Lūznavas muižā klausītājus priecēs projekts «Magnetic Bach»

Una Griškeviča | 2022.11.27

27.novembrī plkst. 15.00 Lūznavas muižā ar programmu «Unexpected» viesosies Latvijas – Šveices mūzikas projekts «Magnetic Bach»: Aija Veismane – balss, Ilze Grudule (Šveice) – baroka čells, Vinsents Flikigers (Vincent Flückiger, Šveice) – sempli, elektronika, Žoslēns Rafanels (Jocelyn Raphanel, Šveice) – dziedošās bļodas, zvani, elektronika. Īpašais koncerta viesis – multimākslinieks un komponists Uģis Prauliņš (sintezators, elektronika).

Programmā: Adrians A. Cuello Piraquibis (1975) «Šūpuļdziesma», Uģis Prauliņš (1957) «Dialogue. Quasi Sturm & Drang improvisation», Džons Keidžs (John Cage, 1912-1992) «Aria», Burkhards Kinclers (1963) «Inventione ex re», Johans Sebastiāns Bahs (1685-1750) «Sarabanda no 2. Svītas čellam solo», Anna Veismane (1976) Trīs dziesmas ar Emīlijas Dikinsones dzeju: «Bring Me the Sunset in a Cup», «Me! Come!» un «I Sing», elektroakustiskās improvizācijas.

Pirms koncerta plkst.14 Lūznavas muižā notiks Vincenta Flikigera un Edītes Husares jaunākā kopprojekta – grāmatas «Reitā vessem trusīni pī puiša» - prezentācija. Vai Latgale šāda būs mūžīgi, vai tomēr tā mainās, kaut kam zūdot, bet kam citam nākot vietā? Šveices mūziķis un mākslinieks Vinsents Flikigers, pavadot Latgalē daudz laika, to savulaik iemūžinājis zīmējumu sērijā «Latgale laiku ritā», bet zīmējumiem radīt īsus stāstus uzaicinājis latgaliešu kultūras personību Edīti Husari. Nu abu sadarbība būs aptaustāma, apskatāma un izlasāma biedrības «LgSC» izdotajā grāmatā «Trusīni vessim reitā pi puiša» (latgaliski, vāciski un angliski).

Sadarbība ar šveiciešu komponistu, Cīrihes mūzikas augstskolas profesoru Burkhardu Kincleru (Burkhard Kinzler) ansambļa dalībniekiem Ilzei Grudulei un Vincentam Flikigeram Flückiger aizsākās jau 2016.gadā projekta «Ein Zuhause für Müthel / Māja Mītelim» ietvaros. Kinclers veido subtīlas aizgājušo gadsimtu skaņražu – Baha  Brāmsa vai Mīteļa – kompozīciju versijas, tādējādi dodot tām iespēju ienākt mūsdienu koncertzālēs jaunā ietvarā. Viņa kompozīciju vienreizīgums tika atzinīgi novērtēts cita starpā Latvijas Radio kritiķu vidū. Programmā «Unexpected» Ilze Grudule aicina uz sarunu Kinclera skaņdarbu čellam solo «Inventio ex re» un Baha Sarabandu.

Īpaši jāuzsver latviešu multimākslinieka un komponista Uģa Prauliņa dalība programmā. Viņa 2021. gada kompozīcija «Dialogue. Quasi Sturm & Drang improvisation» ir veltīta «Magnetic Bach» čellistei Ilzei Grudulei. Mākslinieks jau vairākus gadu desmitus ir viens no vadošajiem «cross-over» virziena pārstāvjiem Latvijā. Viņa kompozīcijas un projekti tikuši novērtēti ar nacionālajām gada balvām mūzikā, kā arī izpelnījušies starptautisku atzinību, piemēram, Stīvens Leitons (Stephen Layton), Mišala Petri (Michala Petri) un Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis (Danish National Vocal Ensemble) ar Prauliņa 2010. gada skaņdarba «The Nightingale» ierakstu 2013. gadā tika nominēti «Grammy» balvai divās kategorijās - «Labākā mūsdienu kompozīcija» un «Labākais kora izpildījums».

Programmas «Unexpected» divi pirmatskaņojumi notika 2022.gada aprīlī Latvijā – Mākslas centrā Sabilē, starptautiskās izstādes «Noir sur Blanc un citas krāsas» atklāšanā un koncertsezonas atklāšanas pasākumā Ērmaņu muižā. Programma izraisīja lielu publikas un koncertorganizētāju interesi, tāpēc projekts «Magnetic Bach» ar vēl diviem koncertiem šogad viesojās Latvijā: 19.augustā  koncerts notika Sporta pils dārzos Rīgā, savukārt 27.novembrī programma skanēs Lūznavas muižā. Koncertā Lūznavā sastāvam pievienosies Vinsents Flikigers (Vincent Flückiger) – elektronika, sempli. Pēc tam programma «Unexpected» skanēs festivālos Šveicē un Lietuvā.

Performancēs mūziķi ņem talkā vēl vienu Šveices elementu – kalnu ceremoniju zvanus, kas īpaši šim projektam vajadzīgajā lielumā tikuši izlieti darbnīcā «Fonderie Brügger» nelielā Šveices pilsētiņā netālu no Friburgas, kas strādā gadsimtiem ilgi veidotā skaņu objektu atliešanā. Diemžēl zvani ir izzūdoša parādība Šveices kalnos, tāpēc ar šo projektu mūziķi vēlas šiem skaņu avotiem piedot jaunu dimensiju, dot iespēju zvaniem turpināt skanēt jaunā formātā, bet visādā ziņā saglabājot to vēsturiskās references. Koncertos zvanus spēlēs Žoslēns Rafanels, kurš pieredzi krājis dažādos mūzikas projektos, kuros apvienojas vairāki mūzikas stili un tradīcijas.

«Magnetic Bach» ir mūzikas projekts starp Latviju un Šveici, kurā satiekas mūzikas partitūra un improvizācija, senais un jaunais, balss, baroka čells, Šveices kalnu zvani, sempli un sintezatori. «Magnetic Bach» skaņu estētikā dominējošās vienkāršās, skaidrās līnijas un horiZontālie skaņu laukumi mūzikas elementus apvieno vienā veselā. Projekts ir piedzīvojums ausij. Koncerttelpas akustika un klasiskā mūzika kopā ar elektronisko, daudzviet improvizētu mūziku magnētiski apvienojas, kas iespējama vien nekonvencionālā koncertizpildījumā.

Informācija par projektu pieejama sociālajā tīklā «Facebook»:

https://www.facebook.com/magneticbach

Biļetes uz pasākumu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv


Avots: Magnetic Bach


celojumubode - 3814
Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -