Eksportējošie uzņēmēji visaugstāk novērtē līdzfinansējumu inovatīvu produktu attīstībai

Liaa.gov.lv | 2023.01.11

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 78% eksportējošo uzņēmumu, kuri pēdējā gada laikā ir kontaktējušies ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), ir labi informēti par LIAA piedāvātajiem pakalpojumiem, liecina 2022. gada nogalē veiktā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” aptauja, kurā piedalījās 504 eksportējošie uzņēmumi.

“Kopējais energoresursu krīzes, inflācijas un draudošās recesijas fons ir jaušami pasliktinājis uzņēmēju vērtējumu par dažādiem ekonomikas aspektiem. Taču LIAA sniegto pakalpojumu un darbības novērtējums liecina, ka, par spīti šīm grūtībām, eksportējošo uzņēmumu vadītāji novērtējuši LIAA darbu labāk nekā pagājušogad. Kopumā 78% ar LIAA saskārušos eksportējošo uzņēmumu LIAA darbu pēdējā gada laikā vērtēja atzinīgi, kas visdrīzāk liecina par to, ka sniegtais atbalsts ir mērķtiecīgs,” uzsver SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Ņemot vērā savas zināšanas par LIAA, tās darbu pēdējā gada laikā kopumā pozitīvi novērtēja 44% aptaujāto uzņēmēju, turpretī negatīvu vērtējumu sniedza 6% eksportētāju; puse jeb 50% respondentu nebija viedokļa šajā jautājumā. Aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā trešdaļa jeb 38% eksportētāju pēdējā gada laikā ir kontaktējušies ar LIAA, turpretī 61% to nav darījuši. 23% eksportētāju atzina, ka pēdējā gada laikā ir saņēmuši kādu LIAA sniegtu pakalpojumu. Līdz ar to salīdzinot ar 2021. gadā veikto aptauju eksportējošo uzņēmumu skaits, kuri izmantojuši LIAA sniegtos pakalpojumus, audzis par 5%. Tāpat aptaujas dati atklāja, ka 52% uzņēmumu ir sava kontaktpersona LIAA. “Mūsu mērķis ir sekot līdz uzņēmumu vajadzībām, lai pēc iespējas operatīvi reaģētu un piedāvātu nepieciešamo atbalstu. Tādēļ savā darbā esam ieviesuši klientu attiecību vadītāju pieeju, lai katram LIAA klientam būtu skaidrs pie kā vērsties. Tāpat turpinām strādāt pie uzņēmēju atbalsta platformas www.business.gov.lv attīstības, kur tiešsaistē iespējams saņemt LIAA sniegtos pakalpojumus, kā arī iegūt vērtīgu informāciju par dažādām nozarēm un eksporta tirgiem,” tā LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Aptaujas ietvaros eksportētājiem tika lūgts norādīt, ko, viņuprāt, vajadzētu uzlabot LIAA darbā. Biežāk minētie ieteikumi ir piedāvāt vieglāk uztveramu informāciju par aktuālajām iespējām uzņēmējiem (to norādījuši 6% eksportētāju), aktīvāk komunicēt ar uzņēmumiem, piedāvāt pakalpojumus (4%), samazināt birokrātiju, atvieglot dokumentu noformēšanu (3%), pārējos ieteikumus minējuši mazāk nekā 3% eksportētāju. Jāatzīmē, ka 6% eksportētāju norādījuši, ka viss LIAA darbā apmierina, savukārt 65% nav ieteikumu vai viedokļa par to, kas būtu uzlabojams LIAA darbā.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 2022. gadā salīdzinot ar 2021. gadu LIAA sniegto pakalpojumu noderīgums uzņēmēju vērtējumā ir uzlabojies 14 pakalpojumiem, bet pasliktinājies diviem. Visbiežāk kā noderīgu savam uzņēmumam eksportētāji norādījuši atbalstu Latvijas uzņēmumiem dalībai ārvalstu izstādēs, konferencēs, kontaktbiržās klātienē vai attālināti. Augstu novērtēti arī tādi pakalpojumi kā kontaktu atlase ārvalstu tirgos, konsultācijas par ārvalstu tirgiem, LIAA organizētie biznesa un nozaru forumi, semināri un kontaktbiržas, potenciālo ārvalstu iepircēju vizītes Latvijā, LIAA ārvalstu pārstāvniecību atbalsts. Savukārt kā mazāk pieprasītus uzņēmēji novērtējuši tādus pakalpojumus kā atbalsts eksporta menedžera piesaistei, atbalsts tīmekļvietnes un interneta veikala izstrādei un telemārketingam.

Kā savus perspektīvākos eksporta tirgus nākotnē uzņēmēji nosauca Vāciju (11,9%), Zviedriju (11,7%), Norvēģiju (10,9%), Somiju (8,7%), Dāniju (5,6%) un ASV (5%). Interesanti, ka starp valstīm, uz kurām plāno sākt eksportu, Latvijas uzņēmēji minēja arī Tanzāniju, Keniju, Irānu, Peru, Čīli un Tadžikistānu.

Uzņēmējiem tika jautāts arī tas, kā viņi vērtē Latvijas valsts tēlu, un gandrīz puse jeb 48,6%  eksportētāju norādīja, ka pēdējo 5 gadu laikā Latvijas atpazīstamība ārvalstu uzņēmēju vidē ir uzlabojusies, 40,9% bija neitrāla nostāja, 4,8% respondentu norādīja, ka Latvijas tēls ir pasliktinājies, bet 5,8% nevarēja atbildēt uz šo jautājumu.

Ar pētījuma rezultātiem var iepazīties šeit: https://www.liaa.gov.lv/lv/media/8940/download?attachment

Avots: Liaa.gov.lv


celojumubode - 3814
Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!

Aizkraukles novada TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -