Aptauja: 82% vecāku uztrauc bērnu slodze mācību gada laikā

Una Ahuna-Ozola | 2022.08.22

82% vecāku uztrauc slodze, ko bērniem mācību gada laikā rada tekošo un iekavēto mācību apguve, dažādi interešu pulciņi, pienākumi mājās u.tml., liecina IKT pakalpojuma sniedzēja “Bite” aptaujas* dati. Savukārt kā būtiskākos faktorus, kas visbiežāk veicina pārāk lielu slodzi bērniem, vecāki norāda mācības, kur ietilpst gan tekošās, gan iekavētās mācību vielas apguve, kā arī mācību vides maiņu, mainoties klātienes un attālināto mācību režīmam. Tāpat starp biežākajiem faktoriem dominē arī vecāku ambīcijas un prasības.

Kopumā aptaujas laikā 39% vecāku apstiprināja, ka viņus uztrauc slodze, ko bērniem mācību gada laikā rada tekošo un iekavēto mācību apguve, dažādi interešu pulciņi, pienākumi mājās u.tml., bet 43% atzina, ka tas viņus uztrauc daļēji. Vēl 17% atbildēja noliedzoši, bet 1% nezināja atbildi.

Mācību gads skolēniem saistās ar rūpīgi saplānotu ikdienu un pienākumiem, bet vecāki ir tie, kuri var rast balansu starp bērnu ikdienas aktivitātēm un viņu labsajūtu. “Vecāki var palīdzēt bērniem tikt galā ar lielu slodzi, izprotot bērnu vajadzības, vēlmes, kā arī neizvirzot nesasniedzamus mērķus, tā vienlaikus ļaujot viņam saglabāt prieku, ilgāk paliekot bērniem un nepieaugot pārāk ātri. Diemžēl ar vēl lielākiem emocionālās slodzes izaicinājumiem saskaras tie skolēni, kuri nāk no sociāli mazāk aizsargātām ģimenēm, jo viņus ikdienā ietekmē virkne sadzīvisku problēmu, nereti tās ir arī sarežģītas attiecības ģimenē un finansiālie izaicinājumi. Ņemot vērā, ka viena no “Bite” vērtībām ir rūpes par cilvēkiem, īpaši bērniem, arī šogad līdzās diskusijas rosināšanai sabiedrībā par bērnu noslodzi un vajadzīgo atbalstu, turpināsim sniegt arī atbalstu SOS Bērnu ciematiem,” saka Una Ahuna – Ozola, “Bite” Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja.

Tikmēr psihoterapeits Artūrs Miksons norāda, ka tajās ģimenēs, kurās ir virkne sociālu problēmu, mums kā sabiedrībai un pieaugušajiem ir jādara viss, lai tās nebūtu bērnu problēmas, radot viņos mieru, ka vecāki jau darbojas, lai tās atrisinātu.

Pārāk lielu bērnu slodzi visbiežāk veido mācības, mainīgs mācību režīms un vecāku ambīcijas

Kā pirmos divus būtiskākos faktorus, kas visbiežāk veicina pārāk lielu slodzi bērniem, vecāki norāda mācības (59%), kur ietilpst gan tekošās, gan iekavētās mācību vielas apguve, kā arī mācību vides maiņu (59%), mainoties klātienes un attālināto mācību režīmam. Tikmēr kā trešo būtiskāko faktoru vecāki visbiežāk atzīmējuši paši savas, proti, pašu vecāku ambīcijas (23%), piemēram, pieprasot bērnam saņemt tikai augstas atzīmes vai apgūt kāda konkrēta mūzikas instrumenta spēlēšanu vai sporta veidu.

“Lai gan katrs bērns ir individuāls, nereti vecāki veic izvēles, kas nav piemērotas viņu atvases temperamentam, palīdz piepildīt pašiem savu neizdevušos sapņus vai “uzvarēt” iedomātās sacensībās ar citiem vecākiem. Piemēram, sūtot bērnu, kurš pēc sava temperamenta ir mierīgs un melanholisks, uz boksa nodarbībām, vai piespiežot atvasei dejot baletu, pat ja bērnu tas nesaista, jo pašam bērnībā nesanāca to apgūt. Tad, kad bērnam emocionāli visa ir par daudz, sekos skumjas, satraukums, trauksme u.tml. Un tad cietīs tā joma, kas viņam sagādā visvairāk nepatīkamu emociju. Kas attiecas uz ārpusskolas aktivitātēm, ir labi ļaut izvēlēties bērnam nodarboties ar to, kas viņam pašam patīk. Jā, iespējams, tā būs kļūda un pēc gadiem viņš pats pārdzīvos, ka tomēr neiemācījās spēlēt klavieres, ko lika mamma vai tētis, bet tās būs viņa paša pieļauta kļūda. Kļūdas bērniem ir jāļauj piedzīvot, jo tāda ir reālā dzīve un ir jāiemācās, ka tās ir iespējams labot un kā ar tām sadzīvot, nevis izvairīties,” stāsta A. Miksons.

Viņš papildina mūsdienu sabiedrībā daudzi nevar samierināties, ka kļūdas eksistē, taču vecākiem jāatceras – labi vecāki jūs būsiet tikai tad, ja agrīni iemācīsieties, ka kļūdīties ir cilvēcīgi. Turklāt tas jāmāca arī bērniem.

77% vecāku šaubās, vai spēj atšķirt bērnu pārslodzi no motivācijas trūkuma

Vaicāti, vai vecāki spēj atšķirt bērna pārslodzi no motivācijas trūkuma, 16% aptaujāto vecāku atzina, ka spēj. “Drīzāk jā” norādīja 66% aptaujāto, bet “drīzāk nē” – 11% respondentu. Tikai 1% uzskatīja, ka to neprot, savukārt 6% nezināja atbildi uz šo jautājumu.

“Nereti vecāki meklē speciālistu palīdzību, kad, viņuprāt, bērnam trūkst motivācijas, taču visbiežāk motivācijas zuduma iemesls meklējams ģimenē un bērnam nokomplektētajās ikdienas aktivitātēs, pienākumos. Iespējams, bērna dzīvē notikušas kādas pārmaiņas, kuras vecāki nav pamanījuši – piemēram, negribas mācīties, jo, izrādās, ir mainījusies skolotāja, kuru vēl nav izdevies pieņemt. Ir gadījumi, kad ļoti aktīviem vecākiem ir mierīgs bērns un viņi domā, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā, jo jaunietim nepatīk futbols, taču patiesībā tie ir atšķirīgi temperamenti. Intereses zudums par ikdienas aktivitātēm liecina, ka bērnam nepieciešams emocionāls atbalsts, izrunāšanās, tādā veidā identificējot motivācijas trūkuma patiesos cēloņus. Svarīgi arī neminimizēt bērna dzīves notikumus - kas vecākiem šķiet nenozīmīgs notikums, bērnam var būt būtisks pavērsiens viņa ierastajā ikdienā,” skaidro A. Miksons.

* Aptauja veikta 2022.gada augustā, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 703 respondenti - vecāki, kuriem ir vismaz 1 skolas vecuma bērns.

Avots: Bite.lv


celojumubode - 3809
Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt lielisku atpūtu!

Gulbenes novada TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -