Tunisija: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo tuksneša un jūras valsti

Novatours.lv | 2023.04.30

Tunisija ir kā maģiskas krustceles, kurās mijas arābu un franču kultūras, svelmains tuksnesis un atsvaidzinoša jūra, apburoši lēns dzīves temps un vietējo iedzīvotāju karstasinīgums ar neizsmeļamu spēju priecāties par dzīvi. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno ceļojumu uz Tunisiju.

Fakti, kurus vērts zināt

Valoda - valsts valoda ir arābu, otrā valoda – franču, bet tūrisma vietās ir iespējams sarunāties arī angļu valodā.

Nauda - Tunisijas dinārs.

Laika zona - GMT+1, UTC +1, kas ir ar vienas stundas atšķirību no Latvijas, skaitot atpakaļ.

Lidostas - Tunisa, Monastira, Džerba, Sfaksa, Tabarka, Tozeur, Gafsa, Gabès, Enfidha-Hammamet.

Dzeramnauda - restorānos, ēstuvēs un kafejnīcās dzeramnaudu neieskaita rēķinā, to sagaida pēc norēķiniem, tās apjoms ir līdzīgs kā citviet pasaulē, no 5 līdz 10%.

Klimats

Valstī valda Vidusjūras tipa klimats: daļēji sauss iekšzemē, sauss dienvidos. Vidējā temperatūra: decembrī 11,4°C, jūlijā 29,3°C.

Ieceļošana un vīzas

Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza ieceļošanai Tunisijā, uzturoties valstī uz laiku līdz 90 dienām. Ieceļojot var tikt lūgts uzrādīt viesnīcas rezervāciju vai citu apliecinājumu par izvēlēto uzturēšanās vietu.

Latvijas nepilsoņa pases turētājiem vīza nav nepieciešama, ja ieceļošanas mērķis Tunisijā ir tūrisms organizētā tūrisma grupā (vismaz 5 personas). Ieceļojot Tunisijā, ir jāuzrāda viesnīcas rezervācija, biļete turp un atpakaļceļam, ceļojuma apdrošināšana. Ieceļojot valstī ar citu mērķi vai individuāli, nepilsoņa pases turētājiem pirms brauciena ir jānoformē vīza Latvijā akreditētajā Tunisijas vēstniecībā Polijā.

Tunisijā šobrīd var ieceļot bez Covid-19 vakcināciju apliecinošiem dokumentiem vai negatīva Covid-19 testa rezultāta.

Izceļojot no Tunisijas, no visiem ārvalstniekiem, arī bērniem, tiek iekasēts izceļošanas nodoklis 30 TND (13,17 EUR) apmērā. Nodokli var samaksāt viesnīcās, tūrisma kompānijās, muitā, bankās un tabakas veikalos (apliecinājums par maksājumu – zīmogs).  

Pasei pēc izceļošanas no Tunisijas jābūt derīgai vēl 6 mēnešus.

Taču svarīgi - vienmēr, pirms pošanās ceļā ir rūpīgi jāiepazīstas ar ieceļošanas un izceļošanas noteikumiem, jo tie var mainīties.

Transports

Tunisijā ir labi attīstīta transporta sistēma. Īpaši ērta ir vilcienu satiksme, kas nodrošina ātru un izdevīgu pārvietošanos valsts iekšienē. Ceļi visā valstī ir ērti un droši. Tunisijā taksometri ir dzeltenā krāsā un tiem ir īpašas numurzīmes. Visi taksometri ir aprīkoti ar skaitītājiem, kā rezultātā vadītājiem nav iespējas krāpties. Tomēr jāuzmanās no taksometru vadītāju negodīgas vēlmes nopelnīt vairāk, piemēram, piedāvājot fiksētu brauciena cenu vai piemērojot nakts tarifu. Starp pilsētām kursē arī satiksmes autobusi, kuru cenas ir ļoti zemas. Baltas krāsas mikroautobusi ar melnām svītrām (luāži) kursē starp pilsētām pa noteiktajiem maršrutiem. Šis ir ērts satiksmes līdzeklis. Par brauciena cenu ir iepriekš jāvienojas ar vadītāju. Brauciens pilsētas robežās izmaksās aptuveni 1 dināru.

Veikalu darba laiki

Lai gan veikalu darba laiks ir atkarīgs no atrašanās vietas un sezonas, ierasti tie sāk darbu no plkst.09.00. Vasarā, kad pa dienu ir ļoti karsts, daudziem veikaliem un valsts iestādēm ir pēcpusdienas pārtraukums, bet darbu tās atsāk plkst. 16.30. Veikali un valsts iestādes parasti strādā no pirmdienas līdz sestdienai. Daudzi muzeji ir atvērti no plkst. 09.00 līdz plkst. 16-17. Karstajos mēnešos un Ramadāna laikā bankas strādā no plkst. 08.00 līdz plkst. 12.00, bet vēsākos mēnešos laikā no plkst. 09.00 līdz plkst. 17.00.

Viesnīcu specifika

Tunisijas viesnīcu klasifikācijas standarti ir atšķirīgi no Eiropas standartiem, t.i., viesnīcu līmenis ir nedaudz zemāks, salīdzinot ar Eiropas viesnīcām. Daļa Tunisijas viesnīcu atrodas vecās ēkās, kas ir tikai daļēji atjaunotas, tomēr pēdējo gadu laikā aizvien lielākas investīcijas tiek veiktas valsts viesnīcu atjaunošanā, celtniecībā un apkalpošanā. Lielākā daļa Tunisijas viesnīcu izceļas ar autentisku arhitektūru un neparastām, reģionam raksturīgām interjera detaļām.

Tūrisma infrastruktūra Tunisijā ir pietiekami labi attīstīta – šeit ir daudz dažādu kūrortu, kuros ir pieejamas dažādu kategoriju, līmeņu un cenu viesnīcas. Vispopulārākās ir četru zvaigžņu viesnīcas. Lielākā daļa Tunisijas viesnīcu atrodas pie plašām pludmalēm ar smalkām smiltīm, kā arī tām ir raksturīgas plašas un dāsni apzaļumotas teritorijas. Ir kompleksi, kur plašo teritoriju dala divas vai trīs viesnīcas, kas atpūtniekiem kopīgi piedāvā pakalpojumus un izklaides iespējas. Šeit ir ļoti populāri veselības centri un jūras terapijas centri, kas ir ierīkoti viesnīcās vai to tuvumā. Gaisa kondicionieri viesnīcu numuriņos, parasti ir centrāli un darbojas sezonas laikā (no jūnija līdz septembrim) vai viesnīcas administrācijas noteiktajā laikā.

Ko apskatīt

Galvaspilseta Tunisa - Tunisa ir ļoti moderna, dzīva un aktīva pilsēta, kur mūsdienas savijas ar senu vēsturi un paražām. Šeit arābu kolorīts īpaši labi sadzīvo ar Eiropas tradīcijām. Bieži vien šo pilsētu dēvē par mūsdienu Parīzi. Tunisā ir modernas šosejas, metro, daudz izsmalcinātu viesnīcu, restorānu un muzeju. Vecpilsēta ir sienu ieskauta un šauru ieliņu pilna. Skatu piesaista senās mošejas, vilina tirgus aromāti un krāsas, bet tirgoņi draudzīgi aicina iegriezties veikaliņos. Kartāga - senos laikos Kartāga bija viena no lielākajām un varenākajām pilsētām pasaulē. Taču pēc neskaitāmām kaujām un pilsētas iekarošanās cīņām, pilsēta tika pamesta. Kartāgas drupas ir viens no iespaidīgākajiem pieminekļiem varenajai feniķiešu impērijai. Katru gadu šo apvidu apmeklē tūkstošiem tūristu un arheologu, lai skatītu un pētītu milzīgo teritoriju, kur joprojām ir saglabājušās romiešu pilsētu drupas, amfiteātri, akvedukti, senās pirtis, iespaidīgi tempļi, spāņu un turku cietokšņi, viduslaiku tirgi un citas būves.

El Džemas amfiteātris - šis ir neticami labi saglabājies Romas impērijas mantojums, kas atgādina par seno romiešu ietekmi uz Ziemeļāfriku. Celtni ir iespējams apskatīt ne tikai no ārpuses, bet arī pa tās gaiteņiem aiziet līdz pašai arēnai, kā to darīja gladiatori. Tāpat var uzkāpt līdz pašai augšai un iztēloties cilvēku pārpildīto kolizeju un gladiatoru cīņas. Amfiteātris ir uzbūvēts ap mūsu ēras 250. gadu, tajā varēja satilpt līdz 35 tūkstoši skatītāju. Apkārt amfiteātrim reiz vijās milzīgs tirgus, kas mūsdienās dod vietu starptautiskiem simfoniskās mūzikas festivāliem. Slaveno filmu "Gladiators" filmēja tieši šeit.

Kairuāna - Kairuāna atrodas Tunisijas ziemeļaustrumos. Pilsētu 670. gadā dibināja arābi. Šeit atrodas senākā un eklektiskākā mošeja Āfrikā. Tās pagalmu daiļo apbrīnojamas marmora kolonnas, kas tika vestas no Romas un Bizantijas. Vēl viens apskates objekts pilsētā ir 9.gs. pie pilsētas sienām ierīkotie baseini. Kairuānu dēvē arī par arābu paklāju galvaspilsētu. Tāpat tā ir slavena kā Tunisijas saldumu galvaspilsēta. Neskatoties uz to, ka īpašos Tunisijas cepumus var nobaudīt arī citās valsts vietās, vietējie apgalvo, ka Kairuānā tie ir vislabākie.

Džerba - šī ir Tunisijas lielākā sala (500 km2) un tālākais kūrortu reģions valsts dienvidos. To mēdz dēvēt par Vidusjūras pērli vai Tunisijas Haiti. Pasakainā daba šeit rada apburošu atmosfēru. Džerbas salā ir 213 mošejas, bet vietējie musulmaņi rāda lielisku piemēru tam, kā ar toleranci izturēties pret citu reliģiju sekotājiem. Daudzi dodas uz Džerbas salu, lai baudītu pludmales. Šeit ir iespējams ne vien peldēties cilvēku pūļu nepārpildītās, palmu ieskautās pludmalēs, bet arī izmēģināt kaitošanu. Tieši Džerbas sala ir viens no lielākajiem Tunisijas kaitošanas un citu ūdens sporta veidu centriem.

Duga - šīs senās pilsētas drupas ir nemazāk iespaidīgas par slavenās Kartāgas drupām. Šeit arheoloģiskie izrakumi tiek veikti 65 ha platībā. Duga bija Numīdijas berberu karaļa pilsēta. Viens no tās slavenākajiem vēstures pieminekļiem ir amfiteātris, kā arī pilsētas drupas, saunas, arkas, tirgus un saieta laukumi, villas, pūniešu mauzolejs, Saturna, Merkūrija, Minervas svētnīcas un daudzas citas celtnes. Duga ir viena no vislabāk līdz mūsdienām saglabājusies antīkā pilsēta. Šī patiesi ir pilsēta – brīnums, kas daudzu gadsimtu laikā ir saglabājusi vairumu arhitektūras un vēstures pieminekļu.

Sidi Bu Saida - Manaras kalnā 13. gadsimtā dibinātā pilsēta aizrauj ar savu skaistumu un arhitektūru. Pilsētu dēvē par Tunisijas Monmartru. Ciemats Manaras kalnā ir dibināts jau 13. gadsimtā. Arī šodien tūristi ierodas šeit, lai aplūkotu neparasto skaistumu. Ir patīkami pastaigāties pa pilsētas baltajām ielām, kur aug milzīgi kaktusi un apelsīnu koki. Mauritāņu kafejnīcas vilina ar patīkamiem aromātiem. Šeit piedāvā ne vien tēju un kafiju, bet arī ūdenspīpi. No Manaras kalna ir redzama Tunisijas galvaspilsēta.

Ko nogaršot

Kuskuss - tradicionāli kuskuss Tunisijā tiek gatavots māla konusa formas traukā (tajine) kopā ar dārzeņiem un gaļu.

Brik - Osmaņu impērijas mantojums, briks ir nesaldināta kūka, kas ietīta plānā mīklā un cepta eļļā.

Lablabi - aunazirņu zupa, kas bagātināta ar ķiplokiem un ķimenēm, pasniegta kopā ar maizi.

Masfouf - saldā kuskusa versija - ar cukuru, granātābolu sēklām, datelēm.

Muloukhia - tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem Tunisijas ēdieniem. Muloukhia ir augs, kura lapas tiek izmantas biezas mērces pagatavošanai, ko pasniedz kopā ar liellopu gaļu un ēd ar maizi.

Bambalouni - jeb yoyos ir saldie virtuļi, viens no populārākajiem Tunisijas desertiem, ko bieži pārdod uz ielas.

Atvaļinājums Tunisijā ir īsts Āfrikas eksotikas un arābu viesmīlības apvienojums. Ceļojot pa Tunisiju, var nonākt stepē vai kalnos, attapties pie ar krāsām pārsteidzoša sāls ezera, un, protams, pasaules lielākajā tuksnesī, Sahārā, kā arī neiztrūkst pludmales valdzinošā atsvaidzinājuma. Tunisija ir valsts, kuru vismaz reizi ir vērts iekļaut savos brīvdienu plānos!

Avots: Novatours.lv


celojumubode - 3802
6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -