Zane Leimane | 2023.01.31
Sestdien, 28. janvārī, Livonijas ordeņa Siguldas pilī jau piekto gadu norisinājās lielākais Siguldas gastronomijas festivāls “Ziemas garšu svinēšana”, pulcinot teju 6000 apmeklētājus, kas izbaudīja Rīgas-Gaujas reģiona šefpavāru uz uguns gatavotās maltītes.
Deviņi iecienītākie Rīgas-Gaujas reģiona restorāni – “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mr. Biskvīts”, “Mālpils muižas restorāns”, “Bīriņu Pils restorāns”, “Hotel “Sigulda” restorāns”, kā arī jaunie festivāla dalībnieki “Beef Room” – nodrošināja ziemas garšām piesātinātas maltītes.
Uzdāviniet savai māmiņai piedzīvojumiem bagātu dienu kādā no mūsu ekskursijām. laiks būt kopā- sapņot, piedzīvot un gaidīt!
Nikos Travel
Savukārt gastrogrilbāra “Kokos” šefpavārs Jānis Siliņš sadarbībā ar izcilo garšu meistaru Mārtiņu Sirmo pārsteidza festivāla apmeklētājus ar unikālu gatavošanas performanci “Dantes uguns”, kurā dzīvas uguns instalācijā vienlaikus tika gatavoti vairāk nekā 100 kilogrami ēdiena – medījumi, putnu gaļa un dažādi Latvijā auguši dārzeņi.
Restorānu piedāvājums pārsteidza ar izdomu, garšu bagātību un kvalitātēm. Tika pasniegtas dažādas zupas – meža sēņu zupa, medījumu gaļas un jēra gaļas gulašzupas, kā arī Burtnieku ezera zivju zupa. Ēdienkartēs bija iekļautas arī street food koncepta maltītes, piemēram, plūkāta dambrieža burgers ar gurķu remulādi, liellopa burgers ar baraviku ajoli un kartupeļu kraukšķi, burrito ar brieža gaļu un sieru, jēra ļuļa kebabs kartupeļu maizē ar gurķu/ķiploku mērci. Piedāvājumā tika pārstāvēta arī jūras velšu virtuve, piemēram, garneļu iesms saldskābā glazūrā ar avokado krēmu un rīsu čipsiem, pikanta jūras velšu zupa, grilēta Atlantijas makrele ar dārzeņiem. Īpaši izsalkušajiem tika pasniegtas arī ziemīgi sātīgas pusdienas, kā, piemēram, kartupeļi mundierī ar kāpostiem un sevišķi izmeklētām mājas desiņām, cāļa kroketes ar vītinātu šķiņķi un ceptu dārzeņu miksli Čederas siera mērcē, plūkāta pīles gaļa ar grūbām un kūpinātu sieru, lēni gatavotas BBQ ribas ar zilajiem un baltajiem kāpostiem ķimeņu marinādē.
Tika domāts arī par saldo ēdienu un dzērienu piedāvājumu, pasniedzot siltu ābolu drumstalu kūku ar vaniļas espumu un meža ogām, pikantu ķirbju kēksu ar vaniļas mērci, latgaļu kļockas, vafeles ar putukrējumu un Allažu ķimeļa karameli, rauga mīklas “Trdlo” ar kanēli ķimeņu-piena tēju, ķimeņu karameles un piparkūkas ar ķimenēm. Īpašu pārsteigumu sagādāja uz grila cepta lauku torte.
Šī gada festivāla īpašais produkts, ko šefpavāri iekļāva savās receptēs, bija ĶIMENE – par godu Siguldas novada vēsturiski unikālā produkta “Allažu ķimelis” 200. gadskārtai, tādēļ restorānu ēdienkartēs netrūka arī jauni garšu meklējumi, izmantojot šo pazīstamo, Latvijai tipisko garšu.
Festivāla zvaigzne noteikti ir ēdiens un prieka pilnā gaisotne, kuras skanīgās nianses šogad bija jaudīgu mūziķu rokās “Auļi”, “Katrīna Dimanta Music” un dīdžejs Edgars Bercis. Par pozitīvo atmosfēru rūpējās siguldietis un lieliskais pasākumu vadītājs Valters Krauze. Savukārt ziemas ledainā skaistuma klātbūtni nodrošināja Eduards Sūniņš kopā ar “Ledusdizains.lv” komandu. Pasākum laikā apmeklētāji ne vien baudīja gardās maltītes, bet kopā ar Siguldas novada jauniešu iniciatīvu centru “Mērķis” varēja izliet ierakumu sveces Ukrainas karavīriem.
Pasākuma noslēgumā restorānu šefpavāri no ledus lādes izkala 2024. gada gardēžu festivāla īpašo produktu, kas būs – biete. Tas nozīmē, ka nākamgad atkal varēsim tikties Livonijas ordeņa Siguldas pilī, kopīgi svinot ziemu un tās īpašās garšas!
Pasākumā būs daudzveidīgas aktivitātes, meistarklases, sporta spēles, lielformāta atrakcijas, mājražotāju tirdziņš un labdarības koncerts.
Bauskas TIC
kopā būšanas, tīklošanās, rituālu, garšas un foto piedzīvojumu diena Antiņciemā kopā ar Sanitu Matuli.
Tukuma TIC
Uz skatuves ar enerģisku un neaizmirstamu lielkoncertu kāps leģendārā grupa "Jumprava", dāvinot klausītājiem savu spilgtākās mūzikas skanējumu.
Tukuma TIC
Ieplāno īpašu ceturtdienu Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" 22.maija!
Zemgales Tūrisma asociācija
Aicinām uz pērļu medībām tradicionālajā krāmu tirdziņā Balvos 17.maijā!
Balvu TIC
16. un 17. maijā Koknesē ar dažādām aktivitātēm tiks atklāta aktīvā tūrisma sezona ‒ norisināsies tradicionālie Sama modināšanas svētki.
Aizkraukles novada TIC
Šogad aicināti ieskandināt un svinēt “Sējas svētkus” 17. maijā no plkst. 11. Ieskaties pasākuma programmā!
Bauskas TIC
Pārgājiens no Apšuciema līdz Engurei – 14 kilometru garā maršrutā, kas ved gar plašiem liedagiem, priežu mežiem un piekrastes ciematiem!
Tukuma TIC
16.maijā no plkst. 19:00 līdz 24:00 ikviens aicināts izzināt Gulbenes dzelzceļa mezgla vēstures stāstus pasākumā “Nakts pirms Muzeju nakts– mūsu vērtību stāsti"
Gulbenes novada TIC
Skolēnu iemīļotākās dienas gadā ir tās, kurās klase dodas izbraukumā. Gaidīsim pavasara piedzīvojumā maršrutā Madona – Cesvaine!
Madonas TIC
Pārgājienu seriāls EJAM VISI! šoreiz aicina iepazīt Lubānu: ģimenēm, nūjotājiem, dzīvnieku mīļiem kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem, senioriem...
Madonas TIC
Festivālā būs gaidītas ģimenes ar bērniem, kurām piedāvās piedalīties dažādās radošajās darbnīcās. Būs pieejams garšaugu dārzs, lielās spēles un ziepju burbuļi.
Tukuma TIC
Šogad vienā datumā, 17. maijā, apvienojas divi lieli kultūras notikumi - Starptaustikā Muzeju nakts un Baznīcu nakts.
Jēkabpils novada TIC
Gaidot vasaru, klajā nācis netradicionāls Madonas novada tūrisma ceļvedis. Tas informē par ceļošanas iespējām ģimenēm ar bērniem, skolu klasēm un nometņu grupām
Madonas TIC
Pludmales kafejnīca "Pampūkas" gatavojas sezonas atklāšanai Mātes dienā! Tiek "vārīti" pirmie saldējumi, ar kuru garšām vari iepazīties "Pampūku" Facebook lapā.
Preiļu novada TIC
Atklāj aktīvo tūrisma sezonu Koknesē, pamodini Samu un dodies aizraujošā piedzīvojumā, pārbaudot savas zināšanas, atjautību un ātrumu!
Aizkraukles novada TIC