Vērtīgie un daudzpusīgie smiltsērkšķi – stāsta klīniskā farmaceite

Agnija Greiziņa | 2022.08.31

Vasaras noslēgumā un rudens laikā daba mūs īpaši dāsni lutina ar vērtīgām dabas veltēm. Viena no tām ir smiltsērkšķis. Tas var lepoties ne vien ar bagātīgu vitamīnu sastāvu, bet arī ar plašo pielietojumu un neparastu garšu un aromātu. Par smiltsērkšķu vērtīgajām īpašībām un pielietojumu stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Smiltsērkšķa augļi parasti nogatavojas augustā, septembrī un pat oktobrī. Rudenī ievākto augļu pielietojums ir plašs – tos var lietot gan svaigā veidā, gan saldēt, no tiem var spiest sulu, tos var arī žāvēt vai izmantot eļļas iegūšanai, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Smiltsērkšķu drogām izmanto ne tikai žāvētus augļus, bet arī smiltsērkšķa lapas un mizu, kam piemīt pretiekaisuma darbība. Smiltsērkšķu augļos ir plašs aktīvo vielu sastāvs – tie satur organiskās skābes, taukskābes, flavonoīdus, vitamīnus, minerālvielas, miecvielas, pektīnvielas, aminoskābes, cukurus un citas vielas. No vitamīniem tajos atrodami C, E, K, B grupas vitamīni (B1, B2, B3, B6), kā arī karotinoīdi, bet no minerālvielām – kālijs, cinks, magnijs, dzelzs, kalcijs, fosfors, varš un citas. Smiltsērkšķi ir vērtīgs vitamīnu un antioksidantu avots. Īpaši bagāti tie ir ar C vitamīnu, jo 100 grami ogu satur 400-500 mg C vitamīna, kas ir vairāk nekā citrusaugļos. Tāpat smiltsērkšķi satur gan mononepiesātinātās taukskābes, kas ir Omega-7 un Omega-9, gan polinepiesātinātās taukskābes – Omega-3 un Omega-6. Šī vērtīgā sastāva un to īpašību dēļ smiltsērkšķus izmanto imunitātes stiprināšanai, sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, kā arī ādas un gļotādu veselībai.

Smiltsērkšķiem piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un pretsāpju  īpašības. No žāvētiem augļiem gatavo uzlējumu, ko tāpat kā sulu izmanto kā vitamīnu avotu imunitātes stiprināšanai, arī saaukstēšanās gadījumā. Taču jāņem vērā, ka sula var kairināt kuņģi. Lai to mazinātu, sulu ieteicams atšķaidīt ar ūdeni. Savukārt tautas medicīnā smiltsērkšķu lapu uzlējumu izmanto gan iekšķīgi, gan ārīgi kompresēm locītavu saslimšanu gadījumā.

Smiltsērkšķu eļļa

Ne vien smiltsērkšķu ogas, bet arī eļļa ir iemantojusi lielu popularitāti tās plašā pielietojuma dēļ. Tā sekmē dzīšanas un epitēlija reģenerācijas procesus, kā arī tai piemīt pretsāpju, pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība, skaidro klīniskā farmaceite I. Priedniece. Smiltsērkšķu eļļu izmanto pie kuņģa un zarnu trakta saslimšanām, bet ārīgi – ādas un mutes gļotādas bojājumu aprūpei, ginekoloģijā un proktoloģijā. Šīs eļļas sastāvā esošās Omega-7 taukskābes mitrina ādu un gļotādas, tādēļ to iekšķīgi iesaka lietot arī pie sausās acs sindroma vai rūpējoties par ādu, deguna un mutes, dzimumorgānu gļotādu veselību. Šī eļļa ir vērtīga arī imūnsistēmai un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai.

Smiltsērkšķu eļļu izmanto aerosolos eļļu maisījumu sastāvā. Populārākā tās kombinācija ir kopā ar kliņģerīšu eļļu, arī ar kanēļa, tējaskoka, asinszāles lakstu un piparmētru eļļu mutes dobuma un rīkles gala gļotādas kairinājuma gadījumā. Tā mitrina gļotādu, mazina sāpes, skrāpēšanās sajūtu un diskomfortu kaklā, kā arī pārklāj gļotādu ar aizsargslāni.

Smiltsērkšķu eļļu arī izmanto, lai pagatavotu supozitorijus, kurus lieto proktoloģijā hemoroīdu, taisnās zarnas plaisu un čūlu gadījumos, kā arī ginekoloģijā, jo tā mazina iekaisumu, darbojas antiseptiski un veicina dzīšanu. Tāpat to izmanto ziežu, gelu un deguna pilienu sastāvā.

Dažādās kombinācijās

Smiltsērkšķus kombinē ar biškopības produktiem, piemēram, medu, propolisu un bišu vasku. Medu var pievienot gan svaigām, gan žāvētām ogām, arī sulai, iesaka klīniskā farmaceite I. Priedniece. Tas noderēs kā organismu spēcinošs līdzeklis, arī pie saaukstēšanās. Smiltsērkšķu eļļu kopā ar propolisu izmanto supozitorijos – proktoloģijā un ginekoloģijā gļotādas bojājumu gadījumā, bet ziedēs kopā ar bišu vasku, medu, propolisu, mūmija ekstraktu bojātu audu dziedēšanai, kā arī iekaisuma un sāpju sajūtas mazināšanai. Propoliss izsenis zināms kā dabīgs antiseptiķis un pretvīrusu līdzeklis. Propoliss smiltsērkšķu eļļā ir ar plašu pielietojumu gan ārīgi, gan iekšķīgi – augšējo elpošanas ceļu saslimšanu gadījumā, arī pie kuņģa un zarnu trakta saslimšanām, kā arī brūču un deguna gļotādas aprūpei.

Smiltsērkšķis sulas koncentrāta, eļļas vai smiltsērkšķu pulvera veidā atrodami daudzu uztura bagātinātāju sastāvā. Šos vērtīgos augļus izmanto vitamīnu līdzekļos – tabletēs, kapsulās, košļājamās pastilās, sīrupos bērniem un pieaugušajiem, arī sūkājamās tabletēs, karamelēs un ledenēs uz kociņa bērniem normālas imūnsistēmas uzturēšanai, kakla gļotādu veselībai un mitrināšanai. Karsto dzērienu pagatavošanai izmanto pulverus, kur sastāvā ir smiltsērkšķi, vitamīni un citi augu ekstrakti, kas palīdz saaukstēšanās gadījumā.

Arī kosmētisko līdzekļu sastāvā smiltsērkšķi nav retums. Smiltsērkšķu eļļu izmanto matu, ādas un nagu kopšanai, jo tai piemīt ādu atjaunojošas un mitrinošas īpašības. Tā arī palīdz cīņā pret novecošanos un veicina ādas elastību. Šo eļļu izmanto šampūnos, kondicionieros, maskās, arī roku, ķermeņa, sejas un dušas krēmos.

Avots: Tamro.com


celojumubode - 3801
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -