Piemērotāko elektromobili palīdz izvēlēties vienkāršs aprēķins: ar to var ietaupīt vairāk

Velocita.lv | 2022.01.10

Izvēlēties piemērotāko modeli, kas iemieso jaunākās tehnoloģijas un ilgtspējīgu mobilitāti, intriģējošajā elektromobiļu segmentā nav vienkārši. Izvēle kļūst jo sarežģītāka, ja papildus parastajām prioritātēm izvirzāt vēlmi braukt ar kaut ko oriģinālu un netradicionālu.

Par to, kā atrast ceļu uz elektromobiļu pircēju sirdīm, domā ikviens autoražotājs, un viens no jaunākajiem optimālas receptes piemēriem, pēc ietekmīgā britu izdevumu Auto Express domām, ir Citroën hečbeks ë-C4.

Izmēģinājuši jauno modeli, britu žurnālisti uzsvēra, ka ë-C4 iezīmē apsveicamu atgriešanos pie tā, ko Citroën vienmēr pratis vislabāk: izsmalcināta, skatienus saistoša dizaina, komforta un praktiskuma. Piedevām, viņi atzīmē, ka modeļa cena ir pievilcīgāka nekā konkurentiem. Galīgais britu vērtējums: C4 hečbeka elektriskā versija ir labākā izvēle visā šī modeļa klāstā.

Britu redzējums saskan ar žurnālistu vērtējumu Latvijā. Piemēram, Normunds Avotiņš savā apskatā žurnālam What Car? norāda, ka “C4 lieliski izskatās, patiešām labi brauc, turklāt ir ietilpīgāks par virkni konkurentu”.

Ne brauc, bet peld

Kamēr pircēji Latvijā vēl gatavojas noslēgt pirmos iegādes līgumus, automobilisti tuvākajās kaimiņzemēs jau var dalīties ar iespaidiem. Tā Roberts Molis, elektromobiļu entuziasts no Viļņas, nu jau veselu sezonu ir viens no tiem, kuri britu presē teikto var apstiprināt vai noliegt, vadoties no personīgās pieredzes.

“Jā, ë-C4 piemīt tikai Citroën spēkratiem raksturīgais šarms, taču tā dizains nav tik neparasts kā, teiksim, leģendārajam DS vai SM. Vienkāršāka ir arī balstiekārta. Zinu, ka markas entuziasti dievināja fantastisko hidropneimatisko balstiekārtu, taču nav nekāds noslēpums, ka pēc 100 000 km nobraukuma to piemeklēja defekti, un remonts bija ļoti dārgs. C4 izmantotā sistēma uzbūves ziņā ir krietni vienkāršāka, taču darbojas tikpat labi. Piekarē izmantotie hidrauliskie buferi strādā ļoti efektīvi, un konstrukcija nodrošina gan ilgmūžību, gan saprātīgas izmaksas,” komentē elektromobiļa īpašnieks.

Balstiekārta ar hidrauliskajiem buferiem garantē augstu komforta līmeni, kas raksturīgs visai zīmola produkcijai, padarot ë-C4 grūti pārspējamu pat konkurencē ar lielākiem luksusa automobiļiem. R. Molis tikmēr piebilst, ka Citroën risinājums ir paredzēts rāmai, nevis agresīvai braukšanai.

“Balstiekārta darbojas ļoti klusi, un braukšana drīzāk atgādina burāšanu. Jā, iespējams, ļoti lielā ātrumā auto nebūs tik stabils kā priekšteči ar hidraulisko balstiekārtu, taču, braucot rāmā tempā, auto korpusu nespēj satricināt gandrīz nekas,” iespaidos dalās R. Molis.

Pārsteidz ar oriģināliem risinājumiem

R. Molis norāda uz vairākiem ë-C4 risinājumiem, kurus viņš nav redzējis nevienā citā automobilī. Viens no tiem ir planšetdatora turētājs pasažiera pusē. Izmantojot to, vadītāja līdzbraucējs ceļojuma laikā var sērfot internetā, skatīties filmas vai atbildēt uz e-pastiem.

Vēl viena interesanta ideja ir skaļuma regulēšanas poga uz centrālās konsoles, kas izvietota pasažiera pusē. “Vadītājs aizvien var regulēt skaļumu uz stūres, taču to var ērti samazināt vai palielināt arī pasažieris. Šādu atjautīgi veidotu ergonomikas nianšu automašīnā ir neviena vien,” teic Viļņas iedzīvotājs.

Meklējot jaunu elektromobili, R. Molis izmēģināja arī citu ražotāju modeļus. Mazda MX-30 izrādījās nepiemērota lēnās uzlādes un mazās nobraukuma rezerves dēļ, ar saviem parametriem atgādinot iepriekšējās paaudzes mašīnas, savukārt Fiat 500e nebija apsildāmās stūres un automašīna bija pārāk maza ģimenes vajadzībām. Interesi raisīja Volkswagen ID.3, taču, pievienojot visu vēlamo aprīkojumu, auto izrādījās pārāk dārgs.

“ë-C4 gadījumā jūs visu saņemat par pievilcīgu cenu: apsildāmu stūri, apsildāmus sēdekļus, plašu salonu un mīksti strādājošu balstiekārtu. Arī sniedzamība ir ļoti pieklājīga, un uzlādes ātrums ir vairāk nekā pietiekams,” komentē elektromobiļu entuziasts.

R. Molis norāda, ka ë-C4 izceļas ar pievilcīgām aprīkojuma iespējām. Atšķirība starp bāzes modeli un maksimāli aprīkotu auto ir pieci tūkstoši eiro, tāpēc nav nepieciešams ilgi lauzīt galvu, lemjot, no kā atteikties un ko paturēt.

Ar vienu uzlādi – vairāk nekā 300 km

Citroën ë-C4 uzstādītā 50 kWh baterija ir pietiekami ietilpīga, lai ar vienu uzlādi veiktu līdz 350 km. Tas ir WLTP standarta rādītājs, un R. Molis stāsta, ka, nebraucot ātrāk par atļautajiem 90 km/h, gada siltajā laikā faktiskā sniedzamība ir ap 320 km. Izmantojot publisko 100 kW staciju, uzlāde līdz 80 procentu līmenim ilgst 30 minūtes.

Viļņas iedzīvotāju ģimenē ir vēl otrs auto – ar benzīna dzinēju, taču abi kopā ar sievu pārsvarā izmanto jauno elektromobili. R. Molis stāsta, ka ar ë-C4 ne reizi vien devies garākos braucienos, piemēram, uz jūras piekrasti un Rīgu. Tieši šajās reizēs viņš pārliecinājies, ka 380 litru bagāžnieks un plašā kabīne ar mīkstajiem sēdekļiem pilnībā atbilst komforta vajadzībām garākās distancēs.

R. Molis uzsver, ka ë-C4 priekšrocības ir ļoti vienkārši novērtēt, ja to salīdzina ar tāda paša aprīkojuma līmeņa iekšdedzes dzinēja auto. Cenas starpība ir aptuveni desmit tūkstoši, tomēr pusi no šīs summas var atgūt kā subsīdiju elektromobiļa iegādei, kas Lietuvā ir 5000 eiro, bet Latvijā, sākot no 2022. gada, būs 4500 eiro.

“Faktiskā cenu starpība ir 5000 eiro. Kad sarēķina ekspluatācijas izdevumus, ieskaitot degvielu un apkopes, piecu gadu periodā ietaupītā summa iznāk pat vēl lielāka. Bet ir jau vēl citas priekšrocības, kas pieejamas gan Lietuvā, gan Latvijā, piemēram, daudzas autostāvvietas ir bez maksas, un elektromobiļi var braukt pa sabiedriskā transporta joslām,” rezumē automobilists.

Avots: Velocita.lv


celojumubode - 3814
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru! Galdiņu rezervācija +371 65404912 Esat mīļi gaidīti!

Park Hotel Latgola

Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -