Izglītība nākotnē nav iedomāja bez IT prasmēm – ne skolēniem, ne skolotājiem

Marta Mackeviča | 2022.02.07

Matemātikas skolotāja Ērika Baune

IT prasmes palīdz taupīt laiku, gan gatavojoties stundām, gan apkopojot skolēnu viedokļus un atbildes. Ar tehnoloģijām iespējams sekmēt arī skolēnu interesi par dažādiem priekšmetiem, tostarp, matemātiku, tāpēc, lai cik aizņemta arī būtu pedagogu ikdiena, no sirds iesaku atrast laiku digitālo prasmju pilnveidei. Kopīgas zināšanas par digitālo ir arī pamats, uz kā būvēt sarunu ar skolēniem.

IT prasmju pilnveides procesam jāpieiet mērķtiecīgi
Jau ceturto gadu desmitu esmu matemātikas skolotāja un apzinos, ka, neraugoties uz plašajām zināšanām matemātikā, lai spētu motivēt un ieinteresēt skolēnus, man nepieciešams iegūt aizvien jaunas zināšanas, tāpēc mērķtiecīgi nolēmu mācīties. IT jomā esmu autodidakts un pati izvērtēju, ko nepieciešams apgūt. Arī attālinātais mācību process parādīja, ka IT prasmju pilnveides procesam jāpieiet mērķtiecīgi, lai saprastu, kā lietas, ko darām ikdienā, paveiktu ātrāk, taupot laiku. Eiropas Sociālā fonda projekts Nr.8.4.1.0/16/I/001 “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” ietvaros Eiropas Tālmācības vidusskolā esmu apguvusi jau divus kursus un noteikti apgūšu vēl ko jaunu.

Tehnoloģijas taupa laiku
Esmu pārliecināta, ka ir jāmācās visu mūžu. Arī pandēmijas laiks ļāva par to pārliecināties, jo darbs ar skolēniem attālināti krasi atšķiras no klātienes mācībām. Lielākā daļa pedagogu ir izcili sava aroda pratēji, taču mums ir ļoti dažādas digitālās prasmes, un pandēmija daudzus iedrošināja mācīties. Šobrīd neesmu vēl paguvusi izmantot pat desmito daļu no visa, ko esmu apguvusi, bet jau tagad spēju būtiski ietaupīt laiku. Jokojot nereti saku, ka noteikti iemācīšos arī to, kā pelnīt ar šīm jaunajām prasmēm.

Lai labāk izprastu skolēnus
Zinu, ka pedagogi šobrīd ir ļoti noslogoti, taču, ja skolēni spēj atrast laiku, lai mācītos un paveiktu visu uzdoto, arī mums jāspēj atrast laiku, lai mācītos. Manā gadījumā tas nebija sarežģīti, jo izglītību vienmēr esmu pozicionējusi kā prioritāti, lai cik daudz darba nebūtu. Visiem ir daudz pienākumu, taču IT prasmju apguve ir veids, kā varam labāk izprast jauniešus. Turklāt, lai es kā pedagogs varētu palīdzēt citiem, man vispirms jāspēj palīdzēt sev.

Kopīgas zināšanas par digitālo
Digitālo prasmju pilnveide man ļoti palīdz mācību materiālu veidošanā – uz ekrāna iespējams parādīt dažādus kustīgus attēlus, grafikus u.c. lietas, ko nav iespējams paveikt ar tāfeli. Mācību procesā lieliski var izmantot arī dažādas aptauju platformas, piemēram, Kahoot – skolēniem ļoti patīk ne tikai atbildēt uz jautājumiem šādā formātā, bet arī pašiem sastādīt aptaujas. Manuprāt, izglītības process nākotnē nav iedomājams bez IT prasmēm – ne skolēniem, ne skolotājiem. Tas, kā veidojam sarunu ar skolēniem, nepārtraukti jāpilnveido un kopīgās zināšanas par digitālo ir labs veids, uz kā balstīt šo sarunu.

Telefons stundās – jēgpilni un ar mērķi
Jēgpilna tehnoloģiju lietošana var uzlabot mācību procesu un palīdzēt ietaupīt laiku. Esmu par to pārliecinājusies, gan gatavot prezentāciju katrai stundai, gan apkopojot skolēnu atbildes. Ir liela atšķirība – savākt atbildes uz lapiņām un tad tās analizēt, vai arī darīt to digitāli. Turklāt, digitālo risinājumu izmantošana stundās nenozīmē, ka katram skolēnam nepieciešams dators, daudz ko iespējams paveikt ar telefonu. Nereti skolēniem stundās nav atļauts ņemt līdzi telefonus, tos jānoliek atsevišķā kastītē, bet defektu var pārvest par efektu un telefonus izmantot gudri, lai mācītos.

Iedrošināt sevi
Kolēģiem, kuri vēl tikai domā par digitālo prasmju pilnveidi, ieteiktu nebaidīties un neraizēties par to, ka šobrīd, iespējams, nav pietiekami daudz zināšanu. Mums jāatmet doma “ko nu es”, jāievelk gaiss un jāķeras pie mācībām. Jā, tas reizēm nav viegli, kad no vērtētāja jākļūst par vērtējamo, bet tāpat kā iedrošinām un motivējam mācīties skolēnus, mums jāiedrošina arī sevi. Starp citu, lai apgūtu IT prasmes, ne vienmēr vajadzības labas angļu valodas zināšanas, jo lielāko daļu informācijas iespējams iztulkot.

Nākotnē plānoju apgūt arī programmēšanu – nepretendēju konkurēt ar ekspertiem un pieredzējušies IT profesionāļiem, taču vēlos prast veidot mācību materiālus, lai ar tehnoloģiju palīdzību veicinātu bērnu interesi par matemātiku. Īpaši tiem bērniem, kuriem šis priekšmets nepadodas tik labi, kā vēlētos.


20220208-ES fondu logotipu

Avots: Eiropas Tālmācības vidusskola


celojumubode - 3801
Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -