Tukuma muzeja pasākumi un izstādes februārī

Tukumamuzejs.lv | 2023.02.05

PASĀKUMI

Pasaku pēcpusdiena

26. februārī 14.00 - 16.00 Džūkstes Pasaku muzejā ģimenes ar bērniem aicinātas uz Pasaku pēcpusdienu. Stāstīsim folklorista Ansa Lerha-Puškaiša apkopotas pasakas, pārrunāsim, ko tās mums māca, apskatīsim pasakā minētos priekšmetus. Apmeklētāji aicināti stāstīt arī savas pasakas un izgatavot savu pasaku tēlus. Kopīgi vārīsim “cirvja kāta putru”.

Džūkstes Pasaku muzeja izstāžu tēmas sakņojas teikās un pasakās, tostarp A. Lerha-Puškaiša pierakstītajās un paša sacerētajās. Tieši tāpat kā izcilais skolotājs Anss Lerhis-Puškaitis izmantoja tautas mutvārdu daiļradi savu audzēkņu iztēles un domāšanas attīstīšanai, arī muzejs saviem apmeklētājiem rada iespēju ne tikai apskatīt muzeja priekšmetus, bet arī klausīties Džūkstes pasakas un stāstīt savējās.

Dalība ar muzeja biļeti: skolēniem un pensionāriem – 1.00 EUR, pieaugušajiem – 1,50 EUR, ģimenes biļete – 3.00 un 4.00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bezmaksas.

Informācija un iepriekšēja pieteikšanās līdz 24. februārim: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

AKTUĀLĀS IZSTĀDES

Ivandas Spulles Meieres personālizstāde

No 21. janvāra līdz 2. martam Mākslas galerijā “Durvis” Ivandas Spulles Meieres personālizstāde “Atspīdēšana. Laikmeta krāsas”. Apskatāmas grafikas, kā arī stikla un keramikas darbi.    

Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Jelgavas studijas “Austras raksti” ceļojošā izstāde “Zemgale ziedu rakstos”

No 28. janvāra līdz 25. februārim Tukuma Audēju darbnīcā Jelgavas studijas - tautastērpu darinātavas “Austras raksti” ceļojošā izstāde “Zemgale ziedu rakstos”. Apskatāmi sarežģītu rakstu Zemgales brunči, austi velkamajā ierīcē – “rozīšu brunči”, “vēzīšbrunči”, “pankūciņu brunči”, “sirsniņbrunči”, “puķītes podiņā” un citādi saukti rakstainie brunči. Izstādi papildina Zemgales brunči no Tukuma muzeja krājuma.

Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv



18.-20. gs. angļu dekolētā fajansa izcilākie paraugi izstādē Durbes pilī

Durbes pilī izstāde “Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās (18. – 21. gadsimts)”.

Eksponēti grezni priekšmeti no 13 Latvijas muzejiem un 2 privātkolekcijām - Daiņa Bruģa kolekcija Bauskā, Agritas Tipānes kolekcija Rīgā, to vidū daudzi priekšmeti ar trīs gadsimtu senu vēsturi. Izstādes autori ir mākslas zinātnieki Ina Līne un Dainis Bruģis.

Izstāde apmeklētājiem sniedz patiesu estētisku baudījumu, atklājot gluži pārsteidzošo dekolētā fajansa trauku un to dekoru daudzveidību, sniedzot plašu informāciju par dekolēšanas tehnikām, dekolos izmantotajām krāsām, uz šādi rotātiem traukiem atrodamo zīmju nozīmi u.tml.

Izstāde skatāma no 10. novembra līdz 2024. gada 31. martam

Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Leonīds Āriņš. Izvēle”

Tukuma Mākslas muzejā izstāde “Leonīds Āriņš. Izvēle”. Tā ir izstāde par pretrunīgajiem procesiem Latvijas mākslā un muzeju darbībā 20. gadsimta vidū (1950-1953) un gleznotāja Leonīda Āriņa izvēli – izglābt Latvijas izcilāko mākslinieku darbus no bojāejas, riskējot ar muzeja direktora amatu un iespēju nonākt padomju varai nevēlamas personas statusā.

Apskatāma no 12. novembra līdz 2023. gada 9. aprīlim.

Informācija: 25494677, [email protected]. Adrese: Harmonijas iela 7, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Tukuma Pils tornī izstāde “Hercogistes laikazīmes Tukumā”

Tukuma Pils tornī skatāma izstāde “Hercogistes laikazīmes Tukumā”. Tā veltīta trim kultūrvēsturiski nozīmīgākajiem objektiem Tukuma pilsētas centrā ar valsts nozīmes kultūras pieminekļa statusu. Izstādē izcelta Sv. Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca, Livonijas ordeņa pils pārbūves rezultātā 18. gadsimtā tapušais Tukuma Pils tornis un arī turīgā Tukumnieka māja – “Tukuma Vecā aptieka”, kur šobrīd atrodas Mākslas galerija “Durvis”.

Izstāde vedina iztēloties, kāda varēja būt Tukuma pils zāle ar zaļo krāsni un turīgā tukumnieka māja ar grizaja tehnikā izgatavotajām papīra tapetēm, kādas lustras un mēbeles greznoja Sv. Trīsvienības evaņģēliski luterisko baznīcu. Kaut arī Tukums laika gaitā mainījies, joprojām saglabājušās vairākas 18. gadsimta ēkas un daudzi kultūrvēsturiski vērtīgi priekšmeti, kas apliecina tukumnieku prasmes un dzīves līmeni. Izstāde skatāma līdz 2023. gada 9. jūlijam.

Informācija: 25622131, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 19a, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Kurbads. Latvju varoņstāsts” Džūkstes Pasaku muzejā

Izstāde “Kurbads. Latvju varoņstāsts” Džūkstes Pasaku muzejā paver ieskatu jaunākajā Kurbada varoņdarbu atainojumā – grāmatā ar tādu pašu nosaukumu un vedina pārdomāt savu dzīves pozīciju. Tautas stāsts par Kurbadu bijis populārs visos laikos – tajā iekļautās vērtības stiprinājušas garu un sniegušas možumu gadsimtiem cauri. Pirmais tautas pasakas par Kurbadu pierakstīja un sakārtoja pēctecīgā virknē folklorists Anss Lerhis-Puškaitis, kurš dzīvoja un strādāja bijušajā Lancenieku skolas ēkā, tagadējā Džūkstes Pasaku muzejā.

Izstāde no 2022. gada 14. maija līdz 2023. gada 29. maijam.

Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Ar Anša Artuma gleznām papildināta Tukuma muzeja 85 gadu jubilejas izstāde

Tukuma muzeja 85 gadu jubilejai veltītā dinamiskā izstāde “ARTEFACTUM” papildināta jau trešo reizi. Šī izstāde ir ieskats muzeja kolekciju daudzveidībā – tie ir priekšmeti un muzeja kolekcijas ar īpašu māksliniecisku, vēsturisku, zinātnisku vai simbolisku vērtību, kas sniedz ieskatu Ziemeļaustrumkurzemes kultūrvides savdabībā. Izstādē izceltas trīs nozīmīgākās mākslas kolekcijas: tēlotājas, lietišķi dekoratīvās un tautas mākslas. Daudzveidīgie keramikas priekšmeti ataino šīs jomas tradīcijas attīstību Tukumā, kam impulsu deva izcilais keramiķis Jānis Krievs. Digitāli skatāmi Tukuma mākslas muzeja vērtīgākie kolekcijas mākslas darbi un arheoloģiskie priekšmeti.

Viena no izstādes telpām šobrīd veltīta tukumnieka Anša Artuma jubilejai, kur izstādīti viņa mākslas darbi. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv šeit

Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums.

Tukuma muzeja pastāvīgā izstāde par Sibīrijā rakstītām vēstulēm uz bērza tāss Likteņdārza Saieta namā

Likteņdārza Saieta namā apskatāma Tukuma muzeja jaunā izstāde “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss”.

Izstādes pamatā ir vēstījums par cilvēku spēju izdzīvot necilvēcīgos apstākļos, saglabājot savu pašlepnumu un turoties pie cilvēciskām vērtībām. To apliecina katra vēstule uz bērza tāss, kas ir saglabāta adresātu ģimenēs un nonākusi 11 Latvijas muzejos. Tās ir kā mazi personiskās pretestību apliecinājumi, kas mūsdienās vērtējami kā simbolisks atgādinājums sargāt demokrātiskās vērtības, lai nepieļautu līdzīgus noziegumus pret cilvēci.  

Informācija: 25495544, [email protected].

DRĪZUMĀ

JAUNUMS! Dobeles TLMS “Avots” izstāde “Mūsu dzīvesprieks”

No 4. marta līdz 6. maijam Tukuma Audēju darbnīcā skatāma Dobeles TLMS “Avots” izstāde “Mūsu dzīvesprieks”. Izstādes apmeklētāji varēs iepazīt TLMS “Avots” radītās Latvijas tradicionālās kultūras vērtības - austu brunču, rakstainu cimdu, zeķu, zīļu vainagu, keramikas, kā arī mūsdienīgu linu audumu, rokdarbu un keramikas rotu dažādību.

Tautas lietišķās mākslas studija “Avots” dibināta 1969. gadā. Šobrīd studijā darbojas ap 20 audējas, adītājas un keramiķi. Dalībnieku pulcēšanās un radošo izpausmju vieta ir Dobeles pilsētas kultūras nams, un studijā joprojām darbojas divi Tautas daiļamata meistari.

Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

JAUNUMS! Jāņa Kaprāļa 110 gadu jubilejas un Madaras Atiķes izstāde

No 4. marta līdz 13. aprīlim Mākslas galerijā “Durvis” Jāņa Kaprāļa 110 gadu jubilejas gleznu un Madaras Atiķes svēpētās keramikas izstāde. Ieeja bezmaksas.

Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. Plašāk: www.tukumamuzejs.lv

Informācija par Tukuma muzeju darba laikiem un cita aktuālā informācija atrodama Tukuma muzeja interneta vietnē www.tukumamuzejs.lv un katra muzeja Facebook lapās.

Avots: Tukumamuzejs.lv


celojumubode - 3801
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -