Liaa.gov.lv | 2023.03.20
Viena no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tūrisma mārketinga prioritātēm ir gastronomijas tūrisma popularizēšana. Lai uzlabotu kopējo nozares piedāvājuma līmeni LIAA organizēs gastronomijas un viesmīlības tūrisma apmācību ciklu. Tas sastāvēs no sešiem vebināriem un trīs meistarklasēm, kurās piedalīsies gan vietējie, gan starptautiskie tūrisma eksperti.
LIAA katru gadu organizē izglītojošus pasākumus tūrisma nozarei ar mērķi attīstīt tūrisma produktus un pakalpojumu kvalitāti. Ja 2022. gadā uzsvars tika likts uz dabas tūrisma attīstību, tad šogad fokusā būs gastronomijas tūrisms.
Vīzu pakalpojumi uz dažādām pasaules valstīm! EGIPTE; TAIZEME; ĶĪNA; AAE; AZERBAIJĀNA; ARMĒNIJA; TURCIJA; UKRAINA Un uz citām valstīm! Zvaniet uz num. 28454546
AL SVETS
“Mūsu mērķis ir pēc iespējas ātrāk sasniegt pirmspandēmijas līmeni ienākošā tūrisma jomā, tādēļ arī šogad esam iecerējuši dažādas aktivitātes tūrisma mārketingā. Viens no virzieniem būs gastronomijas tūrisms. Kā ierasts, organizēsim mājas kafejnīcu dienas, starptautiski reklamēsim mūsu restorānu piedāvājumu un pēc nozares ierosinājuma organizēsim arī apmācības Latvijas pavāriem un viesmīlības speciālistiem. Tādā veidā ceļot kopējo Latvijas gastronomijas piedāvājuma kvalitāti un daudzveidību,” stāsta LIAA direktors Kaspars Rožkalns.
Plānoto mācību uzsvars tiks likts uz gastronomijas tūrisma pakalpojumu attīstību un kvalitātes uzlabošanu. Apmācību cikls tiks veidots kontekstā ar mērķi iekļaut Latviju starptautiskās restorānu vērtēšanas sistēmās un ceļvežos.
Apmācības paredzētas ēdināšanas uzņēmumu vadības līmenim - vadītājiem, īpašniekiem, pavāriem, servisa menedžeriem, ar mērķi veicināt izpratni par gastronomiskā tūrisma nozīmi un attīstību, taču, tās būs brīvi pieejamas jebkuram interesentam.
Apmācības sastāvēs no vairākām daļām:
• 6 tiešsaistes semināriem;
• 3 praktiskām klātienes meistarklasēm, kuras vadīs Michelin līmeņa restorānu šefpavāri no Islandes, Dānijas un Somijas;
• Noslēgumā - Starptautiska gastronomijas tūrisma konference, kura norisināsies 2023. gada rudenī.
LIAA Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava: “Ēdiens ir daļa no katras valsts kultūras, un tūristiem, dodoties ceļojumā, viens no obligātajiem uzdevumiem ir pagaršot vietējos ēdienus un dzērienus. Gastronomijas tūrisms pēdējos gados piedzīvo izaugsmi, tas ir veids, kā parādīt ne tikai valsts tradīcijas un vēsturi, bet arī mūsdienās aktuālo – vietējo un sezonālo produktu izmantošanu, ilgtspējīgu saimniekošanu, viesmīlību, inovācijas un prasmes. Jau šobrīd par Latvijā baudīto ēdienu saņemam vislabākās atsauksmes no ārvalstu viesiem. Ar apmācību palīdzību vēlamies vēl vairāk paaugstināt restorānu darbinieku profesionalitāti, jo mums ir jādarbojas starptautiskā vidē un jākonkurē ar citu valstu restorāniem.”
Vebinārus vadīs nozarē atzīti eksperti gan no Latvijas, gan ārzemēm. Viņu vidū būs gan pašmāju eksperti - Svetlana Riškova, Jānis Jenzis, Didzis Grāvītis, Gundega Skudriņa, Ēriks Dreibants, gan Lietuvas ilgtspējas akadēmijas vēstnesis Justinas Kapkovicius, Igaunijas restorāna “Fotografiska”, Michelin green star ieguvējs, šefpavārs Peeter Pihel, Igaunijas vienas Michelin zvaigznes ieguvējs, restorāna “180 degree” šefpavārs Matthias Diether, kā arī Lietuvā plaši atpazīstamais restorāna “Amandus” šefpavārs Deivydas Praspalauskas.
Savukārt klātienes meistarklases vadīs gan Michelin restorāna “Geranium” Dānijā šefpavārs Artur Kazatirski, gan restorāna “Eiriksson Brasserie” īpašnieks, “ Bocuse d'Or” Islandes prezidents Fridgeir Bragi Eiricsson kopā ar “ Bocuse d'Or” 2022.-2023.gada Islandes kandidātu Sigurjon Bragi Geirssonu. Meistarklasi par aktuālo energoefektivitātē un ilgtspējīga resorāna darbībā vadīs restorāna “Nolla” šefpavārs Albert Franch Sunyer no Somijas.
Lai izstrādātu apmācību saturu, 2023. gada februārī tika veikta gastronomijas un viesmīlības tūrisma vadības līmeņa ekspertu aptauja, kur potenciālajiem apmācību dalībniekiem bija jānorāda sev svarīgas tēmas un jautājumi, kuras vēlētos izzināt padziļināti. Aptaujas dalībnieku atbildes atklāja, ka nozare apzinās esošo situāciju, nozares stiprās un vājās vietas, izvirza mērķus un tēmas, kuras ir jāpilnveido, prasmes, kuras ir jāapgūst.
“Mēs vēlamies mācīties un pilnveidot savu kulinārijas tehniku, uzzināt vairāk par mūsdienu pasaules tendencēm, mācīties no labākiem, ka arī izprast to līmeni, kuru no mums sagaida turpmāk Michelin eksperti. Šī gada aktuālākā tēma ir efektivitāte un ilgtspēja, tāpēc pastiprinātu uzmanību jāliek uz enerģijas optimālo izmantošanu, zaļo domāšanu, sezonālo vietējo produktu izmantošanu un atkritumu samazināšanu. Šīs tēmas apgūsim ar vairākiem ekspertiem, un esam noskaņoti daudz ko mainīt Latvijas ēdināšanas uzņēmumos, lai sasniegtu ne tikai visaugstāko kvalitāti, bet arī efektivitāti”, tā apmācības komentēja Latvijas “Bocuse d’Or” akadēmijas prezidente, Pavāru kluba valdes locekle, Svetlana Riškova.
Gastronomijas un viesmīlības tūrisma apmācību cikla tiešsaistes semināru programma
3. aprīlī plkst. 9.00 – 12.00 - “Michelin servisa standarti un darba organizācija”, lektors Mattia Spedicato.
5.aprīlī 9.30 – 11.30 - “Unikāls tūrisma un ēdināšanas produkts”, Lektore Gundega Skudriņa.
28. aprīlī plkst. 9.30-11.30, “Rezervāciju sistēmas ”, lektors Didzis Grāvītis.
18. aprīlī plkst. 9.00 – 13.00 “Produktu kvalitāte, sezonalitāte un sadarbība ar piegādātājiem Baltijā” (daļa lekcijas norisināsies angļu valodā), lektori Matias Diether, Deivydas Praspalauskas, Ēriks Dreibants.
19. aprīlī plkst. 9.00 – 12.00, “Efektivitāte un ilgtspējība Baltijas restorānos”, (daļa lekcijas norisināsies angļu valodā), lektori Svetlana Riškova, Justinas Kapkovicius, Peeter Pihel.
8. maijā plkst. 9.30 – 11.30, “Finanšu plānošana un vadība”, lektors Jānis Jenzis.
Tiešsaistes semināriem ikviens interesents varēs sekot līdz LIAA Tūrisma departamenta Facebook kontā https://www.facebook.com/LIAA.turisms bez iepriekšējas reģistrācijas.
Savukārt dalībai meistarklasēs var reģistrēties šeit:
17. aprīlī - Praktiskā meistarklase: Skandināvisks, “zaļi domājošs" restorāns
koncerts 2 daļās: 1. daļa – “Apskāviens”, 2. daļa – “Muļķa sirds”. Pārtraukumā: Deju skolas grāmatas un citu suvenītu iegāde, fotoizstāde “Kustībā...”
Tukuma TIC
24. maijā - ar vilcienu uz Madonu un Cesvaini. Šogad piedāvājumā katrā galamērķī dažādi jaunumi, lielākais no tiem - divu dienu piedāvājums!
Madonas TIC
16. un 17. maijā Koknesē ar dažādām aktivitātēm tiks atklāta aktīvā tūrisma sezona ‒ norisināsies tradicionālie Sama modināšanas svētki.
Aizkraukles novada TIC
16.maijā no plkst. 19:00 līdz 24:00 ikviens aicināts izzināt Gulbenes dzelzceļa mezgla vēstures stāstus pasākumā “Nakts pirms Muzeju nakts– mūsu vērtību stāsti"
Gulbenes novada TIC
Gaidot vasaru, klajā nācis netradicionāls Madonas novada tūrisma ceļvedis. Tas informē par ceļošanas iespējām ģimenēm ar bērniem, skolu klasēm un nometņu grupām
Madonas TIC
Festivālā būs gaidītas ģimenes ar bērniem, kurām piedāvās piedalīties dažādās radošajās darbnīcās. Būs pieejams garšaugu dārzs, lielās spēles un ziepju burbuļi.
Tukuma TIC
Ieplāno īpašu ceturtdienu Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" 22.maija!
Zemgales Tūrisma asociācija
Uz skatuves ar enerģisku un neaizmirstamu lielkoncertu kāps leģendārā grupa "Jumprava", dāvinot klausītājiem savu spilgtākās mūzikas skanējumu.
Tukuma TIC
Aicinām baudīt Muzeju nakts norises Balvu pusē - radošās darbnīcas, iespēja uzkāpt ūdenstornī, vietējo vērtību stāsti, nakts pārgājiens!
Balvu TIC
Šogad Līgosvētkos un Jāņos būs četras brīvdienas atpūtai. Atvēliet laiku sevi palutināšanai ar procedūrām un vingrošanas nodarbībām - veseLīgošanai!
EUR 297 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Pārgājienu seriāls EJAM VISI! šoreiz aicina iepazīt Lubānu: ģimenēm, nūjotājiem, dzīvnieku mīļiem kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem, senioriem...
Madonas TIC
Atklāj aktīvo tūrisma sezonu Koknesē, pamodini Samu un dodies aizraujošā piedzīvojumā, pārbaudot savas zināšanas, atjautību un ātrumu!
Aizkraukles novada TIC
Šogad aicināti ieskandināt un svinēt “Sējas svētkus” 17. maijā no plkst. 11. Ieskaties pasākuma programmā!
Bauskas TIC
Jau šajā svētdienā aicinām piedzīvot krāšņas Lieldienas Jasmuižā!
Preiļu novada TIC
Pārgājiens no Apšuciema līdz Engurei – 14 kilometru garā maršrutā, kas ved gar plašiem liedagiem, priežu mežiem un piekrastes ciematiem!
Tukuma TIC
Akustiskais koncerts - īsta skanējuma baudījums, kas piederas lauku sētai.
Tukuma TIC