Lux Express

“Lux Express” no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus reģionālās nozīmes maršrutā Rīga-Liepāja, savukārt no 3. maija maršrutā Liepāja-Rīga-Daugavpils.

Liepājas reģiona TIB

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -