Madeira no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Novatours.lv | 2023.01.23

Portugāles salu Madeiru mēdz dēvēt par mūžīgā pavasara salu, jo tās klimats nemēdz būt nedz pārlieku karsts, nedz pārlieku auksts. Tā ir lielisks ceļojumu galamērķis laikā, kad Latvijā valda ziema vai pārlieku lēns pavasaris. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas pirmo reizi plāno ceļojumu uz Madeiru.

Fakti, kurus vērts zināt

Valoda - portugāļu.

Nauda - eiro.

Laika zona - Rietumeiropas laiks (Western European Time (WET)), UTC +0, kas ir ar divu stundu atšķirību no Latvijas

Lidostas - Madeirā ir viena lidosta - “Madeira International Airport Cristiano Ronaldo” - atrodas aptuveni 14 km attālumā no galvaspilsētas Funšalas.

Transports - uz salas ir labi attīstīts ceļu tīkls un autobusu satiksme. Tāpat ļoti viegli ir pieejami taksometru pakalpojumi un automašīnu noma.

Veikalu darba laiki - lielākā daļa veikalu darba dienās strādā no plkst.09:00 līdz plkst.13.00 un no plkst.15.00 līdz plkst.19.00, sestdienās plkst.9:00-13:00, svētdienās tie ir slēgti. Tirdzniecības centri strādā visu nedēļu no plkst.10.00 līdz 22.00.

Dzeramnauda - ja dzeramnauda jau nav iekļauta rēķinā, tad ierasti to atstāj 10% apmērā no rēķina summas. Tomēr tas nav obligāti.

Klimats

Sala ir vulkāniskas izcelsmes, tomēr aktīvu vulkānu Madeirā nav. Laika apstākļi gada griezumā Madeirā ir maz mainīgi. Vēsākais un lietainākais mēnesis ir februāris, kad dienā gaisa temperatūra noslīd līdz +18 grādiem. Bet kopumā temperatūra ir +23 - +26 grādi. Klimats ir subtropisks un mitrs. Vienlaicīgi kalnos un pie okeāna var izbaudīt patīkamu svaigumu.

Ieceļošana

Latvijas pilsoņi un nepilsoņi var ieceļot Portugālē bez vīzas, ja plānotais uzturēšanās laiks valstī nepārsniedz 90 dienas pusgadā. Latvijas pilsoņi var ieceļot Portugālē arī ar eID karti, savukārt nepilsoņiem ceļošanai ir nepieciešama pase. Ceļošanas dokumentam ir jābūt derīgam līdz ceļojuma beigām.

Portugālē šobrīd ir atcelti ar Covid-19 saslimšanu saistītie ieceļošanas ierobežojumi un personām nav jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, kā arī nav jāievēro pašizolācija pēc ieceļošanas.

Viesnīcu specifika

​Madeiras viesnīcas ir pazīstamas ar savu viesmīlību, profesionalitāti, draudzīgo attieksmi un lielisko virtuvi. Viesnīcas Madeirā var atrasties dažādā attālumā no pludmales. Salīdzinot ar viesnīcām centrā vai blakus pludmalei, tās, kas atrodas tālāk, piedāvā plašāku pakalpojumu klāstu – parasti tur ir SPA centrs, golfa laukumi (vai arī viesnīca atrodas blakus tiem) un bezmaksas transports uz un no pludmales. Ir daudz apartamentu ar nelielām virtuvēm.

Madeirā ir daudz labi attīstītu kūrortu:

Funšala - galvaspilsēta piedāvā tūristiem ne tikai iepazīt vēsturisko mantojumu, bet arī baudīt plašu klāstu ūdens izklaižu, piemēram, niršanu okeāna piekrastes dzidrajā ūdenī, sērfošanu Atlantijas okeāna viļņos vai ekstremālo nobraucienu pa kalnu upēm. Vakaros pilsētā atveras daudz bāri un nakts klubi. Nakts uzdzīve īpaši aktīva ir no ceturtdienas līdz sestdienai pēc pusnakts. Neskatoties uz Funšalas aktīvo un skaļo nakts dzīvi, kūrorts ir drošs un viesmīlīgs.

Santa Krusa - šis ir neliels kūrorts salas austrumos, netālu no galvenās lidostas, lieliski piemērots klusai atpūtai un ūdens prieku baudīšanai. Pilsēta ir viena no lielākajām Madeirā, tomēr tā ir daudz klusāka un mierīgāka nekā Funšala, tajā atrodas vairāki parki, omulīgas vecpilsētas ielas ar kafejnīcām un vietējo preču veikaliem. Santa Krusa īpaši priecē ģimenes ar bērniem, jo šeit atrodas ūdens atrakciju parks.

Caljeta - šī pilsēta, kas atrodas salas dienvidrietumos, ir viena no divām Madeiras pilsētām, kas piedāvā atpūtu zelta smilšu pludmalēs. Smiltis šeit tiek vestas no Portugāles kontinentālās daļas un Marokas, bērtas divās mākslīgi veidotās pludmalēs. Šis kūrorts ir kluss, vakaros nav daudz aktīvas aktivitātes.

Kanisa - ir strauji augošā tūristu pilsēta salas dienvidaustrumu stūrī, nedaudz vairāk nekā 10 km uz austrumiem no salas galvaspilsētas Funšalas. Naktsdzīve Kanisā nav īpaši aktīva, tāpēc šis kūrorts uzrunā mierīgākus atpūtniekus. Taču aktivitātes šeit ir dažādu vecuma grupu atpūtniekiem. Kūrortā ir niršanas centri, netālu (līdz 10 km attālumā) atrodas golfa laukumi, tāpēc netrūkst ne aktīvu izklaižu, ne iespēju nodarboties ar iecienītāko sporta veidu atpūšoties.

Ko apskatīt

Galvaspilseta Funšala - pilsētā atrodas daudzi vēsturiskā mantojuma objekti: katedrāle, pilsētas teātris, XVIII celtas ēkas, ielas klātas ar vēsturisku melno bazaltu un balto marmoru. Vienlaikus tā ir arī mūsdienīga un daudznacionāla pilsēta, kurā atrodas lieliski restorāni un labākās viesnīcas, neskaitāmi veikali, kuros var atrast oriģinālus un tradicionālus priekšmetus, kā arī tirgus ar svaigiem augļiem un zivīm.

Cabo Giaro - dažus kilometrus uz rietumiem no Funšalas, 589 metrus virs jūras līmeņa ir ierīkots skatupunkts ar stikla grīdu. Tas ir liels pārbaudījums tiem, kas baidās no augstuma, jo zem kājām paveras dramatiski skaists skats uz Atlantijas okeāna apskalotajām klintīm. Skaidrā dienā tālumā redzama Funšalas pilsētas panorāma un zilā okeāna plašumi.

Levadas - Madeirā par „levadām” dēvē apūdeņošanas kanālus, kas 57 km garajā salā izbūvēti 2500 km garā kanālu tīklā. Apūdeņošanas kanālu galvenā funkcija ir nogādāt ūdeni no ūdens rezervuāriem un mitrām vietām uz salas ziemeļu daļu, kur saulē tas iztvaiko. Kanālu ūdens dzirda banānu plantācijas, vīnogulājus, augļu un dārzeņu dārzus, kā arī piegādā ūdeni salas HES (hidroelektrostacijām). Lai iepazītu senatnīgo mežu un salas dabas bagātību, ieteicams doties pārgājienā pa šaurajām takām gar kanāliem. Pastaigas pa „levadu” takām ļauj iepazīt salas nomaļās vietas, kur nevar nokļūt ar sabiedrisko transportu vai motociklu. Ir pieejamai vairāki desmiti pārgājienu maršrutu: no pastaigām ģimenēm ar bērniem dažu kilometru garumā līdz sarežģītiem dienas pārgājieniem ar kāpumu 2000 m augstumā pieredzējušiem tūristiem.

Porto Santo - šī ir blakus Madeirai esoša, ļoti atšķirīga sala. Šī sala atrodas Madeiras arhipelāgā un var lepoties ar deviņus kilometrus garu zeltainu smilšu pludmali. Neskatoties uz to, ka sala ir neliela, šeit atrodas vairākas viesnīcas, villas un daudzi restorāni. Salā tiek piedāvātas dažādas aktivitātes – golfs, izjādes, niršana un makšķerēšana. Pārgājienu cienītājiem ieteicams trīs līdz četru stundu laikā apstaigāt nelielo salu. Nesen ir uzcelta lidosta Porto Santo un turp lido reisi no Funšalas.

Ko nogaršot

Espetada de Carne - liellopa šasliks, pagatavots uz dzīvas uguns. Pirms gatavošanas uz iesma tas tiek aptīts ar garšvielām bagātinātu sviestu, kas cepetim piešķir īpašu garšu un smaržu.

Filete de Peixe-Espada - tradicionāli pagatavota zobenzivs fileja. Bez šīs zivs droši var garšot arī vietējos ūdeņos zvejotus un brīnišķīgi pagatavotus jūras asarus, tunčus un foreles.

Ponča - neliels šots, kas sastāv no vietējā ražojuma ruma, svaigi spiestām apelsīnu un citronu sulām, kā arī medus.

Marakuja- Madeiras firmas zīme. Šeit to var baudīt daudz un dažādos veidos - marakujas ponča, marakujas saldējums, marakujas mohito, kā arī, protams, svaigas.

Bananāss - tā garša ir gandrīz umami - ļoti gards auglis, kura garšu grūti aprakstīt. Tikai tad, kad tas aiz gatavības pats sāk lobīt mizu, tas ir gatavs ēšanai.

Madeiras vīns - uz salas tiek audzētas virkne lielisku vīna šķirnes, par izcilākajām uzskata Sercial, Verdelho, Bual, Malmsey.

Madeiru mēdz pielīdzināt paradīzei. Salas siltais klimats ļauj aktīvi atpūsties svaigā gaisā visu gadu: pastaigāties pa zaļojošiem apūdeņošanas kanāliem „levadām”, izzināt muzejus un arhitektūru lielākajā pilsētā Funšalā, brīvi ceļot un atklāt sev salas noslēpumus. Var baudīt atpūtu pie okeāna vai braukt ar kuģi pa okeānu. Madeirā ir lielisks piedāvājums niršanai, sērfingam, paraplanēšanas sportam, kā arī iespējams vērot vaļus un peldēt ar delfīniem. Tā apbur ar savu mieru un dabas varenumu.

Avots: Novatours.lv


celojumubode - 3803
Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu,

Liepājas reģiona TIB

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -