«Novaturas» grupas ziņojums par 2022. gada finanšu rezultātiem: izaicinājumu pārvarēšana, ievērojams klientu pieaugums un dubulti ieņēmumi

Novatours.lv | 2023.03.01

Baltijas valstīs lielākajam tūroperatoram “Novaturas”, kas ietver arī Latvijas uzņēmumu “Novatours”, 2022. gads bijis izaicinājumu pārvarēšanas gads. Grupas ambiciozos mērķus gada sākumā koriģēja karš Ukrainā un no tā izrietošais ceļojumu pieprasījuma samazinājums, kā arī krasais degvielas cenu kāpums, kas izraisīja īslaicīgus zaudējumus. Tomēr savlaicīgi un mērķtiecīgi pieņemti lēmumi palīdzēja būtiski uzlabot otrā pusgada darbības rezultātus.

Uzņēmums operatīvi reaģēja uz pieprasījuma izmaiņām un atbilstoši pielāgoja lidojumu programmu, savukārt ciešā sadarbība ar partneriem palīdzēja pārliecinoši augt pārdošanas apjomiem un pielāgot viesnīcu piedāvājumu. Pagājušajā gadā tika pieņemts stratēģisks lēmums īstenot cita tūroperatora (Kidy Tour) rezervācijas – izaicinājums, ar kuru uzņēmums veiksmīgi tika galā, ne tikai attaisnojot ceļotāju cerības, bet arī būtiski palielinot apkalpoto pasažieru skaitu. Degvielas piemaksas ieviešana gada laikā palīdzēja samazināt zaudējumus degvielas cenu svārstību dēļ.

Pēc pirmā pusgada tika reģistrēta negatīva EBITDA (-0,8 miljoni eiro) un tīrie zaudējumi (-1,7 miljoni eiro). Tomēr gadu uzņēmums noslēdza ar pozitīvu EBITDA (+1 miljons eiro). Turklāt tas bija ļoti tuvu ienesīgam pilnam gadam (tīrie zaudējumi -0,2 miljoni eiro).

“Jau vasarā mēs atgriezāmies pie rentabilitātes, un kopš septembra esam fiksējuši ievērojamu ikmēneša ieņēmumu kāpumu. Katrs mēnesis no rudens sākuma līdz decembrim ir bijis veiksmīgāks nekā iepriekšējais, tāpēc gadu noslēdzām ar rekordlieliem grupas ieņēmumiem 197 miljonu eiro apmērā, salīdzinot ar 109 miljoniem eiro 2021. gadā. Šis sasniegums izaicinājumu pilnajā periodā ir komandas fokusa un profesionalitātes rezultāts. Grupas stabilais sniegums ļauj mums ar pārliecību virzīties uz priekšu,” saka “Novaturas” grupas vadītājs Vitālijs Rakovskis.

Mērķtiecīgs klientu skaita pieaugums

Uzņēmuma klientu skaits ir būtiski pieaudzis – 2022. gadā “Novaturas” grupa apkalpoja 267 000 pasažieru, būtiski samazinot atšķirību ar 2018. un 2019. gadu, kad pasažieru skaits bija visu laiku augstākais. Salīdzinot 2021. gadu ar 2022. gadu, klientu skaits pieaudzis par vairāk nekā 55 procentiem. Tā kā uzņēmums ievēro mērķtiecīgu augšupejošu tendenci, tā mērķis ir turpināt nodrošināt sabalansētu ceļojumu programmu ar piedāvājumu, kas organiski atbilst pieprasījumam un efektīvi reaģē uz izmaiņām konkurences vidē.

Līderība tūrisma tirgū

2022. gada oktobrī uzņēmums uzsāka vasaras ceļojumu iepriekšpārdošanu. Ceļotājiem tika piedāvāta sabalansēta un stratēģiski pārdomāta galamērķu izvēle 2023. gadam un priekšrocību pakete, kas ietver zemākās cenas garantiju. Rezervācijas šai vasarai pārsniedza pagājušā gada rādītājus visos galamērķos.

Kā ierasts, uzņēmums koncentrējās uz ceļotāju iecienītākajiem galamērķiem, kuri, gadiem ejot, nezaudē savas līderpozīcijas, piemēram, Turciju un Grieķiju. Taču bija vērojama arī ļoti spēcīga izaugsme salīdzinoši jaunos galamērķos, piemēram, pārdošanas apjomi uz Melnkalni un Tunisiju trīs reizes pārsniedza iepriekšējā gada iepriekšpārdošanu.

2022. gada ziemā bija arī liela interese par tādiem eksotiskiem galamērķiem kā Taizeme, Indonēzija, Maldīvija, Šrilanka, Maurīcija, Seišelu salas, Kuba, Meksika, Zanzibāra, Dominikānas Republika un citi. Redzot pieaugošo pieprasījumu pēc šādiem braucieniem, uzņēmums attiecīgi palielināja savu piedāvājumu. Turpmāk šiem galamērķiem tiks pievērsta arvien lielāka uzmanība, paplašinot to daudzveidību.

Aizvadītais gads iezīmē arī tendenci, ka ceļotāji arvien vairāk plāno savus ceļojumus laicīgi uz priekšu, tādējādi garantējot sev plašāko galamērķu, kūrortu, viesnīcu un numuru izvēles iespējas. Salīdzinājumam, vidējais laiks no pirkuma līdz ceļojuma sākumam gada sākumā bija divi mēneši, savukārt gada otrajā pusē tas tuvojās trim mēnešiem un turpina stabili pieaugt.

Sasniegumi aviācijā

2022. gadā visā grupā tika saglabāts ļoti augsts noslogotības koeficients ar sabalansētu tūrisma produktu piedāvājumu un ātru reakciju uz apstākļiem. Gadā vidēji tas bija 94,4 procenti, bet ceturtajā ceturksnī jau pārsniedza 96 procentus.

Lai uzlabotu klientu pieredzi un samazinātu CO2 emisiju, uzņēmums 2022. gada decembrī Igaunijā nomainīja savas lidmašīnas ar videi draudzīgāku, nākamās paaudzes Boeing 737-8. Uzņēmums to uzskata par svarīgu soli pretī ilgtspējīgai ceļošanai. Jaunā lidmašīna ne tikai pārvadā par 5 procentiem vairāk pasažieru, bet arī patērē par 12–15 procentiem mazāk degvielas. Tas nozīmē CO2 emisiju samazinājumu par 16–18 procentiem, kā rezultātā gadā tas samazināsies par aptuveni 5000–6000 tonnām CO2.

Darbinieku motivēšana un lojalitātes veicināšana

Lai motivētu savu profesionāļu komandu un stiprinātu lojalitāti, “Novaturas” 2022. gadā saviem darbiniekiem deva iespēju iegādāties uzņēmuma akcijas par cenu, kas ir zemāka par tirgus cenu, tādējādi veicinot uzņēmuma akciju vērtības ilgtspējīgu pieaugumu.

Akciju programma tiek īstenota trīs jomās: motivējot augstākā līmeņa vadītājus, dodot visiem darbiniekiem iespēju saņemt savu stimulējošo prēmiju akcijās, nevis naudā, un palielinot darbinieku lojalitāti atkarībā no darba laika uzņēmumā.

Atzinība par izaicinājumu vadību

“Novaturas” grupas panākumus apliecina nozīmīga balva. Tradicionālajā “Nasdaq Baltic Awards 2023” ceremonijā uzņēmums tika atzīts par par labāko uzņēmumu, kas pārvarējis pēdējo gadu izaicinājumus un veicinājis tirgus pārmaiņas. “Novaturas” ieguva titulu “Gada izaicinājums” par ieguldījumu Lietuvas un Baltijas kapitāla tirgu attīstībā.

“Apkopojot izaicinājumu pilno gadu, kas mums ir palīdzējis atgriezties pie ilgtspējīgas izaugsmes 2022. gadā, mēs nākotni gaidām ar optimismu un pārliecību. Konkurencei arvien augot, mēs nepārprotami saglabājam vadošo pozīciju kā lielākais tūrisma operators Baltijas tūrisma tirgū un acīmredzami palielinām robežu no tuvākajiem konkurentiem. Tas mūs iedvesmo turpināt tiekties uz ambicioziem mērķiem un plānot drosmīgus darbības soļus,” stāsta “Novaturas” grupas izpilddirektors.

Avots: Novatours.lv


celojumubode - 3814
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -