Cēsu TIC atskatās uz 2022. gadu un optimistiski raugās uz 2023. gadu

Loreta Enija Blanka | 2023.01.12

Aizvadītais 2022. gads tūrismā bijis pārmaiņām un izaicinājumiem bagāts. Covid-19 pandēmijai lēnām atkāpjoties, Krievija uzsāka karu Ukrainā, kas mainīja ierasto pastāvēšanas kārtību globālā mērogā. Siltumenerģijas un elektroenerģijas cenu kāpums, inflācija un kara draudi lika cilvēkiem kļūt piesardzīgākiem un rūpīgi pārdomāt savu ceļojumu, īpaši uz reģionu, kas robežojas ar agresora valsti.

Lai izvērtētu, kāds ir bijis aizvadītais gads tūrisma jomā Cēsīs, Tūrisma informācijas centram (turpmāk Cēsu TIC) palīgā nāk ievāktie statistikas dati, pateicoties kuriem var precīzāk noteikt nākotnes tendences un potenciālo attīstību. Salīdzinājumā ar 2021. gadu 2022. tūristu un ceļotāju plūsma Cēsis nedaudz, bet saruka. Gada laikā Cēsu TIC apstrādāja 7137 informācijas pieprasījumus, no tiem 6485 viesi apkalpoti klātienē, bet attālināti (sarakste un zvani) – 652. Kopējais informācijas pieprasījumu skaits pret 2021. gadu saruka par nepilniem 3%. Kā vienu no iemesliem var minēt faktu, ka līdz martam Cēsu TIC darbojās, ievērojot valstī noteikto ierobežojumu par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaicīgi var atrasties vienā telpā, un tas informācijas saņemšanu klātienē padarīja mazāk pieejamu.

Ārvalstu apmeklētāju skaits 2022. gadā būtiski nav mainījies. Jau tradicionāli TOP 5 augšgalā atrodas viesi no Vācijas, kuriem seko ieceļotāji no Lietuvas, Igaunijas, Spānijas un Francijas. Vācieši sastāda 27,3% no visiem ārzemju ieceļotājiem. Vēl pirms 2 gadiem TOP 5 sarakstā bija atrodami ceļotāji no Krievijas, tagad tie atrodas aiz strīpas. Kā katru gadu ceļotāji no Latvijas dominē pār ārvalstu tūristiem, kas liecina par aktīvu iekšzemes tūrismu.

Apkopojot Centrālās Statistikas Pārvaldes (CSP) datus par naktsmītnēm, 2022. gadā līdz trešā ceturkšņa beigām Cēsu novadā nakšņoja 53184 cilvēks, kamēr 2021. gadā šajā pašā periodā vien 43760 nakšņotāji. Lai arī pēdējā ceturkšņa dati vēl nav pieejami, jau tagad varam secināt, ka 2022. gads bija veiksmīgāks nekā 2021., kad kopējais nakšņotāju skaits sasniedza 50511 cilvēkus. Vidējais uzturēšanas ilgums bija 1,5 dienas, kas salīdzinājumā ar 2021. gadu ir aptuveni tik pat liels. Ja raugāmies, kurš izmantoja izmitināšanas pakalpojumus 2022. gada pirmajos 3 ceturkšņos visbiežāk, tad pirmajā vietā ir Latvijas rezidenti  - 44597 cilvēki, kam seko ārzemju viesi – 8587.

Vērojot Cēsu tīmekļa vietnes un pārvaldīto sociālo kontu statistiku, varam secināt, ka arvien vairāk ceļotāju uzmeklē informāciju par tūrisma iespējām patstāvīgi un arī to, ka Cēsu un apkārtnes novada piedāvājums uzrunā arvien vairāk cilvēku ar ļoti atšķirīgām interesēm. Kā piemēru var minēt Facebook kontu “Tūrisms Cēsīs”, kura sekotāju skaits 2022. gadā pieauga par 26%. Te aktīvākie satura patērētāji nāk no Latvijas (te aktīvākie ir rīdzinieki, cēsnieki, valmierieši un siguldieši), tad no Lielbritānijas, ASV, Norvēģijas un Īrijas.

Aizvadītajā gadā tika uzsākts lielo pārmaiņu ceļš. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir mainījusies arī Cēsu novada tūrisma nākotne. Novads kļuva bagātāks ar jauniem -  tūristu jau iemīļotiem, un ļoti perspektīviem tūrisma objektiem un galamērķiem, kurus tuvākajos gados attīstīs. Līdz ar teritoriālajām izmaiņām neizbēgami saskārāmies ar administratīvām un organizatoriskām izmaiņām. Šī gada Cēsu novada izaicinājumu un iespēju sarakstā atrodami tādi projekti kā Cēsu novada tūrisma vienota zīmola izveide, jaunas komunikācijas platformas izveide, kas vieglā un pārskatāmā veidā sniegs informāciju par visa novada tūrisma piedāvājumu, uzsākts darbs pie viesu pieredzes/apkalpošanas kvalitātes monitoringa programmas un sniegto pakalpojumu klāsta paplašināšanas. Cēsnieku un viesu tik iemīļotās Draugu kartes piedāvājumu klāsts arī kļūs bagātāks. Paralēli Cēsu novads nepārstāj piedalīties laika pārbaudītās augsta līmeņa starptautiskās izstādēs, stiprinot savu tēlu un piesaistos arvien jaunus ceļotājus.

2023. gadā mēs raugāmies optimistiski. Savu artavu sniegs iepriekšējā gadā darbību uzsākušais Ziemeļu dabas medicīnas muzejs Cēsīs, kas piedāvā uzzināt par cilvēkam labvēlīgiem un kaitīgiem augiem, izstāžu zāle “MUSEUS”, kur iespējams iepazīties un iegādāties latgaļu meistardarbus. Tiek sagaidīta arī gastro tūrisma attīstība. To sekmēs jaunas kafejnīcas un restorāni. Priecājamies, ka par savu mājvietu Cēsīs izvelējās kafejnīcas RŪSA, THE IELA, SMILGA Cakes&Wine, kā arī gada nogalē atvērtais restorāns MANGO SKY LOUNGE.

Arī šogad neiztiksim bez kultūras un mākslas notikumiem, kas pievelk tūristus no tuvākām un tālākām zemēm. 9. un 10. jūnijā Cēsīs, kā ierasts, uzņems sarunu festivāla LAMPA organizatorus un tā apmeklētājus. No 30. jūnija līdz 1. jūlijam Līgatnē norisināsies hip hop festivāls STRAUME. Bet no 28. līdz 30. jūlijam Cēsīs svinēs savu 817. gadadienu! Gardēži tiek gaidīti Cēsu novada restorānu nedēļās,  kuru norise šobrīd plānota 31.03. - 09.04. un 03.11. - 12.11., savukārt Mājas kafejnīcu dienu un Zaubes savvaļas kulinārijas festivāla datumi vēl tiks precizēti! Aicinām sekot līdzi 2023.gada notikumu kalendāram www.pasakumi.cesis.lv mājaslapā.

Lai arī 2023. gadā jau protam dzīvot un darboties pandēmijas ēnā, laiki joprojām nav mierīgi. Ņemot vērā, ka Ukrainā turpinās aktīva karadarbība, mūsu ieceres un prognozes var izrādīties nerealizējamas. Gadījuma, ja situācija krasi nemainās un neseko jauni negatīvi pavērsieni, prognozējam, ka tūrisms kā nozare varētu nostabilizēties ne vien Cēsu novada kontekstā, bet arī pasaulē. Aizvadītais gads dod skaidrus signālus, ka vietējo un ārvalstu viesu interese par tūrisma iespējām Cēsu novadā ir palielinājusies, sagaidām, ka tas dos spēcīgu impulsu arī novada tūrisma uzņēmējdarbības izaugsmei un stiprināšanai.

Avots: Visit.cesis.lv


celojumubode - 3809
Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavasara pārgājiens Bērzpilī

Pavasara pārgājiens Bērzpilī

21.aprīlī 10:00 aicinām doties aptuveni 14 km garā pārgājienā Bērzpils pagastā, ko vadīs vietējā gide Anna Kriviša.

Balvu TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -