Viļņas restorāniem piešķirtas īstas zvaigznes debesīs - alternatīva «Michelin» zvaigznēm

Gintarė Kavaliūnaitė | 2022.11.11

Kvalificēti kulinārijas talanti, daudzkultūru gastronomiskais mantojums, kā arī drosmīgs tradicionālo un moderno garšu sajaukums vilina vietējos un ārvalstu apmeklētājus uz daudziem Lietuvas galvaspilsētas Viļņas restorāniem. Lai izteiktu atzinību mūsdienu šefpavāriem, kas tradicionālo ēdienu mūsdienīgās versijās iekļauj sezonālas sastāvdaļas, pilsēta ir piešķīrusi savai restorānu ekosistēmai trīs īstas zvaigznāja Fornax zvaigznes.

Runājot par ēdienu kultūru, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā ir starptautiskas atzinības cienīga gastro aina. Talantīgi mūsdienu šefpavāri apvieno tradicionālo virtuvi ar mūsdienu tendencēm, lai radītu izcilus ēdienus. Viļņas kulinārijas talanti atbilst visām prasībām, lai saņemtu prestižo Michelin Guide apbalvojumu, kas tiek piešķirts tikai 138 restorāniem visā pasaulē, un ir tikai laika jautājums, kad viņiem tiks piešķirts šis tituls. Tikmēr pilsēta jau tagad uzskata savus restorānus par augstākā novērtējuma cienīgiem un ir pasniegusi tiem trīs īstas zvaigznes debesīs kā dāvanu Lietuvas gastronomijas nedēļas svinību ietvaros.

"Vietējie iedzīvotāji un viesi, kas alkst unikālu un gardu baudījumu, labprāt bauda Viļņas gastronomisko dzīvi. Mēs uzskatām, ka tās augstākā līmeņa kulinārijas talanti ir pelnījuši visas Michelin zvaigznes par savu izdomu, nemitīgajiem centieniem rast negaidītas garšas vai kombinācijas un drosmi visos savos darbos," saka Viļņas oficiālās tūrisma un biznesa attīstības aģentūras Go Vilnius direktore Inga Romanovskienė. "Zvaigznes ir pilsētas pateicības dāvana restorāniem, kas liek Viļņai lepoties ar tās unikālo daudzkultūru kulinārijas mantojumu ar mūsdienīgu garšu. Šī iniciatīva arī parāda pasaulei, ka Viļņā ir augstākās klases restorāni, kas pārsteidz pat visprasīgākos ekspertus."

Zvaigznes ir daļa no Fornax zvaigznāja, kas redzamas rudenī un ziemā, un atrodas 46,43, 177,99 un 371,05 gaismas gadu attālumā. Trīs iegādātās un reģistrētās zvaigznes - kuras var aplūkot lietotnē "Nakts debess ceļvedis" - ir nosauktas par "G'Astronomic Vilnius" un ir paredzētas "Restorāniem, kas veido Viļņas gastronomisko ekosistēmu un kas spīd tik spoži, ka ir īstu zvaigžņu cienīgi".

Sertifikāts, kas apliecina zvaigžņu reģistrāciju Zvaigžņu reģistrācijas tīmekļa vietnē, tika pasniegts Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidentei Evaldai Šiškauskienei un Lietuvas Pavāru un konditoru asociācijas prezidentam Jaroslavam Orševskim. Prezentētais zvaigznājs tika nolaists uz zemes arī ēdienu un zvaigžņu entuziastiem pieejamākā formā - gaismas māksliniece Kotryna Čalkaitė tā tēlus atveidoja instalācijā, kas bija izvietota uz MO muzeja terases, kas atrodas iecienītā gastro rajonā.

"Viļņas vēsture, multikulturālisms un mūsdienu dzīve ir iedvesmas avots mūsu galvaspilsētas restorāniem. Mūsu jaunā kulināru paaudze ir ārkārtīgi mērķtiecīga, ceļo pa pasauli, mācās prestižās skolās, apgūst jaunas tendences un nodod tās tālāk, izmantojot vietējos produktus un mantojumu, kas vilina gardēžus no visas pasaules. Tāpēc šis atzinības raksts mums ir nozīmīgs, lai parādītu vietējo talantu kulinārijas zināšanu līmeni un to, kā tas atbilst pasaules līmenim," piebilda Šiškauskienes kundze.

Izsmalcināta ēdināšana izriet no lauku apvidu saknēm

Bagātīgajā, gandrīz 700 gadu ilgajā vēsturē Viļņa ir kļuvusi slavena ar savu vēsturiski multikulturālo virtuvi, kurā apvienojušies ebreji, poļi un lietuviešu muižnieki. Mūsdienu virtuve ietver Libānas, Japānas, Indijas, Nepālas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Meksikas virtuves garšas, kā arī tradicionālos lietuviešu ēdienus, piemēram, spilgti rozā auksto biešu zupu, kartupeļu pelmeņus, ceptu maizi un citus unikālus gardumus, kas ir pieejami gandrīz visur, tostarp ēdnīcās, tradicionālās virtuves restorānos un alus krogos.

Pēdējo desmit gadu laikā Viļņā ir uzplaukusi izsmalcināta ēdināšana. To veido daudzveidīga jaunā šefpavāru paaudze, kas aktīvi ceļo, mācās un stažējas ārzemēs, lai, visbeidzot, atgrieztos mājās un demonstrētu jaunās prasmes Viļņas gastro kultūrā. Arī tādi starptautiski ceļotāji kā poļu ēdienu kritiķis, žurnālists un TV personība Roberts Maklovičs (Robert Makłowicz) ir novērtējuši jauno ēdienu kultūras laikmetu, un šoruden pilsētas gastronomiskā aina tika atspoguļota kanālā VICE Munchies.

Viļņa uzskata, ka tās daudzie šefpavāri ir pelnījuši Michelin gida balvu, jo spēj pārsteigt pat visizvēlīgākos gardēžus. Piemēram, viens no slavenākajiem kulinārijas talantiem valstī ir godalgotais šefpavārs Deivydas Praspaliauskas, kurš ir arī ļoti veiksmīgā skandināvu un baltiešu augstās virtuves restorāna Amandus, kas atrodas bohēmiskajā Užupes rajonā, īpašnieks. Praspaliauskas kungs ir pārsteidzis restorāna apmeklētājus ar tādiem ēdieniem kā liellopa gaļas virtulis, biešu un lakricas maize un ķirbju buljons ar truša gaļu un lazdu riekstiem.

Liutaurs Čeprackas ir vēl viena Viļņas kulinārijas zvaigzne un restorāna Gastronomika šefpavārs, kas iekļuvis Lietuvas labāko restorānu sarakstos. Restorāns piedāvā inovatīvu degustāciju ēdienkarti un tradicionālu à la carte ēdienkarti, kas ir īsta gardēža cienīgs ēdienkarte: karaliskās zivs tartars, wagyu steiks ar frī kartupeļiem un Padron pipariem, un foie gras ar kastaņu zupu un šimeji sēnēm.

Viļņas šefpavāri cieši sadarbojas arī ar vietējiem lauksaimniekiem, lai viesiem sniegtu izcilu ēdienkarti, kurā apvienoti svaigi lauku saimniecības produkti, ilgtspējīgi iegūtas un pašu audzētas sastāvdaļas, kā arī sezonāli gardumi. Piemēram, The Senators' Passage ir cieši saistīta veikalu kopiena, kurā pārdod produktus no ilgtspējīgas bioloģiskās saimniecības Farmers Circle, vietējo zemnieku gardumus, vīnu, konditorejas izstrādājumus, ziedus un interjera dizaina priekšmetus, kā arī tajā atrodas divi izsmalcināti restorāni Nineteen18 un 14horses. Senators' Passage koncepciju var salīdzināt ar Noma - ar Michelin zvaigznēm apbalvotu dāņu restorānu ar līdzīgu virtuves filozofiju, kura ārējā daļa ir pilsētas saimniecība, kas ražo svaigu pārtiku restorāna ēdieniem.

Kamēr Viļņas šefpavāri turpina pārsteigt gardēžus ar izsmalcinātām delikatesēm, gaidot Michelin atzinību, galvaspilsētas daudzveidīgā kulinārijas dzīve ir viens no vilinājumiem starptautiskajiem ceļotājiem, kas meklē gastronomisku atpūtu.

Avots: Govilnius.lt


celojumubode - 3802
Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -