Vai neironu tīkli izkonkurēs daudzu profesiju pārstāvjus?

Andrejs Liepiņš | 2023.02.20

Andrejs Liepiņš, Ekonomikas un kultūras augstskolas docētājs

Viena no aktualitātēm programmēšanas nozarē ir mākslīgie neironu tīkli, kas strauji attīstās. Tos iespējams izmantot atsevišķās programmēšanas vidēs, panākot, ka vide pati piedāvā pabeigt programmēšanas kodu (ne tikai vienu rindiņu). Neironu tīkli paši spēj mācīties, attiecīgi arī analizēt un piedāvāt nākamos darbības soļus. Patiesībā tie spēj daudz vairāk, piemēram, pēc apraksta uzzīmēt attēlu, ko grūti atšķirt no cilvēka zīmētā, tāpēc arī aktualizējušās debates par to, vai šie risinājumi aizstās noteiktu profesiju pārstāvjus?

Analoģija ar cilvēka smadzenēm
Neironu tīkli ir mākslīgā intelekta tehnoloģija, kas izstrādāta pēc analoģijas ar cilvēka smadzeņu neironiem. Neironu tīkls jeb sistēma sastāv no daudziem skaitļošanas elementiem jeb neironiem, kas noteiktā veidā savienoti viens ar otru, un kopā veic kādu noteiktu uzdevumu. Atšķirībā no tradicionālajām skaitļošanas sistēmām, katra atsevišķa neirona loma kāda konkrēta uzdevuma risināšanā neironu tīklā nav precīzi nosakāma. Šī neironu tīklu īpašība krietni apgrūtina to konstruēšanu, testēšanu un ekspluatēšanu, bet tajā pašā laikā rada pamatu to efektivitātei.

Izmantošana medicīnā un citās jomās
Neironu tīkli var būtiski atvieglot programmētāju darbu, pabeidzot kodu rakstīšanu viņu vietā, tomēr tie neaizstās programmētājus. Un, lai gan programmētāji ar to palīdzību var paveikt darbus ātrāk, tik un tā ir jāpārzina kāda no programmēšanas valodām, kā tas bijis arī iepriekš. Neironu tīklus izmanto arī medicīnā, piemēram, diagnožu noteikšanai, asins analīzēm u.c. Ir jau pierādīts, ka šādas sistēmas to var izdarīt tikpat precīzi kā ārsts ar 15 gadu pieredzi. Kā jau tika minēts, neironu tīkli var veidot arī zīmējumus, kurus grūti atšķirt no mākslinieka radītiem. Uz to bāzes darbojas arī virtuālie asistenti, kas sniedz ieteikumus un atbild uz jautājumiem dažādu valsts pārvaldes iestāžu un uzņēmumu mājaslapās.

Radīs jaunas profesijas
Domājot par to, vai neironu tīkli un citi līdzīgi risinājumi aizstās kādu no profesijām, jāsaka, ka drīzāk notiks pakāpeniska profesiju nomaiņa. Vienas profesijas kļūs mazāk aktuālas, bet to vietā nāks citas, par kurām šobrīd vēl nezinām vai zinām pavisam maz. Viens no piemēriem ir neironu tīkla psihologs. Neironu tīkla apmācībā nepieciešams ieguldīt daudz laika un spēka, ja tīkls kaut ko dara nepareizi, vieglāk ir pārmācīt to, nevis sākt veidot no jauna. Tieši to arī darītu neironu tīkla psihologs. Līdzīgi kā ar cilvēkiem, kuriem, nepieciešamības gadījumā, psihologs var palīdzēt mainīt domāšanas veidu vai pieeju noteiktām lietām.

Avots: Andrejs Liepiņš


celojumubode - 3803
Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -