Laura Dzene | 2022.08.11
Pasaule jau nākamgad gaida piedzimstam astoņmiljardo iedzīvotāju. Kā paēdināt planētu, neskādējot videi? Kaut ko lietas labā darīt var ikviens - uzturā vairāk lietot vietēji audzētu un ražotu pārtiku, samazināt gaļas patēriņu, biežāk izvēlēties augu izcelsmes produktus, neradīt pārtikas atkritumus. Taču arī izdarot šķietami videi un klimatam draudzīgas izvēles, jābūt zinošam un rūpīgi jādomā līdzi. Kopā ar digitālā satura veidotāju un TV raidījumu vadītāju Nansiju Garkalni apskatām tuvāk, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties pārtikas produktus maltītēm.
Plašāks skats uz produkta ietekmi uz vidi
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.
Tukuma TIC
Kopumā aptuveni 1% pasaules iedzīvotāju kā savu dzīvesveidu izvēlas vegānismu. Šķiet, nav daudz? Bet tie ir apmēram 80 miljoni cilvēku, kuriem katru dienu gribas ēst. Nav brīnums, ka daudzās receptēs arvien biežāk ienāk tādi produkti kā avokado, soja un rieksti, kas ar lieliskiem panākumiem aizstāj dzīvnieku izcelsmes produktus, pārtopot par pienu, krējumu, mērci, pat gaļu utt., ir vitamīniem bagāti un sātīgi.
Bet vai zināji, ka viena avokado izaudzēšanai ir vajadzīgi 228 litri ūdens – gandrīz tikpat, cik vajadzīgs, lai pagatavotu klasisku hamburgeru (249 litri ūdens)? Izvēloties, ko pirkt, lielākais pircēju vairums novērtē tikai aisberga virsotni – vai produkts ir augu vai dzīvnieku izcelsmes, vietēja ražojuma vai importa, un pēc tā arī izdara secinājumus par tā ietekmi uz vidi. Taču patiesībā būtu jāpārzina viss produkta audzēšanas vai ražošanas cikls, lai varētu to pilnvērtīgi novērtēt. Vai esi aizdomājies par savu iecienīto produktu audzēšanu un ceļu līdz tavam galdam?
Nansija Garkalne dalās savā pieredzē: “Kā mēdz teikt, neskati vīru no cepures. Lietu patiesā cena mēdz slēpties aiz nevainīga izskata un skaistām idejām. Piemēram, avokado ir iecienīts produkts, bet, pērkot avokado veikalā, reti kurš padomā, cik daudz dabas resursu patērēts tā izaudzēšanai un cik kaitīgo izmešu ir radījusi tā transportēšana. Un vēl, manuprāt, mēs varam būt videi daudz draudzīgāki, biežāk gatavojot mājās un radoši izlietojot produktus, kas uzreiz neapēdas. Nereti jauniešiem nav iedvesmas gatavot, ja ir, tad nevar izdomāt – ko, jo šķiet, ka par mazām cenām nekas labs nevar sanākt, un tad jau nav jēgas gatavot nemaz. Taču nav jābaidās būt virtuvē, jebkurš iesācējs var pagatavot kaut ko labu un garšīgu, tā nav raķešu zinātne!”
Ko liet pie kafijas – govs pienu vai augu piena dzērienus?
Augu piena dzērieniem, salīdzinot ar govs pienu, ir savas priekšrocības: lai saražotu litru govs piena, nākas radīt 3,2 kilogramus CO2 izmešu un patērēt 628 litrus ūdens – govs padzirdīšanai, zāles izaudzēšanai, piena ražošanas procesam. Savukārt augu izcelsmes piena dzērieni prasa daudz mazāk resursu. Tomēr arī visi augu izcelsmes piena dzērieni nav videi un klimatam vienlīdz draudzīgi, un ir vērts zināt, kāds ir to ražošanas process un ietekme uz vidi.
Vismazāk CO2 izmešu rodas mandeļu piena ražošanas procesā, tomēr tā var izrādīties dabai visnedraudzīgākā alternatīva, ja skata visus ražošanas faktorus kopumā: lai iegūtu litru mandeļu piena, ir jāpatērē 371 litrs ūdens jeb apmēram 3,8 litri uz katru riekstu, kamēr, piemēram, auzu pienam vajadzīgi 48, bet sojas pienam – tikai 28 litri ūdens (vairāk šeit). Toties soja salīdzinājumā ar rīsiem, auzām un mandelēm ir viena no prasīgākajām kultūrām platības ziņā: lai iegūtu litru sojas piena, vajadzīgi 0,7 kvadrātmetri. Jaunas lauksaimniecības zemes nereti iegūst uz izcirstu mežu un iztramdītu meža iemītnieku rēķina (vairāk šeit), tāpēc ieteicams uzturā izvēlēties kultūras, kuru izaudzēšanai, ražošanai un transportēšanai nepieciešams mazāk resursu.
Tas nebūt nenozīmē, ka turpmāk pavisam jāatsakās no govs vai mandeļu piena, pietiks ar to, ka šos produktus patērēsi ar mēru un apzināti, ik reizi sev pajautājot – vai tā ir labākā šī brīža izvēle? Varbūt to ir iespējams aizstāt ar kādu līdzvērtīgu produktu? Turklāt atceroties, ka arī šiem produktiem ir ierobežots lietošanas termiņš, tādēļ maltītes jāplāno tā, lai tie nepaliek veci un nebūtu jāmet ārā.
Vai videi draudzīgākā izvēle ir neēst nemaz?
Jebkas, ko ēdam, atstāj ietekmi uz vidi. Tomēr no svaiga gaisa un mīlestības var izdzīvot tikai īsu brīdi, un agri vai vēlu nāksies kaut ko celt galdā. Diemžēl, kā liecina ANO dati, apmēram trešdaļa visas saražotās pārtikas nekad netiks apēsta (vairāk šeit). Šobrīd pasaules iedzīvotāji savās mājsaimniecībās izmet gandrīz miljardu tonnu pārtikas gadā jeb vidēji 74 kg uz vienu cilvēku. Faktiski – vēl vairāk, jo daļā pasaules cilvēki cieš badu, tātad būtībā pārtikas atkritumus veido mazāk cilvēku, katrs radot lielāku atkritumu apjomu. Ap 17% visas izmestās pārtikas tiek izšķērdēta restorānos un veikalos, un daļa pārtikas tiek zaudēta arī fermās un piegādes ķēdēs.
Viena no lietām, ko katrs var darīt, lai samazinātu savu negatīvo ietekmi uz vidi tieši pārtikas jomā, ir uztura plānošana, kas ļauj izvairīties no pārtikas izmešanas. Otra lieta – rūpīgāk pārdomāt, ko un kāpēc iegādāties. Treškārt – pēc iespējas izvēlēties produktus bez vienreiz lietojama plastmasas iepakojuma. Dažāda veida plastmasas iepakojums rada 40% no visa plastmasas pieprasījuma (Plastic Europe, 2018). Katru minūti pasaulē tiek izlietots miljons plastmasas maisiņu. Izaicini sevi un draugus: cik dienu pēc kārtas varēsiet iztikt bez plastmasas maisiņa?
Ko ēdīsim pēc desmit gadiem?
Klimata izmaiņas liecina, ka ilgi dzīvot tāpat kā līdz šim vairs nevarēsim. Ļoti iespējams, ka jau pavisam drīz mums būs savā ēdienkartē jāievieš produkti, kuru lietošanu šobrīd grūti iedomāties. Piemēram, kukaiņi un tārpi. Izklausās dīvaini? Jau šobrīd Eiropas Savienībā ir atļauta miltu tārpu izmantošana pārtikā. Dažās Eiropas valstīs var audzēt arī circeņus. Tārpi un kukaiņi ir ne tikai olbaltumvielām bagāts pārtikas produkts, bet šāda proteīna iegūšana prasa mazāk dabas resursu nekā, piemēram, gaļas lopu audzēšana.
Noteikti ēdienkartē paliks pupiņas: tās ir salīdzinoši lētas, satur daudz olbaltumvielu un B vitamīnu un ir piemērotas audzēšanai gan okeāna krastos, gan kalnu nogāzēs. Turklāt pasaulē ir 20 000 pākšaugu sugu, bet mēs izmantojam tikai dažas no tām.
Un vienmēr aktuāli būs vietējā ražojuma produkti. Patiešām zaļas dzīves formula ir vietējas izcelsmes augu valsts produkti bez iepakojuma un tik daudz, cik patiešām varam apēst. Labi gan dabai, gan vēderam un maciņam!
Vairāk par ilgtspējīgiem paradumiem un gudru naudas tērēšanu uzzini 12. augustā jauniešu festivālā “Tramplīns” Āgenskalna tirgū Swedbank ilgtspējas studijā Beelievers kopā ar Roju Rodžeru, Beāti Bērziņu, Nansiju Garkalni, Kašeru, Marģeru Majoru, Grētu Grantiņu un Airitu Kodorāni.
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos
EUR 689 | Latvia Tours
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums
EUR 370 | Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī
EUR 559 | Estravel Latvia
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!
Ignalinos rajono TIC
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.
EUR 225 | Estravel Latvia
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru!
Park Hotel Latgola
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.
EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.
TAKA
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.
Aizkraukles novada TIC
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.
EUR 1299 | Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.
EUR 1089 | Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija
EUR 589 | Latvia Tours
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!
EUR 350 | Estravel Latvia
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.
Valmieras TIC
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!
EUR 180 | SKY24.LV
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm
EUR 692 | Atlantic Travel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.
EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!
EUR 367 | Estravel Latvia