TOP 5: Kā mācīties efektīvāk?

ipgmedia.lv | 2023.09.01

Septembris tuvojas straujiem soļiem, un lielai daļai sabiedrības tas saistās ar mācību sākšanos. Tiek pirktas burtnīcas pierakstiem, kedas sporta nodarbībām, dažādi vitamīni stiprākam organismam, piemēram, kalcijs kaulu veselībai un magnijs nervu darbībai. Mēs dzīvojam laikmetā, kad skola un mācīšanās nesaistās tikai ar bērniem – cilvēki maina profesiju un apgūst jaunas zināšanas visa mūža garumā. Mācīties 21. gadsimtā ir populāri, un to mēdz dēvēt par veiksmes atslēgu.

Mācīšanās ir process, kas ved uz pārmaiņām, gūstot jaunu pieredzi un palielinot iespēju uzlabot sasniegumus. Mācoties cilvēks izmainās trīs dimensijās – reālās zināšanās, attieksmē un uzvedībā. Pēdējās divas mainās, jo zināšanas ir izpratne, kas nozīmē, ka cilvēks noteiktā tēmā orientējas un jūtas droši.

Kad ir gūts ieskats par to, kas ir mācīšanās, ir arī vieglāk saprast, kā šo procesu padarīt ne tikai vieglāku, bet arī efektīvāku. Smadzenes ir plastiskas – visa mūža garumā tās spēj mainīties, augt un pārorganizēties, un tā ir labā ziņa, jo mācīties iespējams jebkurā vecumā.

Pieci ieteikumi, kā mācīties gudri

1. Smadzeņu treniņš
Tieši tāpat kā cilvēki apmeklē sporta zāli, lai uzturētu formā savu ķermeni, arī kognitīvajām prasmēm ir nepieciešama jaunu un izaicinošu darbību praktizēšana, kas tām dod iespēju nepatraukti attīstīties. Smadzeņu plastiskums tiek panākts, regulāri trenējot smadzenes. Ja smadzenes netiek aktivizētas, kognitīvās spējas mazinās, domāšana un atmiņa kļūst vājāka. Jaunas aktivitātes ir viens no labākajiem veidiem, kā uzturēt smadzeņu veselību.

2. Fiziskās aktivitātes
Pētījumi liecina, ka regulāra fiziska slodze uzlabo kognitīvās funkcijas, piemēram, problēmu risināšanu un koncentrēšanos. Nav gan īsti skaidrs, kas ir galvenais faktors – biežums, intensitāte, sporta veids vai viss kopā. Taču pavisam noteikti ir sporta veidi, kas acīm redzami nodarbina gan ķermeni, gan prātu, piemēram, peldēšana. Tās laikā tiek stiprināta sirds un muskuļu darbība, tā prasa nepārtrauktu domāšanu un informācijas apstrādi, lai varētu uzturēt elpošanas ritmu, izpildīt roku un kāju vēzienus.

3. Uzturs
Ēdienam ir būtiska nozīme arī smadzeņu darbības procesos. Pētījumi liecina, ka pareizs uzturs ne tikai uzlabo smadzeņu darbību, bet pasargā tās no slimībām un novecošanas. Smadzenēm svarīgi ir tādi produkti kā zivis, rieksti, spināti, brokoļi, avokado, selerijas, mellenes un citi, jo tajos atrodamas omega 3 taukskābes, folijskābe, C vitamīns un citas vielas.

Savukārt rafinētais cukurs ievērojami samazina kognitīvo spēju kapacitāti, pasliktina atmiņu un apgrūtina mācīšanos. Šī iemesla dēļ ieteicams izvairīties no pārstrādātiem produktiem, dažādu veidu maizes izstrādājumiem un saldumiem, kā arī saldinātiem dzērieniem.

4. Ūdens
Cilvēka ķermeņa sastāvā ir 60 procentu ūdens. Tā apjoms ir atkarīgs arī no dzimuma un vecuma, un dažādos orgānos ūdens daudzums atšķiras. Smadzenes satur visvairāk ūdens – vidēji 85 procentus. Šī iemesla dēļ pilnvērtīgai smadzeņu darbībai ir nepieciešama regulāra ūdens dzeršana. Līdz brīdim, kad cilvēks sajūt slāpes, kognitīvās spējas ir samazinājušās par 10 procentiem.

5. Miegs
Miegs un smadzeņu darbība iet roku rokā. Nav iespējams mācīties un efektīvi darboties, ja nav pietiekams un regulārs miegs. Hārvarda universitātes pētnieki ir pierādījuši, ka guļot smadzenes pārstrādā un aktivizē jaunapgūto materiālu.

Zināšanas tiek iedalītas trīs grupās – eksplicētās, implicētās un taktiskās.

· Eksplicētās zināšanas ir strukturēta informācija, kas ir plaši izplatīta un viegli dokumentējama, piemēram, fakti, dati un dokumenti. Tā ir bāzes informācija, sniedzot atbildi uz jautājumu – KAS?

· Implicētās zināšanas jau atbild uz jautājumu – KĀ? Tās ir netiešas zināšanas, kas visbiežāk tiek apgūtas prasmes veidā un izmantotas konkrētās situācijās, piemēram, braukšana ar automašīnu. Šīs zināšanas iespējams trenēt, un tās ir krietni grūtāk dokumentēt.

· Taktiskās zināšanas ir nemateriāla informācija, kas skaidro jau nākamajā līmenī – KĀPĒC? Šīs zināšanas ir grūti izskaidrot tiešā veidā, jo tās bieži ir saprotamas bez īpaša skaidrojuma, piemēram, pieklājības normas – baznīcā jāuzvedas klusi vai sabiedriskajā transportā jādod vieta apsēsties cilvēkiem gados. Šīs ir neformālas zināšanas, kuras tiek apgūtas dzīves laikā un tiek izmantotas noteiktās situācijās. Šīs lietas nav iespējams dokumentēt, un tās darbojas intuitīvā līmenī.

Reklāmas raksts.

Avots: ipgmedia.lv


celojumubode - 3813
Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

 Jāņa Šipkēvica koncerts

Jāņa Šipkēvica koncerts

3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.

EUR 25 | Valmieras TIC

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -