Vai Tu varētu būt banāns? 7 interesanti fakti par banāniem

Jēkabs Tutiņš | 2022.07.18

Nacionālais cilvēka genoma pētniecības institūts 2013. gadā publicēja video, kurā tika pausts uzskats, ka cilvēka un banāna DNS ir par 41% līdzīgs. Toties kāds Džordžijas universitātes bioinformātikas students to noliedza, atklājot, ka banāna DNS secība pilnībā nesakrīt ar cilvēka gēnu informāciju - tikai 1% no banāna DNS cilvēkiem varētu būt kopīgs ar šo ogu, padarot mūs vien par ļoti attāliem radiniekiem. Kādus interesantus faktus vēl slēpj banāni, atklāj pārtikas un ikdienas interneta preču veikals Barbora.lv.   

Banāns ir oga!

Neskatoties uz apzīmējumu, ko ikdienā esam ieraduši izmantot, ne zemenes, ne avenes, ne arī kazenes patiesībā nav ogas. Bet banāns – ir. Neprecizitāte mūsu ikdienā izmantojamajos apzīmējumos radusies, jo cilvēki pirms tūkstošiem gadu sāka izmantot vārdu “oga”, bet zinātnieki ar tā precīzu definīciju nāca klajā vēlāk.

Lielākā daļa sabiedrības ogas uztver kā mazus, mīkstus augļi, kurus ievāc no augiem, taču zinātniskā klasifikācija ir daudz sarežģītāka.

Zinātnieku apsvērumi

Musa Sapientum – ir banānu latīniskais nosaukums, kas tulkojumā nozīmē "gudro cilvēku auglis". Bet kāpēc mēs tos mūsdienās saucam par banāniem? Pirms vairākiem gadsimtiem banāni bija mazi, apmēram tikpat gari kā cilvēka pirksti. Līdz ar ko tos nosauca par banāniem, kas arābu valodā nozīmē pirksts.

Esi uzmanīgs Filipīnās!

Ja esi Filipīnās un vēlies, lai pie tava ēdiena pievieno kečupu, esi uzmanīgs, jo klasiskā tomātu kečupa vietā, iespējams, saņemsi ko nebijušu. Tur kečupu tradicionāli gatavo no banāniem. Receptes sastāvā ietilpst nomizoti banāni, sasmalcināts čili, baltais etiķis, brūnais cukurs, kanēļa pulveris,  sasmalcināts sīpols, sarkanā paprika, malti ķiploki, ūdens, sāls un saspiestas krustnagliņas.  

Ieteicams uzturā

Viens vidēji liels banāns organismam var nodrošināt apmēram ceturto daļu no ikdienā nepieciešamās B6 vitamīna, 10% C vitamīna, 13% mangāna, aptuveni 320–400 mg (10%) kālija, 10-12% ikdienas šķiedrvielu devas. Tāpat arī banāni satur trīs dabiskos cukurus – saharozi, fruktozi un glikozi –, padarot to par ideāli piemērotu našķi bērniem un sportistiem.

Kontrolēta nogatavošanās

Vai zināji, ka ir iespējams paildzināt banāna nogatavošanās laiku un līdz ar to arī uzglabāšanas ilgumu? Lai to izdarītu, ir jāpalēnina ķīmiskā reakcija, piemēram, novietojot banānus aukstākā vietā - ledusskapī. Aukstums aizkavēs banānu pārāk ātru nogatavošanos. Rezultātā miza kļūs melna, taču tas neietekmēs svaigumu vai garšu. Toties, ja banāni ir pārāk zaļi, lai tos lietotu uzturā, tos nepieciešams ievietot papīra maisiņā kopā ar āboliem vai tomātiem. Tas paātrinās banānu nogatavošanās procesu, un jau nākamajā dienā tie būs baudāmi.

Pirktākais produkts

Neatkarīgi no gadalaika vai dienas pārtikas un ikdienas interneta preču veikala Barbora.lv pirktākais produkts ir banāns. Dzelteno ogu klienti izvēlās iekļaut gan svētku, gan ikdienas pirkumu grozā.

Kad tu pēdējo reizi iegādājies banānus?

Avots: Barbora.lv


celojumubode - 3812
Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -