Ļaujies dabas tūrismam Tukuma pusē

Inga Hartika | 2023.02.18

Ķemeru nacionālais parks, kas ir daudzveidīga un vairāk nekā 38 tūkstošus hektārus plaša teritorija, aicināt aicina ciemos. Iepazīsti Krāču kalnus, Zaļo kāpu, senos Litorīnas jūras krastus. Apskati lagūnu ezerus, dodies pastaigā pa Kaņiera ezera laipām, Slokas ezera laipām, Melnakšņu dumbrāja laipu. Apciemo Lielo Ķemeru tīreli, Raganu un Zaļo purvu, bet Vēršupītes krastu mežā ienāc “Meža mājā”, kas reiz bija viens no populārākajiem Jūrmalas restorāniem!

Adrese: Meža māja, Ķemeri, Jūrmala. Tālr.: 67730078, www.kemerunacionalaisparks.lv

Baskāju taka Smārdē patiks ikvienam, kas meklē ne vien atpūtu pie dabas, bet arī kādu labumu veselībai. Valguma ezeram blakus vijas īpaša taka, kuras segumu veido oļi, dažāda kalibra laukakmeņi, sūnas, čiekuri, smiltis, niedres, šķelda, pat māli, dūņas un veldzējošs upes ūdens. Atceries: šī vieta jābauda basām kājām!

Adrese: “Valguma pasaule”, Smārdes pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 63181222, www.valgumapasaule.lv  

Engures ezera dabas parks vilina ikvienu ar savu neskartību. Te, pavasara un rudens migrāciju laikā, vienlaikus iespējams sastapt pat vairāk kā 900 dzērvju, ap 250 ziemeļu un 170 mazo gulbju un arī zosu. Arī tas vēl nav viss, jo tieši Engures dabas parks ir kļuvis par mājām savvaļas dzīvei pielāgotiem mājlopiem. Bet jūnijs un jūlijs ir tie vasaras mēneši, kuros te vari baudīt pastaigu pa orhideju taku!

Adrese: Engures ezera dabas parks, Bērzciems, Engures pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 29474420, www.eedp.lv

Ja esi skaistāko Abavas upes ielejas skatu meklējumos, jādodas uz dabas parku “Abavas senleja”! Te sastapsi biotopu daudzveidību, arī retus, kaļķainus purvus, kadiķu audzes un skaistas nogāžu ainavas. Dabas parkā ietilpst Sudmaļu ūdenskritums, Imulas dolomīta klintis, Kalnamuižas kraujas, Cimmermaņu krauja, Īvandes ūdenskritumi, Muižarāju klintis, Langsēdes klintis un Abavas Velnala. Apmēram 1km no Kandavas aicinām izbaudīt Čužu purva dabas taku un arī Veco Ozolāju taku.

Matkules pusē aicinām izbaudīt gan Imulas dabas takas krastus, gan Buses pilskalnu, ko reiz apdzīvojuši kurši. Tāpat arī Ķauķa kalnu, kas dēvēts par Matkules, Kursas vai Imulas Staburagu. Pievērs uzmanību arī akmeņiem! Abavas jeb Melderu Akmens ir dižakmens ar 15m apkārtmēru, bet Zāģeru Velankmens ir apmēram 3 metrus augsts.

Netālu no atpūtas kompleksa “Zviedru cepure” tevi gaidīs Piltiņkalns, kas atgādina cepuri pēc savas formas, turpat arī Mīlestības taka, kas uzvedīs tevi kalnā, no kura redzēsi Abavas senleju visā tās krāšņumā. Uz Sabiles pusi tevi aizvedīs Zirgu taka, bet starp Kandavu un Sabili iesakām apstāties Drubazu Botānikas takas teritorijā. Tā veidota 2 lokos, kuros piedāvājam izbaudīt vienu no blīvākajām un skaistākajām kadiķu norām visā Latvijā. Sasmaržo pļavas ziedu reibinošo smaržu Drubazās un uzkāp vienā no augstākajām vietām Abavas senlejā – Greiļu kalnā!

Vairāk par Abavas senleju – www.senleja.lv vai Kandavas TIC: Ūdens iela 2, Kandava, Tukuma novads.

Vēsturiskie Tukuma puses piļu un muižu parki ar dažādām retām koku un košumkrūmu sugām tevi gaidīs gan klusajās Vecmokās, kur no muižas godības mūsdienās apskatāmas drupas un trīs izcili krāšņas, senas lapu koku alejas; gan arī Jaunmokās, kurās dzīvība arvien uzņem jaunus apgriezienus. Ak jā, Jaunmokās kopš pagājušā gada arī Mežaparka dabas taka, kas īpaši patiks mazajiem, zinātkārajiem dabas mīļotājiem. Arī Jaunpils pils parka dižkokiem ir savs, īpašais stāsts, tāpat kā Durbes muižas parkam, kas veidots pēc angļu ainavu parka paraugiem.

Vairāk par Tukuma un apkārtnes pilīm vari uzzināt - https://www.visittukums.lv/lv/Marsruti/Automarsruti/Tukuma-apkartnes-pilis  vai Tukuma TIC: Talsu iela 5, Tukums.

Tukuma pievārte būs tavs īpašais šī gada izaicinājums, ja sāksi ar Raudas mežu, Āža kalna taku un Vilkaču takām. Pačukstēsim, ka Vilkaču takās šogad norisināsies arī, iespējams, grūtākais maratons Latvijā - https://www.vilkacumaratons.lv/ ! Vilkaču takas atpazīsi pēc baltu vilka ķepas nospiedumu marķējumiem, bet Āža kalns ir kalns, kas lūkojas tieši pretim Durbes pilij. Netici? Uzkāp, pārbaudi!

Orientēšanos dabā iesakām izmēģināt “Sveikuļu” dabas takā, kam līdzās arī Mežtaka ar dižkokiem, kas savas zaru rokas pretim stiepj Jumpravas ezeram.

Adrese: Kempings “Sveikuļi”, Tumes pagasts, Tukuma novads. Tālr.: 29232026, www.sveikuli.lv

Ainavisku vietu meklējumos ielūkojies gleznainajos Viesatas upes krastos – starp Irlavu un Jaunpili, kur atradīsi vairāk kā 200 gadus senu priedi, avotiņu, cūku vannu, dižbērzu un pat pašu Spuņņakmeni. Bet vēl – šī būs lieliska vieta tavam ģimenes piknikam, kur dabā iespējams spēlēt pat galda spēles.

Ja tavs ceļš turpinās Jaunpilī, tad arī Kartavu kalna takās ir, ko redzēt! Šī ir īpaša vieta Bikstupītes krastos, kur atradīsi gan lapegles, gan dižskābaržus. Jaunpils pusē ir vērts ielūkoties arī pašos Elles kalnos. Kas meklē noslēpumainas, leģendām apvītas vietas, tam te, pavisam noteikti, patiks!

Augu, sūnu, ķērpju un kukaiņu daudzveidību, nogāzes un gravas iepazīsi takā, kurā aug viens no Latvijas garākajiem kokiem. Kas tā par taku? Jāņupītes dabas taka! Bet dekoratīvos svešzemju kokus, rododendru stādījumus, ko papildina bērniem piemērotas piknika vietas un rotaļu laukumiņš, sastapsi Lāčupītes dendrārijā. No kuras dabas takas var vērot Tukuma augstākās celtnes? Pareizi, no Ružciema dabas takas Mežābeļu kalniņa! Tukuma apkārtnes pašu augstāko punktu iesakām meklēt Zantes pusē – Smiltiņkalnā.

Tukuma pusē iekārtojušies 2 Mežtakas posmi un veseli 3 Jūrtakas posmi, kas arī tev ļaus būt tuvāk dabai.

Vairāk par Mežtaku uzzināsi – www.meztaka.lv, bet par Jūrtaku – www.baltictrails.eu !

Dabas tūrisma ceļvedi var lejupielādēt te: https://www.visittukums.lv/lv/Celvezi-un-kartes/Celvezi

Iepazīsti citas Tukuma puses apskates vietas: https://www.visittukums.lv/lv/Ko-skatit/

Avots: Visittukums.lv


celojumubode - 3814
Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -