Mutē kūstošas un apetelīgas receptes no barbekjū gatavošanas meistara

Tija Ezeriņa | 2023.01.21

Uz atklātas uguns izcepts gaļas gabals, iespējams, ir bijis viens no pirmajiem ēdieniem, ko pagatavoja mūsu tālie priekšteči, un lai gan kopš tā laika ir pagājuši gadu tūkstoši un izdomāti simtiem dažādu gaļas pagatavošanas veidu, sulīgs steiks uz grila joprojām plaši iecienīts gardēžu vidū, vēsta kanāls “National Geographic”.

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) gaļas cepšana jeb barbekjū ir gluži kā nacionāls sporta veids – teju visā valsts teritorijā tiek regulāri organizētas aizraujošas sacensības, kurās cilvēki sacenšas par to, kurš gardāk pagatavos gaļu uz atklātas liesmas. Arī slavenais barbekjū meistars Mo Keisons, kas vairāk pazīstams ar iesauku Lielais Mo, karjeras sākumā savu meistarību pierādījis, piedaloties vairāk nekā 260 barbekjū sacensībās 35 ASV štatos.

Pēc dienesta ASV armijā Lielais Mo pievērsies barbekjū meistarības apgūšanai, kas viņam arī veiksmīgi izdevies. Pašlaik viņš ir ASV plaši pazīstams barbekjū meistars, dažādu gaļas cepšanas sacensību tiesnesis, kā arī raidījumu dalībnieks un vadītājs. Viņam ir arī savs zīmols “Big Moe Cason”, kura sortimentā ir  dažādas mērces un citas garšvielas gaļas ēdieniem. Lielais Mo Keisons ir spilgts apliecinājums tam, ka dzīvē nekad nav par vēlu apgūt kaut ko jaunu.

Viņa jaunākais izaicinājums – vērienīgais ceļojums ar mērķi iepazīt amerikāņu un citu kultūru kulinārijas tradīcijas raidījumā “Garšu pasaule ar Lielo Mo Keisonu”, kas no 1. janvāra skatāms kanālā “National Geographic”. Gaidot raidījumu, aicinām tuvāk iepazīties ar omulīgo šefpavāru un viņa labākajām receptēm!

Gatavot mācījies no mammas un vecmāmiņas

Lielas Mo dzimis 1966. gada 8. novembrī Aiovas štata lielākajā pilsētā Demoinā. Jau bērnībā viņš mācījies gatavot, vērojot, kā to dara viņa mamma, tantes, vecmāmiņa un citi radinieki.

Jāpiebilst, ka Lielais Mo nāk no ļoti kuplas ģimenes – viņa vecmāmiņai ir bijuši 17 bērni! Pavārs stāsta, ka omītei nekad nav bijis daudz naudas, toties viņa bijusi dzīvesgudra un allaž jauka. Ģimenes kopā sanākšanas vienmēr bijušas kā lieli svētki, kuros netrūcis jautrības un garda ēdiena. Lielajam Mo no tiem laikiem ir palikušas ne tikai sirsnīgas atmiņas, bet arī kaislība uz ēdienu un to gatavošanu.

Jāsaka gan, pirms pievērsties savam aicinājumam, Lielais Mo dienējis ASV armijā uz vēsturiskā karakuģa “USS Missouri”. Nezinātājam varētu šķist, ka viņš palīdzēja virtuvē, taču tā gluži nebija. Lielais Mo bija tehniķis un uz kuģa apkalpoja apkures katlus.

Par dienēšanu armijā Lielais Mo izteicas, ka tā esot bijusi lieliska dzīves pieredze. Taču, kā redzams, viņa īstais dzīves aicinājums slēpies pavisam citā jomā. Pēc militārā dienesta beigām viņš nolēmis sekot savai kaislībai un kļūt par barbekjū meistaru.

Jauns izaicinājums

Lielais Mo nokļuva televīzijas ekrānos, sākumā piedaloties barbejkū sacensībās, bet vēlāk arī kā tiesnesis. Harizmātiskais un omulīgais pavārs ātri iepatikās skatītājiem. Viņu ievēroja arī kanāls “National Geographic”, piedāvājot vadīt pašam savu raidījumu, kas saucas “Garšu pasaule ar Lielo Mo Keisonu”.

Lielais Mo ir pateicīgs, ka kanāls “National Geographic” saskatīja viņā ne tikai barbekjū meistaru, bet arī novērtēja viņa alkas pēc jaunām garšām un ceļojumiem.

Raidījuma "Garšu pasaule ar Lielo Mo Keisonu" pirmās sērijas pietura ir Bahamu salas. Tur Lielais Mo kopā ar vietējo šefpavāru Simeonu Holu nirs pēc gliemenēm, dzīsies pakaļ krabjiem un meistaros pats savu grilu no veca riepu diska un krēsla. Pēc tam, kad Lielais Mo būs apguvis dažas vietējo pavāru ēdienu gatavošanas tehnikas, viņš izceps fantastisku gaļu, kuru notiesās kopā ar jauniem draugiem.

Lielais Mo viesosies arī Čārlstonā, Dienvidkarolīnas štatā, lai iepazītu afroamerikāņu kultūras saknes. Viņš iemācīsies gatavot desiņas, ķert austeres, kā arī mēģinās nosargāt pirkstus no krabju spīlēm, cenšoties tos nomedīt.

Tālāk Lielā Mo ceļš vedīs uz Luiziānas štatu, kur viņš atklās kreolu un kahūnu cilšu virtuvju pērles. Tur viņš gatavos aligatora gaļu uz grila, kā arī dosies makšķerēt, lai noķertu jūras asari. Talantīgajam barbekjū meistaram arī būs jāiemācās pagatavot īpašus cīsiņus tik garšīgi, lai pārsteigtu vietējos iedzīvotājus.

Pēdējā ceļojuma pietura ir Kolumbija, kur Lielais Mo atklās vienu no pasaulē senākajām gaļas pagatavošanas metodēm, kā arī pamielosies ar kukaiņiem un metīsies peldē ūdenī, kas pilns ar piraijām un krokodiliem.

Kanāls “National Geographic” piedāvā pagatavot garšīgus, mutē kūstošus ēdienus pēc Lielā Mo Keisona receptēm!

Lielā Mo Mac N Cheese jeb makaroni ar sieru un liellopa krūtiņu

Sastāvdaļas:

    • 450 grami liellopa krūtiņas

    • 2 tējkarotes piedevas liellopu gaļai

    • 170 ml barbekjū mērces

    • 480 ml saldā krējuma

    • 250 gr skābā krējuma

    • 113 gr sviesta

    • 6 lielas olas

    • 2 iepakojumi radziņu makaronu

    • 3 tējkarotes piedevas vistai

    • 1 kg puscieta siera, piemēram, "Tilzītes'' vai ''Jaunpils''

    • 450 grami Čedaras siera

Pagatavošana:

    1. Lielā Mo oriģinālajā receptē gaļu gatavo uz atklātas liesmas, bet Latvijas šā brīža platuma grādos pagaidām nav tādas iespējas, tādēļ labi derēs arī cepeškrāsns. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem pēc Celsija un cep gaļu ar garšvielām apmēram stundu. Izņem no cepeškrāsns un ļauj gaļai “atpūsties” vēl pusstundu. Sagriež gabaliņos.

    2. Lielā pannā apcep gaļu barbekjū mērcē, noņem no uguns, noliek malā ''atpūsties''.

    3. Bļodā sakuļ saldo un skābo krējumu, sviestu un olas.

    4. Vienlaikus izvāra makaronus pēc norādījumiem uz iepakojuma. Nokāš tos un novieto katlu atpakaļ uz uguns. Iemaisa makaronos puscieto sieru un maisa, līdz siers izkūst. Noņem no uguns un pievieno sagriezto gaļu. Visbeidzot, pievieno krējuma, sviesta un olu maisījumu.

    5. Makaronus pārkaisa ar piedevu vistai un Čedaras sieru, un liek cepties cepeškrāsnī uz apmēram stundu, neuzliekot vāku. Cep līdz zeltainai garoziņai.

Saite uz recepti: https://www.hy-vee.com/recipes-ideas/recipes/big-moes-brisket-mac-and-cheese

Lielā Mo burgera kotletes ar fetas un Čedaras sieriem

Sastāvdaļas:

    • 1,300 kg cūkgaļas

    • 90 gr fetas siera

    • 90 gr rīvēta Čedaras siera

    • 56 ml Vorčesteras mērces

    • Svaigi malti melnie pipari pēc garšas

    • Rupjā sāls pēc garšas

    • 56 ml asās čili mērces vai mazāk, pēc vēlēšanās

    • 1 neliels sīpols

    • 2 tējkarotes sasmalcinātu ķiploku

Pagatavošana:

    1. Bļodā liek cūkgaļu, fetas un Čedaras sieru, pievieno Vorčesteras mērci, piparus, sāli, čili mērci, sīpolus un ķiplokus. Kārtīgi samaisa.

    2. Masu sadala sešās bumbiņās, saplacina un izveido no tām kotletes. Katras kotletes centrā ar pirkstu iespiež mazu bedrīti.

    3. Uzkarsē grilu vai cepeškrāsni līdz 177 grādiem pēc Celsija.

    4. Cep kotletes no abām pusēm. Pirms pasniegšanas ļauj 10 minūtes atpūsties. Pasniedz ar burgera maizītēm un svaigiem dārzeņiem.  

Saite uz recepti: https://bushcooking.com/recipes/cheesy-pork-burgers/

Lielā Mo dārzeņu salāti ar etiķa mērci

Sastāvdaļas:

    • 1 liels kāposts

    • 1 sīpols

    • 1 burkāns

    • 200 gr cukura

    • 237 ml ābolu etiķa

    • 158 ml rapšu eļļas

    • 2 tējkarotes sinepju pulvera

    • 1 ½ tējkarotes jūras sāls

    • 1 ¼ tējkarotes melno piparu

Pagatavošana:

    1. Sagriež dārzeņus, vienmērīgi pārklāj ar cukura, etiķa, rapšu eļļas un garšvielu maisījumu.

    2. Liek ievilkties ledusskapī, pasniedz aukstus.

Saite uz recepti: https://www.myrecipebook.com/recipes/slbailey5/100

Lielā Mo ribiņu piedeva Kanzasas gaumē

Sastāvdaļas:

    • 50 gr brūnā cukura

    • 2 tējkarotes saldas paprikas pulvera

    • 1 tējkarote melno piparu

    • 1 ½ tējkarotes čili pipara pulvera

    • 1 ½ tējkarote sīpolu pulvera

    • 1 ½ tējkarote ķiploku pulvera

Pagatavošana:

    1. Visas sastāvdaļas samaisa vienmērīgā masā.

    2. Gatavo maisījumu pārkaisa pāri ribiņām.

Saite uz recepti: https://www.bbqrubs.com/blogs/recipes/moe-cason-rib-rub-recipe

Lai labi garšo! Raidījuma “Garšu pasaule ar Lielo Mo Keisonu” pirmā sezona skatāma svētdienās kanālā “National Geographic”!

Avots: National Geographic


celojumubode - 3812
Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!

EUR 350 | Estravel Latvia

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -