Noslēpumainā Bulgārija: Interesantākie un būtiskākie fakti

Novatours.lv | 2022.06.26

Bulgārija ir kā labi glabāts noslēpums. Tā ieslēpusies starp lielām kaimiņvalstīm - Turciju, Grieķiju un Rumāniju - glabā virkni brīnišķīgu pārsteigumu. Kalni, jūra, rožu ziediem klātas ielejas, UNESCO Pasaules mantojumi, gards ēdiens, viesmīlīgi cilvēki, draudzīgas cenas un daudz cita vien trīs stundu ilga lidojuma attālumā no Latvijas. Tūroperators “Novatours” dalās svarīgākajos faktos par šo valsti.  

Atrašanās vieta

1.    Bulgārija atrodas Eiropas dienvidaustrumu daļā - Balkānu pussalā. Ziemeļos tā robežojas ar Rumāniju, dienvidos – ar Turciju un Grieķiju, rietumos – ar Serbiju un Maķedoniju, austrumos tās krastus apskalo Melnā jūra.

Vēsture

2.    Mūsdienu Bulgārija tiek uzskatīta par Eiropas senāko civilizāciju šūpuli – par to liecina vecākais jebkad atklātais zelta ornaments (datēts ar 5000. gadu pirms mūsu ēras), kas tika izrakts Halholīta nekropolē netālu no Varnas, kā arī seno apmetņu un apbedījumu vietas, kā arī pilskalni.

3.    Bulgārija nekad nav bijusi kolonizēta un nekad nav mainījusi savu nosaukumu.

4.    Arheoloģisko vietu skaita ziņā tā ir trešā bagātākā valsts Eiropā, topā ierindojoties ar Grieķijas un Itālijas.

5.    1976. gadā UNESCO atzina seno bulgāru kalendāru par precīzāko pasaulē.

Daba

6.    Bulgārijas dabiskā ainava ir daudzveidīga - to veido zemienes, līdzenumi, kalni, pakalni, upju ielejas, baseini un piejūras krasta līnija.

7.    Bulgārijas augstākais punkts ir Musala kalns (2925 m), bet zemākais - Melnā jūra.

8.    Bulgārija ir valsts ar lielāko dabisko minerālavotu skaitu kontinentālajā Eiropā. Kopumā to skaits pārsniedz 600, no kuriem vairāk nekā 250 šo avotu ūdens gadsimtiem ilgi izmantots kā ārstniecības līdzeklis.

9.    Bulgārija ir trešā bioloģiski daudzveidīgākā Austrumeiropas valsts. Tajā mājvietu ir radušas vairāk nekā 3500 augu sugas un gandrīz 415 putnu sugas.

10.    Bulgāriju apskalo Melnā jūra. Jūras piekraste ir 378 kilometrus gara. Populārākais un lielākais kūrorts ir Saulainais krasts, kas ir aptuveni 35 kilometru attālumā no Burgasas un 100 kilometru attālumā no Varnas lidostas. Tas savus viesus lutina ir 6 kilometrus garu smilšu pludmali, tīru ūdeni, mierīgu jūru un svaigu gaisu.

Kultūra

11.    Valsts nacionālais instruments ir “gaida”, plašāk pazīstams kā dūdas.

12.    Aizraujošs vietējais rituāls ir dejas uz oglēm (bulg. „nestinarstvo”) - pūšamo un sitamo instrumentu pavadījumā dejotāji transā dejo uz gruzdošām oglēm, turot rokās Sv. Kostantīna ikonu.

13.    Bulgārijas nacionālais alkoholiskais dzēriens ir rakija, ko gatavo no raudzētiem bumbieriem, vīnogām vai aprikozēm.

14.    Esot Bulgārijā, vērts ir nogaršot: “gjuvečs” - gaļas ēdiens, gatavots ar dārzeņiem, kartupeļiem un rūgušpienu; ‘’kebabs’’ - gaļa ar dārzeņiem; “kuftets” - ceptas gaļas kotletes; “miš maš” - olas ar tomātiem, pipariem un brinzu, “musaka” - maltā gaļa ar kartupeļiem, olām un baklažāniem; “sarme” - tīteņi no vīnogu vai kāpostu lapām; “tarators” - rūgušpiena aukstā zupa ar gurķiem, eļļu un garšvielām; “ayran” – turku dzēriens, kurš tiek gatavots no bulgāru jogurta. Bulgāru jogurtam ir tik daudz veselīgu īpašību, ka tā lietošana tiek uzskatīta par vienu no bulgāru tautas ilgdzīvošanas noslēpumiem.

Unikālais

15.    Lai cik mulsinoši tas arī nebūtu, bulgāri, sakot “jā”, krata galvu, bet kad vēlas pateikt “nē”, tie māj ar galvu.

16.    Bulgārija ražo 85% no pasaules rožu eļļas. Kazanlaka ir rožu eļļas iegūšanas centrs. Eļļu, ko ražo šajā reģionā, pazīst ar nosaukumu „zelta šķidrums”. Īstā rožu eļļa ir trīs reizes dārgāka par zeltu, lai iegūtu 1 kg rožu eļļas, nepieciešami 3000 kg rožu, bet, lai iegūtu 1 g eļļas – 1300 rožu ziedlapiņu. Rozes agri no rīta ar rokām novāc ap 2000 cilvēku. Ražas novākšanas noslēgumā, maija beigās vai jūnija sākumā, tiek rīkots festivāls.

17.    Bulgārija ir viena no lielākajām vīna eksportētājvalstīm pasaulē. Vīna ražošanas tradīcijas šai valstij aizvijas līdz pat Trāķijas laikiem. Slavenākie Bulgārijas vīni: „Sophia Merlot”, „Sophia Cabernet Sauvignon”, „Sophia Muscat Melnik”, „Manastirsko Szuszukane”, „Rosenthaler Kadarka”.

18.    Bulgārijā ir 9 UNESCO vietas: 7 kultūras objekti (Rila klosteris, Bojanas baznīca, Nesebras senā pilsēta, Kazanlakas trāķiešu kaps, Madaras jātnieka un klintīs izcirstās Ivanovas baznīcas) un 2 dabas objekti (Pirina nacionālais parks un Srebarnas dabas rezervāts).

19.    Bulgāru jogurts ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē. Tādu godu tas ir iemantojis, pateicoties unikālajām tās ražošanā izmantotajām Lactobacillus bulgaricus baktērijām, kas sastopamas tikai valsts teritorijā.

Avots: Novatours.lv


celojumubode - 3815
👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -