Latgales vēstniecībai GORS aprit desmit gadi

Santa Kļaviņa | 2023.03.28

Pavasarī Latgales vēstniecībai GORS, kā pirmajai jaunizbūvētajai reģionālajai koncertzālei Latvijā, aprit desmit gadi, ko tā svinēs jubilejas pasākumu ciklā “10 kā 1”. Jubilejas gada centrālie notikumi norisināsies laikā no 28.marta līdz 27. maijam, iezīmējot GORS darbības svarīgākās šķautnes – simfoniskās un kora mūzikas koncerti, muzikāli teatrālie uzvedumi, jaunrade, latgaliskās vērtības, jauno mūziķu talantu kalve.

“Sākot reģionālo koncertzāļu stāstu pirmajiem Latvijā, mums bija uzticēta liela atbildība – attaisnot valsts un pašvaldību īstenotās Eiropas Savienības programmas mērķu sasniegšanu. Desmit gadu laikā esam kļuvuši par neatņemamu kultūras dzīves sastāvdaļu Latvijā. Ik gadu GORS notiek vairāk nekā 150 publiskie kultūras pasākumi, bet ēkā notiekošo norišu kopējais apmeklētāju skaits gadā pārsniedz vairāk nekā 120 tūkstošus interesentu. Mūs novērtē kā apmeklētāji, tā arī mākslinieki, kuri joprojām uzteic koncertzāles akustikas nepārspēto kvalitāti, tehniskās iespējas un arī cilvēkus. Uzdrīkstēšanās lemt par reģionālo koncertzāļu izbūvi Rēzeknē, Liepājā un Cēsīs vēl vairāk izceļ augstvērtīgas koncertzāles neesamību Rīgā,” saka Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa.

Runājot par jubilejas pasākumu ciklu “10 kā 1”, GORS Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine saka: “Latgales vēstniecības GORS desmit gadu jubilejas pasākumu sērijai ir dots kopējais nosaukums “10 kā 1” - desmit gadi ir paskrējuši kā viens mirklis. Desmit gadus GORS komanda darbojas kā viens vesels, aicinot uz Rēzekni labākos dažādu žanru mūziķus un mūziķu kolektīvus, teātru izrādes un daudzveidīgus skatuves uzvedumus, deju kompānijas, māksliniekus, vēstot par latgalisko, radot jaundarbus, iedvesmojoties no izcilām personībām, ļaujot ikvienam apmeklētājam justies gaidītam.

10 KĀ 1 | LIELO DZĪVNIEKU GAIDOT. Daiņa Pundura keramikas izstāde

No 28. marta līdz 1. jūnijam Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerija

Dainis Pundurs ir Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļas absolvents (1986), šobrīd Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors, Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs, daudzu starptautisku izstāžu, simpoziju dalībnieks un balvu ieguvējs.

 “Lielo dzīvnieku gaidot” ietver divas autora jaunāko darbu sērijas, kuras saistītas ar trauka un objekta ideju. Izzinot keramikas materiālu un tā veidošanas procesu kā pašizpausmes fenomenu, autora izpildījumā trauks, tā tilpums un tektoniskais veidols kļūst par konteksta un satura konteineru. Autors uzlūko trauku tā maksimālajā izpausmē, kā abstraktu ideju par trīsdimensionālu objektu ar iekšējo tilpumu, tiecoties ekspozīcijas telpā radīt vizuālu rituāla noskaņu, sasniedzot ekspresijas intensitāti, kas robežojas ar fiziski sajūtamu klātbūtni.

Lielais dzīvnieks un gaidīšanas sajūta ir mistiskā ekspozīcijas telpiskumu caurvijošā tēma, kas ir saistīta ar personisku pieredzi pagātnē, kā arī personiskajiem mītiem, kuri netiek pilnībā atklāti.

10 KĀ 1 | TRASUNS.FABULAS. Dziesmuspēle

Sestdiena, 29. aprīlis 18.00, Lielā zāle

Dziesmuspēle ir jauns, muzikāli skatuvisks darbs latgaliešu valodā, iedvesmojoties no Franča Trasuna fabulām. Šis jaundarbs savā ziņā atsauc atmiņā pirms desmit gadiem koncertzāles Atklāšanas koncertos pirmatskaņoto dziesmuspēli “Ķēniņmeita. Latgales pasaka”. Izrādes mūzikas materiālu veido pieci komponisti - Platons Buravickis, Orests Silabriedis, Ieva Parša, Sniedze Prauliņa un Ernests Mediņš, kuri “taps redzami”, jo viņi reizē ir arī savu jaundarbu izpildītāji. Jaundarbu atskaņojumā piedalīsies Rēzeknes kamerorķestra mūziķi, Trasuna dzejas tekstus izspēlēs aktieri, muzikāli teatrālo darbību vadīs diriģents Jānis Stafeckis un režisore Inese Mičule.

Dziesmuspēlē izdziedās un izspēlēs mūsdienu “mazā cilvēka” vājības – greizsirdība, cietsirdība, aprobežotība, alkatība, nenovīdība, muļķība. Cik mēs paši esam drosmīgi paskatīties acīs savām vājībām? Vai paliksim labāki?

10 KĀ 1 | SALDI RŪGTI MŪŽĪGAIS. LNSO, VAK Latvija, Andris POGA

Sestdiena, 13. maijs 18.00, Lielā zāle

Koncertprogramma “Saldi rūgti mūžīgais” būs viens no Latgales vēstniecības GORS 10 gadu jubilejas sērijas krāšņākajiem akordiem. Tās dalībnieki - Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un diriģents Andris Poga ir koncertzāles ilggadējie draugi, domubiedri un daudzu radošo ideju rosinātāji un realizētāji. Koncerts būs tradicionāls un reizē ļoti neparasts, saldu un reizē arī rūgtenu garšu piesātināts. Būs jaundarbs un būs arī mūžīgas klasiskas simfoniskās un vokāli - simfoniskās mūzikas vērtības.

Koncerts iesāksies un arī noslēgsies ar Latgales dabas un tautas mūzikas rosinātiem darbiem (Jānis Ivanovs “Varavīksne” un Edgara Mākena jaundarbs). Koncertprogrammas 1. daļā skanēs franču 19. gadsimta komponista Francisa Pulenka “Gloria” - slavinājums Dievam, kurā daudz laicīga un neierobežota prieka, rotaļīguma un teatrālisma. Cita veida rotaļīgums un teatrālisms būs dzirdams Dmitrija Šostakoviča 15. simfonijā, kas skanēs koncerta 2. daļā. Komponista pēdējais simfoniskais sacerējums ir drāma un kaleidoskopisks dzīves vērojums vienlaikus. Dzīve un laikmets, kas aizslīd garām. Kā mūžība – bez sākuma un beigām. Šostakoviča simfonijas fināla gaistošo pianissimo turpinās latviešu komponista Edgara Mākena jaundarbs.

Koncerta dalībnieki:

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”

soliste Gunta Gelgote (soprāns),

diriģents – Andris Poga

Oresta Silabrieža ievadvārdi.

Koncerta režisors - Reinis Suhanovs

10 KĀ 1 | ZIEDONIS. Koncertuzvedums

Sestdiena, 20. maijs 18.00, Lielā zāle

2013.gada jūnijā “Imants un Ziedonis” bija viens no pieprasītākajiem GORS Atklāšanas pasākumiem. Šis Latvijas Radio kora un Sigvarda Kļavas veidotais koncertuzvedums  jau pirms 10 gadiem iekaroja klausītāju sirdis. Tolaik uzveduma režisors un viens no uzveduma idejas autoriem bija Uģis Brikmanis, kurš bijis arī Latgales vēstniecības GORS Atklāšanas koncerta un koncertuzveduma režisors. Viņš allaž bijis un mūžos paliks GORS un Radio kora domubiedrs un draugs.

Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju šogad ar jaunām krāsām iemājos koncertuzveduma īpašajā - dzejnieka jubilejas gada versijā. Būs iespēja noklausīties fragmentus no oratorijas "Dzejnieks un nāra", iemīļotās dziesmas "Mīlestība divreiz neatnāk", "Visskaistākām ogām pasaulē", "Buramdziesmiņa" ("Kamēr vien akmens augs") un virkni mazāk zināmu vai pavisam aizmirstu dziesmu, piemēram, slaveno tekstu "Mūžu mūžos būs dziesma", tik ne Valtera Kaminska bravūrīgajā, bet Kalniņa liriskajā izklāstā. Imanta Kalniņa dziesmas speciāli šim uzvedumam aranžējuši dziedātājs un komponists Andris Sējāns, ģitārists Kaspars Zemītis un Valmieras teātra mūzikas daļas vadītājs Emīls Zilberts. Dziesmas mīsies ar Imanta Ziedoņa balss ierakstiem – dažādos laikos dokumentētiem dzejas lasījumiem un esejiskām pārdomām jeb jēdzienu spēlēm.

Uzvedumā uzstāsies lieliskie Imanta Kalniņa dziedoņi Renārs Kaupers, Jānis Strazdiņš, Latvijas Radio kora soliste Iveta Apine. Instrumentālajā grupā spēlēs flautists Aldis Klučnieks, vijolniece Agate Pooka, ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Mārcis Lipskis, sitaminstrumentālists Ivo Krūskops un pianists Rihards Plešanovs.

10 KĀ 1 | VISI PUTNI SKAISTI DZIED. Līdzdalības izrāde

Sestdiena, 27. maijs 19.00, brīvdabā pie GORA

Muzikālā īpašvietas izrāde “Visi putni skaisti dzied” būs dokumentāla līdzdalības izrāde, kas piedāvās skatītājam neparastus skatupunktus uz kultūras un dabas robežām, kurās cīnās kultivētais un dabiskais, cilvēka kārtība un dabas savvaļa. Izrādē dziesmas un dziedāšanas savstarpējās attiecības tiks aplūkotas četros līmeņos, savijot mitoloģisko, ekoloģisko, vēsturisko un identitātes veidošanās stāstus. Līdzdalības izrāde taps, sadarbojoties profesionāliem māksliniekiem ar vietējo kopienu. Kora dziedātāji ne tikai kļūs par muzikālā materiāla izpildītājiem, bet viņu domas par dziedāšanu, cilvēka un dabas attiecībām, kļūs arī par izrādes dramaturģijas daļu. Savukārt skatītājiem šī būs izrāde - darbnīca un arī viņi kļūs par izrādes līdzradītājiem. Ainu pēc ainas skatītāji tiks iedrošināti ne tikai klausīties, ieklausīties, sadzirdēt stāstus par putniem un cilvēkiem, bet arī atklāt pašiem savu balsi.

Režisore, dramaturģe Krista Burāne, dramaturģijas konsultants Jānis Balodis, mūzikas autors Jēkabs Nīmanis.

Latgales vēstniecība GORS tika atklāta 2013. gada 30. maijā, kļūstot par pirmo no pamatiem celto augsta līmeņa akustisko koncertzāli Latvijā. “Šodien var droši apgalvot, ka Latgales vēstniecība GORS ir Rēzeknes un Latgales simbols, vieta, kur dun un dūc māksla, cilvēki, dzīve. Tas ir notikumu centrs ar plašu un dažādu pasākumu programmu – koncertiem, teātri, baletu, izstādēm, kino, izsmalcinātu kafejnīcu, kā arī centrs, lai semināros un konferencēs tiktos jomas profesionāļi un runātu par Latgalei svarīgiem jautājumiem. Aizejošos gadus pavada Raiņa vārdi “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”, un GORS pastāv!”, saka GORS vadītāja D. Zirniņa.

Reaģējot uz pārmaiņām, meklējot iespējas pielāgoties un turpinot rast veidu, kā cilvēki var saņemt savu kultūras devu, Latgales vēstniecība GORS turpina būt par satikšanās vietu jauniem un veciem, saimēm un dzimtām, savējiem un aicinātajiem. Desmit gadu laikā Latgales vēstniecībā GORS ir izveidojušās spēcīgas tradīcijas – martā pasniegt māla “Boņuku” un godināt aktīvākos un veiksmīgākos Latgales kultūras darītājus, vasarā tikties ar draugiem “Vasarnīcā” un kino vakaros terasē, bet rudeni pavadīt ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi“ atmosfērā.

Avots: Latgalesgors.lv


celojumubode - 3802
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -