Renata Dante | 2023.12.26
Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.
Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām
26.aprīlī 16.00 Rūjienas Kultūras centrā Intara Rešetina koncertuzvedums “Mazliet par mīlestību” – dzeja, dziesmas, gaumīgs humors, cilvēcība un sirsnība.
EUR 7 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.
Sastāvdaļas
• 9–10 vidēja lieluma kartupeļi
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1 smalki sagriezts sīpols
• apmēram 20 konservētas ķilavu filejas
• sāls un pipari
• 150 ml saldā krējuma
• 150 ml pilnpiena
• 1 ēdamkarote rīvmaizes
Pagatavošana
• Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.
• Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.
• Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.
• Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.
• Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
• Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.
• Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.
• Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.
Gingravad lax – džinā marinēts lasis
Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.
Sastāvdaļas
• 1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)
• 2 ēdamkarotes balto piparu graudu
• 2 ēdamkarotes kadiķogu
• 60 g rupjā jūras sāls
• 10 g gaišā muscovado cukura
• 30 g cukura
• 25 g rupji sakapātu diļļu
• 3 ēdamkarotes džina
Pagatavošana
• Ar pinceti izņem laša filejai asakas.
• Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.
• Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.
• Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.
• Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.
• Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.
• Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.
• Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.
• Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.
• Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.
Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.
Sastāvdaļas (4–6 porcijas)
Marinēti apelsīni
• 100 ml ūdens
• 90 g cukura
• 2 krustnagliņas
• mazliet kardamona sēklu
• 1–2 ēdamkarotes tumšā ruma
• 2–3 apelsīni
Rīsu pudiņš
• 90 g apaļgraudu rīsu (nevārītu)
• 200 ml ūdens
• ¼ tējkarotes sāls pārslu
• 500 ml piena
• 1 kanēļa standziņa
• 150 ml saldā krējuma (35 %)
• ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts
• 1–2 ēdamkarotes pūdercukura
Pagatavošana
Marinēti apelsīni
• Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.
• Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.
• Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.
Rīsu pudiņš
• Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.
• Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.
• Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu
Ekskluzīva atpūtas un ekskursiju vieta – glempings “BikBus” ir pirmā unikāla vieta Latgalē ar iespēju nakšņot autobusā.
TAKA
Svinēsim Lieldienas Alūksnes novadā– daudzveidīgi, koši, izzinoši- ar šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, latviešu tradīciju izzināšanu, radoši darbojoties!
EUR 1.00 | Alūksnes TIC
Brīvdienas var kļūt par īstu piedzīvojumu! Apmeklē Dienvidkurzemes tūrisma centrus, kur vari saņemt būrīti mazajam mušķērājam un zīlītēm.
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Ķīnas galvaspilsēta – Pekina, astotais pasaules brīnums Lielais Ķīnas mūris, Terakotas armija Siaņā, Lielas PANDAS Čendu rezervātā, Šanhaja
EUR 1970 | AL SVETS
Atveram jaunus datumus, jo iepriekšējie pilnībā izpārdoti! Izmēģini arī Tu interaktīvo un izklaidējošo muzikālo bingo! Tikai Jūrmalā un tikai pie mums!
EUR 20 | Baltic Beach Hotel & SPA
25. aprīlī plkst. 18.00 Valmiermuižas alus darītavā ekskursija un alus meistarklase “Alus saknes meklējot” ar diplomētu alus someljē Ati Eversu.
EUR 40 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Senioriem (65+) īpašs piedāvājums - 3% atlaide visiem Apskates ceļojumiem!
Itaka Latvia
Neatkarīgi no tā, vai vēlaties atpūsties saulainā pludmalē, snorkelēt, nirt un burāt Vidusjūrā vai izpētīt 5000 gadu senu nekropoli. Maltā viss ir iespējams!
EUR 429 | Itaka Latvia
Viesu māja “Priedes” piedāvā ērtas naktsmītnes, saunu, atpūtu lapenē un makšķerēšanas iespējas Dubnas upē vai Luknas ezerā.
TAKA
Kempings “Krasti” atrodas pie Slutišķiem, dabas parkā Daugavas loki, ļoti skaistā vietā Daugavas krastā Daugavsargu lokā.
TAKA
Otrajās Lieldienās, 21. aprīlī, aicinām doties aizraujošā Lieldienu piedzīvojumā pa visu Dienvidkurzemi!
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Augsti kalni, kurus apskalo jūra, dzidri ezeri, kā arī mierīgai atpūtai piemērotas smilšu pludmales.
EUR 489 | Itaka Latvia
Viesu māja “Grāvīši” atrodas skaistā, klusā ciemā “Ilze”, Augšdaugavas novadā. Šeit pa īstam var baudīt neskarto lauku vidi, ieelpot svaigu gaisu.
TAKA
Pieejami ceļojumi līdz oktobra beigām! Kipras vizītkarte - saules apspīdētās un smilšu pludmales,senās pilsētas, viduslaiku pilis, arheoloģiskās vietas.
EUR 379 | Itaka Latvia
JAUNUMS! Izbaudiet klasisko talasoterapijas procedūru kompleksu par īpaši pievilcīgu cenu — tikai 39 €/pers.
EUR 835 | Latvia Tours - Berga bazārs
Trīs dienu retrīts tā ir iespēja pacientiem ar galvassāpēm izzināt un iepazīt visaptverošu pieeju galvassāpju ārstēšanā. Būsiet gaidīti!
EUR 515 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Viesu namā “Baltiņi” tiek piedāvātas naktsmītnes ar senlaicīga un mūsdienu stila mēbelēm. Šeit dominē postmodernisma stila interjers ar antīkiem elementiem.
TAKA
Viesu māja "Elernes muiža" ir domāta atpūtai vai dažādiem pasākumiem. Atrodas 17 km no Daugavpils.
TAKA
Ideāli piemērots tiem,kas vēlas baudīt elpu aizraujošas dabas ainavas,kristāldzidru Adrijas jūru un bagātīgu vēstures mantojumu apvienojumā ar mierpilnu atpūtu
EUR 455 | Latvia Tours