«Atrastā Latvija» aptauja: Iedzīvotāji Latvijā visbiežāk ceļo kopā ar ģimeni un izvēlas doties uz dabas parkiem

Māra Arāja | 2022.07.26

Ir klāt visaktīvākais atvaļinājumu un brīvdienu izbraukumu laiks, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji apmeklē vietējos tūrisma objektus. Kampaņas “Atrastā Latvija” ietvaros veiktajā aptaujā par iedzīvotāju Latvijas apceļošanas paradumiem noskaidrots, ka biežāk Latvija tiek apceļota kopā ar ģimeni . Aktīvākie braucienu plānotāji ir cilvēki vecumā no 30-39 gadiem, un svarīgi, ka 67% aptaujāto atzīst – apceļojot dažādas vietas Latvijā, viņiem ir svarīgi zināt šo vietu rašanās un pastāvēšanas vēsturi.

Teju 60% Latvijas iedzīvotāju ir jau ieplānojuši izbraucienu pa Latviju, savukārt vēl ceturtā daļa šobrīd nav plānojuši, bet iespējams tādā dosies tuvākā laikā. Aktīvākie braucienu plānotāji ir cilvēki vecumā no 30-39 gadiem, kad, iespējams, laicīgi tiek ieplānotas, piemēram, vasaras brīvdienas ar ģimeni, kas ir biežākā kompānija, kādā Latvijas iedzīvotāji dodas izbraucienos. 69% aptaujāto norādījuši, ka Latviju apceļo ar ģimeni, savukārt 23% ceļā dodas ar draugiem. Interesanti, ka tieši rīdzinieki kopā ar draugiem ceļo biežāk (30%) nekā citu reģionu iedzīvotāji, kā arī galvaspilsētā aktīvāk izbraucienos pa Latviju dodas gados jaunāki cilvēki.

Biežāk ieplāno apmeklēt parkus un dabas parkus
Visbiežāk cilvēki dodas apmeklēt parkus un dabas parkus (73%), tad seko pilis un muižas, ko cenšas ieplānot apmeklēt vairāk kā puse (52%) respondentu un trešajā vietā kā iecienītākie apskates objekti ierindojas bākas un skatu torņi (44%). Interesanti, ka, kamēr parki un dabas parki ieņem pirmo vietu viennozīmīgi visās vecuma grupās, tad savukārt pilis un muižas kā nākamā biežāk izvēlētā apmeklējumu vieta ir gados vecākiem cilvēkiem (58% vecumā no 40-49; 52% - virs 50 gadiem), kamēr gados jaunākiem otrā vietā ierindojas bākas un skatu torņi (55% vecumā no 20-29; 50% no 30-39%, savukārt vecumā virs 60 gadiem vien 29%). Iespējams, ka šāda atšķirība veidojas bažās par dažādu objektu pieejamību, tādēļ var uzsvērt, ka veicot šo Latvijas kultūras un dabas mantojuma objektu atjaunošanu, īpaša uzmanība pievērsta arī pieejamības nodrošināšanai.

Ir svarīgi zināt apmeklēto vietu vēsturi
67% no aptaujātajiem norādījuši, ka apceļojot Latviju, viņiem ir svarīgi zināt šo vietu rašanās un pastāvēšanas vēsturi. Un teju trīs ceturtdaļas jeb 74% ir lepni par Latvijas kultūrvēsturiskajiem objektiem. Interesanti, ka gadiem ejot un iedzīvotājiem kļūstot vecākiem, šī tendence iezīmējas izteiktāk. Starp respondentiem vecumā no 20 līdz 29 gadiem vien 39% norādījuši, ka piekrīt vai pilnībā piekrīt, ka viņiem ir svarīgi zināt apmeklēto vietu vēsturi, savukārt 30-39 gados – 59%, 40-49 gados – 69%, bet pēc 50 gadiem – teju 80%. Arī novērtējot, to, vai viņi jūtas lepni par Latvijas kultūrvēsturiskajiem objektiem, vairāk kā puse tieši no senioriem (54%) pilnībā piekrīt tam, ka jūtas lepni. Savukārt vecuma posmā no 20-29 gadiem šādi norādījuši vien ceturtā daļa no respondentiem, bet vecumā no 30-39 gadiem – trešdaļa respondentu.

Lai izzinātu Latvijas kultūvēsturisko vietu nozīmi, rašanās vēsturi un ar tām saistītos svarīgos notikumus, šovasar Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti apmeklēt vairāk nekā 60 Latvijas kultūras un dabas objektus, kas piedzīvojuši vērienīgas pārvērtības. Objektos radītas arī dažādas interaktīvas izstādes, lietotnes, performances, kas ļauj ielūkoties vēstures notikumos un novērtēt to nozīmi šodien. Objektu atjaunošanā un jaunizveidē ieguldīti 120,8 miljoni eiro, no kuriem 68 miljoni ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļi, nodrošinot, ka arī nākamajām paaudzēm tiks saglabātas 40 pašvaldībās atrodamas vēsturiskās vērtības.

Apceļojot šos objektus, vienlaikus iespējams piedalīties arī spēlē “Atrastā Latvija”, kurā var iesaistīties trīs līdzdalības līmeņos. Par Kultūras un dabas mantojuma ceļiem vairāk var uzzināt gan mājaslapā, gan arī jaunizveidotā Instagram kontā - @AtrastaLatvija, kurā var gan aplūkot fotoattēlus no visiem maršrutiem, gan arī redzēt detalizētus spēles noteikumus un sekot līdzi citām aktualitātēm.

Par projektu
Kultūras ministrija administrē Eiropas Savienības fondu līdzekļu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī ar to saistītos pakalpojumus” četrās kārtās veiktos ERAF ieguldījumus Latvijas reģionos esošā kultūras un dabas mantojuma saglabāšanā, aizsargāšanā un attīstībā.


Avots: ka.lv


celojumubode - 3802
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -