Neparastas sastāvdaļas kafijas tasē: kā ierastajam dzērienam dot jaunu garšu?

Elīna Ābelīte | 2022.08.18

Piens, karamele, rieksti, šokolāde – ja kafija rīkotu ballīti, šie draugi noteikti būtu ielūgti. Tās ir klasiskas garšu kombinācijas, kas pazīstamas un iecienītas visā pasaulē. Bet ko darīt, ja ierastais dzēriens šķiet mazliet apnicis un garlaicīgs? Vasara ir īstais laiks piedzīvojumiem – arī jaunu garšas apvāršņu atklāšanai. Ko noteikti ir vērts izmēģināt, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

“Jāteic, pats esmu drīzāk klasiķis, ikdienā dodu priekšroku labai filtra kafijai un espreso, tomēr šad tad pamēģinu arī kaut ko citu. Laikam jau vairums pasaules iedzīvotāju, kuri izvēlas kafiju, galvenokārt bauda klasiskos kafijas un piena dzērienus – kapučīno, cafe latte, jauneklīgāko versiju – kafiju ar pienu vai pēdējā laikā strauju popularitāti guvušo flat white, un šim sarakstam salīdzinoši nesen pievienojies arī mokačīno – tā pati latte, tikai ar šokolādi. Bet, ja nu sagribas eksperimentēt, to var droši darīt. Nav vienas noteiktas receptes, ko un kā kombinēt, bet varu dalīties dažos interesantos ieteikumos no paša pieredzes,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

Vasaras kokteilis kafijas tasē

Karstās vasaras dienas ir īstais laiks aukstajiem kafijas dzērieniem, kuru bāze vienmēr ir viena un tā pati – espreso un ledus. Toties tālāk jau paveras plašas iespējas fantazēt un variēt.

“Salīdzinoši “drošs” dzēriens eksperimentētājiem - iesācējiem ir ledus latte: ledus, piens, espreso un kāds no sīrupiem. Man pašam labāk patīk augļainie sīrupi, īpaši plūmju, arī pasifloras jeb passion fruit – tie ļoti piestāv vasarai. Jau drosmīgāks risinājums ir, piemēram, espreso toniks – ledus, kvalitatīvs toniks un espreso. Viens otrs kafijas baudītājs labprāt apvieno vienā tasē iecienītos brokastu dzērienus – espreso un svaigi spiestu apelsīnu sulu, kam vēl pievieno ledu,” stāsta Gatis Silenieks.

Līdzīga ledus lattei ir kafijas frappe – to gatavo, ledu, pienu un espreso liekot blenderī un iegūstot biezas struktūras auksto dzērienu. Galvenais, lai blenderis ir gana jaudīgs un spēj samalt ledu.

Nākamais solis ir kafija ar saldējumu visdažādākajos veidos. “Affogato ir viens vai divi šoti espreso ar bumbiņu vaniļas saldējuma, ko ēd no deserta trauka ar karoti. Kafiju vispār izmanto daudzos desertos, tāpēc te paveras plašas kombinēšanas iespējas,” saka barista.

Citādi pagatavota kafija

“Turpinot par aukstajiem kafijas dzērieniem, īsts vasaras dzēriens ir cold brew kafija. To mājas apstākļos var vienkārši pagatavot: ņem diezgan rupja maluma kafiju, franču presē vai citā traukā aplej ar aukstu ūdeni un liek ledusskapī uz 12 līdz 24 stundām. Tad nokāš caur filtru vai marli un dzer ar ledu vai izmanto espreso vietā visu iepriekšminēto dzērienu pagatavošanai,” stāsta Gatis Silenieks.

Šādi gatavota kafija ir bagāta ar kofeīnu un garšā intensīva, tāpēc to droši var kombinēt ar ledu, sīrupiem, pienu un putukrējumu. Turklāt no parasta espreso tā atšķiras arī ar tilpumu: espreso ir viens mazs, jaudīgs malks, bet cold brew kafija jau ierakstās long drink jeb lēni baudāmo dzērienu kategorijā.

Garšvielas – ne tikai ēdienam

Nekas neparasts nav arī dažādu garšvielu pievienošana kafijai. Piemēram, kapučīno vai melna kafija ar kanēli ir jau ieņēmusi stabilu vietu kafijas garšu panteonā. Gatis Silenieks iesaka spert soli tālāk un paplašināt savu apvārsni.

“Arābu valstīs kanēļa vietā kafijai pievieno kardamonu, tā ir ļoti saderīga kombinācija,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista. “Interesants stāsts ir par sāli. Kafijas dzimtenē Etiopijā to gatavo, samalto kafiju ieliekot tādā kā zeķē uz koka statīva, kam vairākas reizes laiž cauri karstu ūdeni un pasniedz ar sāli. Sāls, tapat kā cukurs, izceļ dabiskās garšas, tāpēc to noteikti var izmēģināt, sevišķi tad, ja neesat saldinātas kafijas cienītājs.”

Kafijai var mēģināt pievienot arī citas garšvielas un dažādas to kombinācijas. Kas zina, varbūt tas, pēc kā ilgojas jūsu garšas kārpiņas, ir kafija ar anīsa zvaigznīti, ķimeņu aromātu vai šķipsniņu čili piparu? Garšvielas, ko paredzēts pievienot kafijai, ieteicams sasmalcināt tieši pirms lietošanas – tāpat kā kafijas pupiņas, lai iegūtu spēcīgāku aromātu. Un, protams, nevajadzētu pārspīlēt, lai nenomāktu kafijas garšu.

Salduma 50 nokrāsas

“Tas, kas būtiski ietekmē kafijas garšu, ir dažādi saldinātāji. Turklāt kafija ar cukuru garšo pavisam citādi nekā kafija ar medu, stēviju vai mākslīgajiem saldinātājiem. Zinu cilvēkus, kuri dzer kafiju tikai ar medu – tas ir vai nu veselības, vai gaumes jautājums,” saka Gatis Silenieks.

Galvenais ir kafiju labi samaisīt, lai sabalansētu garšu un lai pēdējais malks nebūtu remdens cukura sīrups. Šī paša iemesla dēļ pirms pasniegšanas ieteicams samaisīt arī kafijas un piena dzērienus, tāpēc mūsdienās  latti vairs negatavo kārtās, un espreso pievienot kā pēdējo dzēriena sastāvdaļu nav obligāti.

“Gatavojot kafiju, nav akmenī cirstu noteikumu. Galvenais ir prieks, ko gūstam, baudot iecienīto dzērienu, un svarīgākās vadlīnijas nosaka katra cilvēka garšas kārpiņas. Bet ir labi laiku pa laikam eksperimentēt, lai gūtu jaunus iespaidus. Piemēram, es šonedēļ nogaršoju kafiju, kas pagatavota uz kvalitatīvas tējas maisiņa. Visticamāk, ikdienā es šādu dzērienu neizvēlētos, taču kā pieredze – ļoti interesanti,” eksperimentiem iedrošina Gatis Silenieks.

Avots: Deepwhite.lv



Valmiermuižas Etnomūzikas Festivāls

Valmiermuižas Etnomūzikas Festivāls

Koncerti • uguns perfomance • cirks • dzeja • meistarnīcas • māksla • izjādes ar zirgiem

EnterGauja

Vēsturisko parku un dārzu dienas Cesvainē

Vēsturisko parku un dārzu dienas Cesvainē

5. jūlijā Cesvaines pils parkā gaidāma aizraujoša, daudzveidīga un ģimenēm draudzīga programma ar laimes, piedzīvojumu un noslēpumu pieskārienu!

Madonas TIC

Mūziķes Atvara koncerts

Mūziķes Atvara koncerts

Atvara ir jauna latviešu izpildītāja, kas guvusi plašu atpazīstamību platformā TikTok ar savu debijas singlu “Pie manis tveries”.

Tukuma TIC

Zvejnieksvētki Lapmežciemā

Zvejnieksvētki Lapmežciemā

Saulriets radīs maģisku atmosfēru, viļņu skaņas saplūdīs ar dzīvo mūziku un neaizmirstams piedzīvojums! Pēc koncertiem – ballīte smiltīs līdz pat rīta gaismai.

Tukuma TIC

Brīvdabas koncerti Kāla ezera krastā

Brīvdabas koncerti Kāla ezera krastā

Heisā hopsā, esam sarūpējuši vasarai piecus - absolūti kapitālus koncertus. Tiekamies ezera krastā pie Madonas!

Madonas TIC

DEJAS FESTIVĀLS |

DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025"

Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls.

Tukuma TIC

DEJAS FESTIVĀLS |

DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025"

Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls "Atspulgs kustībā".

Tukuma TIC

"Mājas kafejnīcu dienas" Preiļu novadā

26. un 27. jūlijā norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas” Preiļu novadā. Arī šogad Preiļu novads kuplā skaitā piedalās tradicionālajā vislatvijas garšu akcijā

Preiļu novada TIC

Dziesmu spēle

Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā"

Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas.

Tukuma TIC

"Nakts - Old Believers Apartamentos"

Vecticībnieku naktsmītne Rēzeknē, mājīga vēsture, ērtības blakus Svētā Nikolaja lūgšanu namam; privātas ekskursijas un autentiska pieredze.

Rēzeknes pilsētas TIC

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!

Biznesa augstskola Turība

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Aicinām - ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, garšu ballīte Āgenskalna tirgū!

Lauku Ceļotājs

Zvejnieksvētki Engurē

Zvejnieksvētki Engurē

Atraktīvas izklaides, vienīgā Latvijā kravas auto parāde, svētku gājiens, Neptūna ierašanās. Vakara kulminācija - grandiozs koncerts ar Ivo Fominu

Tukuma TIC

Dzīvās mūzikas ceturtdiena Mārupes Hercogā

Dzīvās mūzikas ceturtdiena Mārupes Hercogā

Katru ceturtdienu plkst.19.00 Hercoga terasē dzīvās mūzikas koncerti. Rezervē galdiņu pa tel.29106538! Piedāvājumā arī svaigas austeres!

EUR 15 | Hercogs Mārupe

Bauska Country Festivāls atdzimst!

Bauska Country Festivāls atdzimst!

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Bauskā atgriežas “Kantrī mūzikas festivāls”, kas norisināsies 5. un 6. jūlijā Pilskalna estrādē.

Bauskas TIC

Ģimeniskas brīvdienas Bauskas novadā

Ģimeniskas brīvdienas Bauskas novadā

Laiks doties 𝐠̧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐢𝐬𝐤𝐚̄ 𝐩𝐢𝐞𝐝𝐳𝐢̄𝐯𝐨𝐣𝐮𝐦𝐚̄ 𝐮𝐳 𝐁𝐚𝐮𝐬𝐤𝐚𝐬 𝐧𝐨𝐯𝐚𝐝𝐮, kur aizraujoši būs ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem!

Bauskas TIC

"Īsa pamācība mīlēšnā"

Jaunpils parka estrādē skatītājiem būs iespēja baudīt teatrālu, dzīvespriecīgu un labdabīgi ironisku uzvedumu.

Tukuma TIC

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Tukuma pusē dārzu ir ne viens vien – gan rožu dārzs, gan peoniju dārzi, īrisu un košumdārzi. Čadīgākie saimnieki atver savu dārzu vārtus apmeklētājiem.

Tukuma TIC

Viļaka–brīvdienu galamērķis Ziemeļlatgalē

Viļaka–brīvdienu galamērķis Ziemeļlatgalē

Viļaka (senatnē – Marienhauzena) - viena no vissenākajām latgaļu cilts apdzīvotajām vietām,īpaša senatnes aura šajā Ziemeļlatgales pilsētā jūtama joprojām.

Balvu TIC

Apceļo pilis un muižas - ĀRDAVAS MUIŽA

Apceļo pilis un muižas - ĀRDAVAS MUIŽA

Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos. Šoreiz Preiļu novadu akcijā pārstāv 4 dalībnieki

Preiļu novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -