«Michelin» zvaigzne palīdzēs attīstīt tūrismu visā reģionā

Rūta Grikmane | 2023.02.16

Michelin zvaigznes iegūšana kādam no Latvijas restorāniem veicinātu tūristu skaita pieaugumu gan mūsu valstī, gan Baltijas reģionā kopumā, jo Igaunijā pašreiz ir divi restorāni ar šādu novērtējumu, tāpēc tūristi labprāt apmeklētu vienā ceļojumā divas valstis. Pie šāda secinājuma nonāca eksperti pārtikas un delikatešu eksperta “Reaton” organizētajā diskusijā “Pavārmākslas nākotne Baltijā. Michelin kā nozares attīstības garants”, kas notika trešdien, 15.februārī, Reaton Prodesionāļu dienu ietvaros.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis sacīja, ka pasaulē arvien populārāks kļūst gastronomiskais tūrisms, kad cilvēki meklē jaunas garšas un iespējas. Savukārt Michelin zvaigznes iegūšana nozīmē ne tikai garšīgu vietējo ēdienu, bet arī augstu servisu. “Michelin ekspertu pamata fokuss ir ēdiens, tā kvalitāte un kreativitāte, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka restorāns nav tikai ēdiens, bet arī serviss, kopējā atmosfēra, gaisma, skaņa, dzērienu kvalitāte un protams centrā – viesmīlība,” saka J.Jenzis.

Tam piekrīt arī Michelin zvaigznes ieguvējs un restorāna “Beach Hause Restaurant” šefpavārs Hjuels Grifits (Hywel Griffith), kurš norādīja, ka saņemt zvaigzni ir patīkami, bet noturēt servisu noteiktajā līmenī ir ļoti sarežģīti: “Katrs viesis, kurš pie mums atnāk ir jāapkalpo tā it kā viņš būtu Michelin inspektors, jo mēs nezinām, kuri ir tie eksperti, kuri vērtē. Viņi to dara restorānam nezinot, tāpēc jābūt perfektiem visu laiku un ikvienu minūti, kamēr restorāns ir atvērts. Tas ir milzīgs spiediens, tāpēc ne visi spēj to izturēt.” Savukārt “Max Cekot Kithcen” īpašnieks un šefpavārs Maksims Cekots, kurš 15 gadus strādājis ārpus Latvijas, tostarp arī restorānos ar Michelin zvaigznēm, sacīja, ka vissvarīgākais ir radošums un spēja nodrošināt augstvērtīgus produktus.

Diskusiju moderēja Pavāru kluba viceprezidents un restorāna “KEST” šefpavārs Māris Jansons, kurš Igaunijas pavāru asociācijas prezidentam Taigo Lepikam (Taigo Lepik) vaicāja, vai ir palielinājies tūristu skaits uz kaimiņvalsti pēc divu restorānu novērtēšanas ar Michelin zvaigznēm. Igaunijā tūristu skaits ir palielinājies un rindas uz šiem restorāniem ir vienmēr, lai gan šīs vietas iecienījuši arī vietējie iedzīvotāji. Tāpat T.Lepiks sacīja, ka ļoti cer un gaida, kad Latvija saņems Michelin zvaigznes, jo par to tiek informēti mediji visā pasaulē. Tas nozīmē milzīgu cilvēku interesi ne tikai par konkrēto restorānu, bet gan visu valsti kopumā un mūsu gadījumā arī visu reģionu kopumā. “Latvija un Igaunija ir mazas valstis, ko daudzviet pasaulē nemaz nezina. Savukārt, kad tiek paziņots, ka restorāns saņem Michelin zvaigzni, iespējams, ka cilvēki paskatās kartē, palasa par mums un nolemj atbraukt apskatīties,” saka T.Lepiks.

Interesanti, ka pēc Michelin zvaigznes iegūšanas, Igaunijā pieaudzis jauniešu skaits, kuri interesējas par pavāru un viesmīlības profesijām, tādējādi ļaujot nozarei attīstīties.

Tam piekrīt arī H.Grifits, kura restorāns kā viņš saka atrodas “nekurienes vidū pie jūras”. “Kad cilvēki pie manis brauc, viņi tērē milzīgu naudu, jo nepieciešams rezervēt viesnīcas, domāt par transportu un citām izmaksām. Tas nozīmē, ka es nedrīkstu viņu pievilt,” piebilst H.Grifits.

“Reaton” rīkotās diskusijas noslēgumā visi eksperti vienojās, ka Latvijai ir svarīgi saņemt Michelin zvaigzni, jo tas palīdzēs attīstīties visai tūrisma industrijai Baltijas mērogā, tādējādi ieguvēji būs ne tikai konkrētie restorāni, bet arī citi uzņēmējdarbības sektori, piemēram, viesnīcas, transports u.c.

Pirms diskusijas notika arī pārtikas un delikatešu eksperta “Reaton” organizētā preses konference, kas bija veltīta 30 gadu jubilejai. Uzņēmuma zīmola attīstības vadītāja Baltijas valstīs Vija Tirzmale pauda: “Trīsdesmit gadu laikā viesmīlības un restorānu joma ievērojami mainījusies. Toreiz tieši “Reaton” bija tas, kas Latvijas gardēžus iepazīstināja ar jūras ķemmītēm, garnelēm un kalmāru gredzeniem, bez kā šodien nav iedomājamas kafejnīcu un restorānu ēdienkartes. Taču arī tagad gan vietējās, gan pasaules tendences mainās. Tādēļ svarīgi laikus reaģēt uz notikumiem, lai ietu kopsolī ar inovācijām un spētu ne tikai reaģēt uz jaunumiem, bet veidot nozares aktualitātes.”

Savukārt ceturtdien, 16.februārī, plkst. 14:00, izstāžu hallē “Ķīpsala” pārtikas un delikatešu eksperts “Reaton” rīko diskusiju “Nozares ilgtspēja un virtuves darba efektivitāte”, kurā piedalīsies Latvijas “Bocuse d’Or” akadēmijas prezidente un Pavāru kluba valdes locekle Svetlana Riškova, “BURGERS 66” dibinātāj un šefpavārs Gints Aizupietis, Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformas “CSR Latvia” vadītāja Agnese Alksne - Bensone, Edijs Tanons, SIA Datakom inovāciju direktors, kā arī “MasterChef UK” uzvarētājs un šefpavārs Saimons Vuds (Simon Wood). Pasākumu vadīs Arvis Zēmanis.

Diskusija un preses konference notika izstāžu hallē “Ķīpsala”, kur 15. un 16.februārī norisinās “Profesionāļu dienas”, pulcējot vairāk nekā 70 dažādus piegādātājus un ražotājus no visas Eiropas, Amerikas un Āzijas.

Avots: Olsen.lv


celojumubode - 3801
Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -