9. jūlijā tiks atklāts mākslas festivāls «Cēsis 2022»

Anna Babre | 2022.07.09

Sestdien, 9. jūlijā, Cēsīs tiks atklāts sešpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, atklāšanas dienā piedāvājot apmeklēt trīs vizuālās mākslas izstādes: “Zilā līča māja”, “Bruno Vasiļevskis P.S.”, kā arī “Lielo dzīvnieku gaidot”. Festivāla atklāšana šogad iezīmējas arī ar unikālu notikumu – Riharda Vāgnera operas “Tristans un Izolde” koncertizpildījumu, kas pilnā atskaņojumā Latvijā būs dzirdams pēc 100 gadu pārtraukuma. Festivāls norisinās līdz 14. augustam.

No 9. jūlija līdz pat 14. augustam Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisināsies laikmetīgās mākslas izstāde “Zilā līča māja”, kuru ir veidojuši Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs. Izstādē tiek savienotas divas šķietami atšķirīgas, bet tajā pašā laikā radniecīgas mākslinieciskās prakses, kurās būtiskas ir mākslas darbu attiecības ar telpu un tās elementiem. Ekspozīcijā būs iespējams aplūkot mākslinieku veidotās skulptūras, lielformāta arhitektoniskas struktūras, video un gleznas, kas pilnībā caurvīs Cēsu Laikmetīgās mākslas centru. Projekts sasaucas ar NSRD (Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas) bagātīgo un pieblīvēto darbību un idejām par “aptuveno mākslu”, pārceļot Hardija Lediņa utopisko Pārdaugavas ainavas zīmējumu “Zilā līča māja” (1984) uz Cēsīm, apņemot visu izstāžu ēku ar iegremdējošu, daudzslāņainu instalāciju.

Izstādes ietvaros atkārtoti tiks atvērts kiosks “Lagūna”, kura pirmo posmu, sadarbojoties deviņiem māksliniekiem (0.0.01.0.0., Maija Kurševa, Anna Malicka, Dzelde Mierkalne, Luīze Nežberte, Līva Rutmane, $hady Ladies, Klāvs Upaciers) un atklāšanā līdzdarbojoties arī dažādiem radošiem personāžiem, varēja skatīt Rīgā, Vagonu ielā, 2021. gada vasaras izskaņā. Izstādi Cēsīs papildinās skaņas performances, piedaloties vietējiem pagrīdes mūzikas karognesējiem. Uz izstāžu zāles jumta būs franču mākslinieka Kamila Buzubā-Grivela (Kamil Bouzoubaa-Grivel) radītie gaisa svārstību tvērēji. Izstādes kuratores: Daiga Rudzāte un Žanete Skarule.

Cēsu Izstāžu namā no 9. jūlija līdz pat 28. augustam būs skatāma izstāde “Bruno Vasiļevskis. P.S.”, kuras centrā ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas 20. gadsimta otrās puses glezniecībā. Izstāde ir strukturēta trijās daļās: “Bruno”, kas atspoguļos mākslinieka personību un viņa pirmsākumus mākslas pasaulē, “Vasiļevskis”, kurā ir apskatāmas klusās dabas un ainavas, kā arī “P.S.”, kas papildina ekspozīciju ar citu autoru darbiem, kuri savā mākslinieciskajā izpildījumā ir radnieciski Vasiļevskim. Šie autori ir Imants Lancmanis, Juris Pudāns, Maija Tabaka, Miervaldis Polis, Līga Purmale, Jānis Krievs, Līvija Endzelīna, Dace Lapiņa, kā arī Jānis Blanka, Zane Tuča un Jānis Šneiders.

Bruno Vasiļevskis (1939‒1990) bija ievērojamākais latviešu gleznotājs klusās dabas žanrā 20. gadsimta 70.‒80. gados. Bruno Vasiļevskis konsekventi strādāja tikai noteiktos žanros: klusā daba, ainava, portrets. Līdz ar Vasiļevski latviešu mākslā aizsākās vesels stilistisks apakšnovirziens, kuru raksturo uzticība dabas vērojumam, niansēta gaismas izpēte un ļoti izlīdzināts krāsas klājuma veids. Mākslinieks gleznoja tikai vidēji divas gleznas gadā, taču katru – atbilstoši paša izvirzītām prasībām. Tādējādi tapa liels skaits skiču un zīmējumu. Bruno Vasiļevska klātbūtne mākslas telpā bija neuzbāzīga, bet viņa autoritāte – milzīga. Vasiļevska laiks latviešu mākslā radīja lūzumu, kurā pēc ilgstošā modernisma perioda radās stilu un pieeju daudzveidība. Izstādes vajadzībām darbi ir saņemti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Zuzānu kolekcijas un atsevišķām privātām kolekcijām. Izstādes kurators: Vilnis Vējš.

Savukārt koncertzāles “Cēsis” galerijā no 9. jūlija līdz 14. augustam būs skatāma Daiņa Pundura izstāde “Lielo dzīvnieku gaidot”. Izstādes ekspozīcija veidota kā inscenējums pagātnē notikušiem notikumiem. Ar izstādes ekspozīciju mākslinieks ir atvēris keramikas izstrādājumu noslēgto apjomu, aicinot izstādes apmeklētājus atgriezties pie estētiskās izjūtas saknēm un arhaiska keramikas trauka formas apgūšanas. Mistiskā tēma, kas caurvij ekspozīciju, ir lielais zvērs un gaidīšanas sajūta saistībā ar personisku pieredzi pagātnē, tādēļ arī izstādē trauki ir eksponēti grīdas līmenī kā dzīvniekam servēts mielasts.

Vienlaikus koncertzāles “Cēsis” telpās ir skatāma multimediāla izstāde, kas ir pielāgota cilvēkiem ar funkcionāliem redzes traucējumiem – “Neredzamās dzīves”. Izstāde ir festivāla programmas satelītpasākums, kurā piedalās fotogrāfi: Boriss Abramovičs, Elīne Buka, Irēna Čučkoviča, Aleksandra Drečuna, Paulis Jakušonoks, Sāra Kecmana, Stefans Kosanovičs, Monta Krūze, Duško Miljaničs, Ana Mitroviča, Darko Sretiks, Eva Strazdiņa, Nada Vojinoviča, Nikola Lī Zvaigzne (Nicole Lee Zvaigzne), Milošs Zvicers.

Šogad izstādes vizuālās identitātes noformējumā līdzdarbosies arī festivāla ģenerālsponsors – uzņēmums “LMT”. Mākslai savijoties ar LMT piedāvātajām mūsdienu tehnoloģijām, izstādes “Zilā līča māja” apmeklētāji Cēsu Laikmetīgās mākslas centra ārtelpās varēs skatīt vizuālu darbu, kas ir veidots, bezpilota lidaparātam jeb dronam sekojot mākslinieka Kaspara Groševa norādēm.

“Mūsdienu kultūrtelpa nav iedomājama bez tehnoloģiju klātbūtnes, un LMT kā jauninājumu līderis par vienu no prioritātēm ir izvirzījis atbalstu laikmetīgām mākslas izpausmēm. Cēsu Mākslas festivāls ir unikāls notikums Latvijas kultūrvidē, kas atstāj būtisku nospiedumu sabiedrības izpratnes par mākslu veidošanā un rosināšanā. Esam pagodināti kopš festivāla pirmsākumiem sniegt atbalstu tā daudzšķautņainajai un pārsteidzošajai programmai, kas vienlīdz veiksmīgi izceļ gan mūsdienīgos mākslas procesus, gan darbus, kas ir izturējuši laika pārbaudi,” teic LMT viceprezidente un valdes locekle Laura Keršule.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā, 9. jūlijā, plkst. 16.00 koncertzālē “Cēsis” skanēs Riharda Vāgnera operas “Tristans un Izolde” pilnatskaņojums. Šis ir unikāls notikums, jo pilns operas atskaņojums, kura kopējais garums nedaudz pārsniedz četras stundas, Latvijā nav izskanējis kopš 1921. gada. Koncertatskaņojumā dzirdēsim Eiropas operteātru zvaigzni, vācu tenoru Marko Jenču (Marco Jentzsch) un vācu operdziedātāju Gunbritu Barkminu (Gun-Brit Barkmin) kā Tristanu un Izoldi, zviedru mecosoprānu Martinu Diki (Martina Dike), vācu basbaritonu Oliveru Cvargu (Oliver Zwarg), kā arī igauņu basu Aino Angeru (Aino Anger). Koncertatskaņojums ir mākslas festivāla “Cēsis 2022” un koncertzāles “Cēsis” sadarbības projekts.

Festivāla laikā būs skatāmi arī vairāki koncerti, tostarp brīvdabas notikums Cēsu pils parka estrādē ar Raimonda Paula, Daumanta Kalniņa un Latvijas Radio bigbenda dalību. Tāpat festivāls piedāvās teātra un kino programmu, kā arī satelītprogrammu, kuru ir veidojuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo.

Visa festivāla programma ir skatāma šeit: https://www.cesufestivals.com/programma.

Festivāls nav iedomājams arī bez tā atbalstītājiem, ar kuriem vieno kopējas vērtības. "SEB bankai ir svarīgi būt kopā ar augstvērtīgām norisēm un savas jomas profesionāļiem, kuri, neatkarīgi no to darbības sfēras, sniedz pienesumu Latvijai un tās cilvēkiem. Tāpēc, atbalstot Cēsu Mākslas festivālu kopš tā pirmssākumiem un redzot tā izcilo un piesātināto programmu, ir patiesi liels prieks par šīs nozīmīgās Latvijas kultūras dzīves norises spēju saglabāt nemainīgi augstu latiņu," uzsver SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora “Latvijas Mobilā Telefona”, uzņēmuma “AJ Power”, Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda, koncertzāles “Cēsis” un Cēsu novada domes atbalstu. 

Mākslas festivāla “Cēsis 2022” biļetes būs iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. SEB bankas klientiem, norēķinoties par biļetēm ar bankas karti, ir iespējams saņemt 10% atlaidi notikumiem. Īpašas atlaides ir paredzētas arī pensionāriem, skolotājiem, studentiem.

Lai iegūtu plašāku informāciju par mākslas festivālu “Cēsis 2022”, apmeklējiet www.cesufestivals.com vai festivāla lapu “Facebook”.

Avots: Cesufestivals.com


celojumubode - 3802
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -