Top 5 produkti, kurus iekļaut pavasara ēdienkartē – iesaka speciālisti

Top 5 produkti, kurus iekļaut

Foto: Pixabay.com | Autors: Agnija Greiziņa | 2023.03.14

Pēc garās un tumšās ziemas esam zaudējuši vitamīnu un enerģijas krājumus, tādēļ pavasarī ir laiks tos atjaunot ar produktiem, kuros ir nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Kādus produktus izvēlēties pavasara ēdienkartē, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas visa gada garumā cenšamies uzņemt ar pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Taču, ņemot vērā to, ka ziemā bieži vien slimojam ar dažādām vīrusu slimībām, pavasarī organisms ir novājināts. Lai pavasarī nesaaukstētos un neciestu no noguruma, imūnsistēmai ir īpaši nepieciešami D, C, A un E vitamīni, kā arī dzelzs, selēns un cinks, skaidro BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Šos vitamīnus un minerālvielas varam uzņemt, gan lietojot uztura bagātinātājus, gan izvēloties veselīgus pārtikas produktus.

Vērtīgie skābpiena produkti

Pavasarī vēlamo produktu augšgalā noteikti ir skābpiena produkti, piemēram, kefīrs, paniņas, jogurts bez piedevām un skābēti dārzeņi, jo šie produkti satur dabīgās labvēlīgās baktērijas. Papildus var dzert gardo tējas sēnes raudzēto dzērienu, kura sastāvā arī ir vērtīgās baktērijas. Apmēram 80% imūnsistēmas šūnu atrodamas zarnās, tādēļ, lai justos labi, ir jāuztur kārtībā zarnu trakts un mikrobioms, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Skābēšanas procesā rodas baktērijas, kuras palīdz uzturēt veselīgu kuņģa un zarnu traktu, tādēļ iepriekš minētie produkti būs vieni no tiem, kuri palīdzēs uzturēt labu imūnsistēmu. Skābpiena produktus ieteicams lietot nesaldinātus, pievienojot tos pamata ēdienreizēs, piemēram, zaļajos kokteiļos, smūtijos vai aukstajās zupās.

Eļļu karaliene – olīveļļa

Gadu tūkstošiem zināmā olīveļļa, kuru bieži lietojam ikdienā, stiprina asinsvadus un sirdi, labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu un holesterīnu, mazina iekaisuma procesus, kā arī palīdz gremošanas procesiem un mikrobiomam. Uztura speciāliste atgādina, ka labāk izvēlēties Extra Virgin olīveļļu, jo tā satur vairāk antioksidantu, pilifenolu, mononepiesātināto taukskābju un citus vērtīgus savienojumus. Olīveļļu var pievienot salātiem un izmantot cepšanai, jo gatavošanas laikā eļļa ir stabila un neradīsies kaitīgi savienojumi.

Ar vitamīniem bagātās zivis

Pavasara ēdienkartē būtu vēlams iekļaut arī ar vitamīniem un uzturvielām bagātās zivis. Ēdot zivis divreiz nedēļā, organisms uzņems tik ļoti nepieciešamās Omega-3 taukskābes, kvalitatīvas olbaltumvielas, selēnu, cinku, jodu un B12, D un E vitamīnu. Nav jābaidās izvēlēties arī mazās zivis, piemēram, reņģes un salakas. Šīs mazās zivis pavasarī ir īpaši lielas un gardas, bet uzturvērtības ziņā neatpaliek no lielajām zivīm un ir maciņam draudzīgākas, iesaka uztura speciāliste L. Sondore. Zivis var gatavot, gan cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, gan vārot zupās vai cepot sautējumos.

Pavasarīgie zaļumi

Pēc drūmās ziemas enerģiju palīdzēs atjaunot pavasara zaļumi, piemēram, jaunās pieneņu un nātru lapiņas, gārsas, gaiļbiksīšu lapas, lakši, lociņi, skābenes un dilles. Šie zaļumi ir bagāti ar vērtīgajiem C un B grupas vitamīniem, karotīniem, minerālvielām un flavonoīdiem, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Vērtīgi ir lietot tieši dīgļapas un pirmās pāris lapiņas veģetācijas periodā, jo tad aktīvo vielu ir līdz pat desmit reizēm vairāk nekā pieaugušam augam. Savukārt uztura speciāliste aicina – diedzējiet zaļumus paši un iegūstiet neatkārojamu uzturvielu papildinājumu biezpienam, zupām, salātiem, kefīram un jogurtam!

Kvalitatīvi pilngraudu produkti

Ikdienas ēdienkartes papildināšana ar kvalitatīviem pilngraudu produktiem palīdzēs uzņemt šķiedrvielas, bioloģiski aktīvās vielas lignānus, alkilrezorcīnus, fitīnskābi, E un B vitamīnus, folātus, cinku, dzelzi un selēnu, stāsta uztura speciāliste L. Sondore. Auzas un mieži satur beta glikānus, kuri labvēlīgi iedarbojas uz holesterīnu asinīs. Visas šīs aktīvās vielas graudā atrodas galvenokārt apvalka daļā, kā arī dīglī. Graudaugus var izmantot kā piedevu pamatēdienam ar dārzeņiem, garšsaknēm, linsēklām.

Labākā dzērienu izvēle pavasarī

Lai ikdienā justos labi, nepietiek vien ar vitamīnu un uzturvielu bagātiem ēdieniem. Ir jāatceras, ka  jāuzņem pietiekams ūdens daudzums, vismaz 6-8 glāzes tīra ūdens dienā. Pieauguša cilvēka organismā aptuveni 65% no ķermeņa masas ir ūdens. Ūdens un neorganiskie sāļi veido organisma iekšējās vides pamatu un ir asins plazmas, limfas un audu šķidrumu galvenā sastāvdaļa. Ūdens piedalās arī ķermeņa temperatūras regulācijā un ietilpst gremošanas sulu sastāvā, tādēļ, lai mēs ikdienā varētu justies labi, ir regulāri jāuzņem tīrs ūdens vai nesaldināta tēja, atgādina uztura speciāliste.

Pavasarī jāizmanto iespēja dzert vērtīgās bērzu sulas, kas ir dabas dots bioloģiski aktīvs ūdens. Tās satur niecīgu kaloriju daudzumu (aptuveni 3-5 kcal uz 100 ml), un to sastāvā ir vitamīni un minerālvielas, piemēram, kalcijs, kālijs, dzelzs, cinks, kā  arī  cukuri – glikoze un fruktoze. Tikai jāatceras, ka to koncentrācija ir neliela, tādēļ nevajadzētu cerēt, ka, izdzerot glāzi sulas, uzņemsim dienā nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu, uzsver uztura speciāliste L. Sondore.

Receptes pavasara ēdienkartei

Kefīra kokteilis ar kamu

Divas glāzes kefīra, paniņu vai bērzu sulas sablendē ar 2 ēdamkarotēm pilngraudu kamas, 1 ēdamkaroti maltu linsēklu, lapu kāpostiem (kale), 1 avokado, 1 mazu gurķi, sauju spinātu un svaigi spiestu citronu sulu. Uztura speciāliste iesaka, ka pēc izvēles var vēl pievienot mājās esošās piedevas – saldētas ogas, dateles, banānu vai ko citu.

Cepeškrāsnī ceptas reņģes ar bietēm

Cepeškrāsnī ceptām reņģēm ar bietēm būs nepieciešamas 0,5 kg iztīrītu reņģu (var izvēlēties arī salakas), sāls, citronpipari, timiāns, sīpols, ķiploki, Extra Virgin olīveļļa, 1 citrons, 2 bietes un rukola.

Pagatavošana:

    1. Cepeškrāsni uzkarsē uz 200°C. Pannā ieklāj cepamo papīru.

    2. Iztīrītas reņģes apsāla, uzkaisa citronpiparus, timiānu un liek pannā. Reņģes apslaka ar citrona sulu un olīveļļu. Pievieno smalki sagrieztus sīpolu gredzenus, uz pusēm sagrieztas ķiploku daiviņas un apslaka ar olīveļļu.

    3. Otrā pannā kārto plānās šķēlītēs sagrieztas nevārītas bietes un apslaka ar olīveļļu un citrona sulu. Bietes cep aptuveni 25 minūtes.

    4. Bļodā liek rukolu, pievieno nedaudz sāls, citronpiparus, eļļu, ceptās reņģes un biešu šķēlītes.

Lai veselīgs pavasaris!

Avots: Tamro.com


celojumubode - 3755
Orientēšanās Zvirgzdē-vēl vienu mēnesi!

Orientēšanās Zvirgzdē-vēl vienu mēnesi!

Zvirgzdes orientēšanās poligons - aktīvs vēl tikai vienu mēnesi! Izmanto iespēju un orientējies līdz 28.04.!

Bauskas TIC

Tukumā atveras digitālo inovāciju centrs!

Tukumā atveras digitālo inovāciju centrs!

Tukuma Digitālais Inovāciju Centrs sākumā piedāvās sešus pamata pulciņus Tukuma jauniešiem: 3D modelēšanu, elektroniku, spēļu izstrādi, programmēšanu, LEGO u.c.

Tukuma TIC

Konferenču un semināru organizēšana

Konferenču un semināru organizēšana

Labākā izvēle konferenču un semināru rīkošanai Daugavpilī! Lai Jūsu darbs būtu efektīvāks, mēs piedāvājam kafijas pauzes un visu nepieciešamo aprīkojumu.

Park Hotel Latgola

 GARDĒŽIEM:

GARDĒŽIEM: "Kandavas garšu ceļojums"

Īpašā degustāciju kartē ir iespējams nogaršot Kandavas Vīna namā radītus dzērienus un Kandavas apkaimē tapušas delikateses, kas apvienotas garšu piedzīvojumā>>

Tukuma TIC

Top eposa

Top eposa "Lāčplēsis" uzvedums Likteņdārzā

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu.

Aizkraukles novada TIC

Ieplāno aktīvas brīvdienas Bauskas novadā!

Ieplāno aktīvas brīvdienas Bauskas novadā!

Ar kājam, velo, moto, auto vai laivu? Izvēle ir Tavās rokās - atklāj Bauskas novadu no visiem skatupunktiem!

Bauskas TIC

Pavasara piedāvājums skolēniem 2023

Pavasara piedāvājums skolēniem 2023

Ieskaties skolēnu piedāvājumā eksursijām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Izbaudi īpašas brīvdienas, dodoties ar vilcienu iepazīt Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu!

Gulbenes novada TIC

Viskija meistarklase 13.04.

Viskija meistarklase 13.04.

Viskija meistarklase un degustācija "Skotijas viskija reģionālie stili" kopā ar viskijzini Oskaru Vārenbergu Whitehouse restorānā.

EUR 90 | Whitehouse

Satiec savu meistaru Gulbenes novadā!

Satiec savu meistaru Gulbenes novadā!

Satiec savus meistarus Gulbenes novadā, iepazīsti viņu amatus un prasmes un paņem arī kādu daļiņu sev, turpinot saglabāt nemateriālo kultūras mantojumu

Gulbenes novada TIC

Marata Dzjubenko gleznu izstāde “Pretī pav

Marata Dzjubenko gleznu izstāde “Pretī pav

Līdz 30.aprīlim Jelgavas Vecpilsētas mājā skatāma jaunā mākslinieka Marata Dzjubenko gleznu izstāde “Pretī pavasarim”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Atklāj pavasari Iecavā!

Atklāj pavasari Iecavā!

15. aprīlī laipni aicināti doties pavasara pārgājienā, atklājot Iecavas dabas un kultūrvēsturiskās vērtības!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē!

Satiec savu meistaru Tukuma pusē!

Arī šajā gadā Tukuma puses meistariem ir ar ko lepoties un ir ko rādīt, tāpēc laikā no 31.marta līdz 2.aprīlim aicinām apmeklēt mūsu meistarus >>

Tukuma TIC

Tukuma teātra pirmizrāde

Tukuma teātra pirmizrāde "PĀRDOTIE SVĒTKI"

Aigara Tauriņa komēdija „Pārdotie svētki” ievedīs nenopietnā pasaulē "ar putniem" un uz mirkli liks aizmirst šodienas trauksmaino un negāciju pārblīvēto dzīvi.

Tukuma TIC

Daugavas laivinieka stāsts stendos

Daugavas laivinieka stāsts stendos

Ar interaktīvo stendu palīdzību mums ir iespēja doties virtuālajā ceļojumā pa Daugavas senleju no Vīgantes parka līdz Jaunjelgavai.

Aizkraukles novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -