Iedvesma svētku galdam: trīs gardas, tradicionālas zviedru receptes

Renata Dante | 2023.12.26

Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.

Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām

Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.

Sastāvdaļas

•    9–10 vidēja lieluma kartupeļi

•    2 ēdamkarotes sviesta

•    1 smalki sagriezts sīpols

•    apmēram 20 konservētas ķilavu filejas

•    sāls un pipari

•    150 ml saldā krējuma

•    150 ml pilnpiena

•    1 ēdamkarote rīvmaizes

Pagatavošana

•    Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.

•    Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.

•    Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.

•    Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.

•    Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

•    Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.

•    Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.

•    Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.

Gingravad lax – džinā marinēts lasis

Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.

Sastāvdaļas

•    1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)

•    2 ēdamkarotes balto piparu graudu

•    2 ēdamkarotes kadiķogu

•    60 g rupjā jūras sāls

•    10 g gaišā muscovado cukura

•    30 g cukura

•    25 g rupji sakapātu diļļu

•    3 ēdamkarotes džina

Pagatavošana

•    Ar pinceti izņem laša filejai asakas.

•    Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.

•    Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.

•    Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.

•    Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.

•    Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.

•    Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.

•    Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.

•    Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.

•    Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.

Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.

Sastāvdaļas (4–6 porcijas)

Marinēti apelsīni

•    100 ml ūdens

•    90 g cukura

•    2 krustnagliņas

•    mazliet kardamona sēklu

•    1–2 ēdamkarotes tumšā ruma

•    2–3 apelsīni

Rīsu pudiņš

•    90 g  apaļgraudu rīsu (nevārītu)

•    200 ml ūdens

•    ¼ tējkarotes sāls pārslu

•    500 ml piena

•    1 kanēļa standziņa

•    150 ml saldā krējuma (35 %)

•    ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts

•    1–2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana

Marinēti apelsīni

•    Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.

•    Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.

•    Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.

Rīsu pudiņš

•    Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.

•    Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.

•    Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu

Avots: Ikea.lv



World Expo Osakā

World Expo Osakā

Dodieties uz World Expo arī jūs un iepazīstiet Japānu! No Rīgas, ar viesnīcām Osakā un Kioto, un Nākotnes pilsētas apmeklējumu

EUR 2329 | Estravel Latvia

Viesnīca “Sventes muiža”

Viesnīca “Sventes muiža”

Viesnīca piedāvā komfortablus numurus, mājīgu restorānu, smēķēšanas salonu, biljardu, krievu un turku pirtis, burbuļvannu.

TAKA

Atpūtas parks “Stalkers”

Atpūtas parks “Stalkers”

Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.

TAKA

Svinam pavasari Rēzeknē

Svinam pavasari Rēzeknē

Pavasara atnākšana liecina par garāku, siltāku dienu sākumu. Daba ir pārpildīta ar krāsām un dzīvību – ideāls laiks garām pastaigām un pārgājieniem.

Rēzeknes pilsētas TIC

Plāno savu vasaru

Plāno savu vasaru

Vai esi izlēmis, kur dosies šajā brīvdienu sezonā? Izbaudi labāko no Eiropas vienā nevainojamā automašīnu nomā. Rezervē tūlīt un sāc savu piedzīvojumu!

Europcar

Kanāriju salas, cena sākot no 599 eur!

Kanāriju salas, cena sākot no 599 eur!

EUR 599 | Itaka Latvia

Amsterdama, cena sākot no 439 eur!

Amsterdama, cena sākot no 439 eur!

EUR 439 | Itaka Latvia

Brīvdienu mājas “Beibuki”

Brīvdienu mājas “Beibuki”

Sporta klubs “Beibuks” piedāvā atpūtas un izmitināšanas pakalpojumus līdz 40 personām Daugavas krastā, Daugavas loku teritorijā.

TAKA

Atpūtas parks “Stalkers”

Atpūtas parks “Stalkers”

Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.

TAKA

Atveseļošanās programma Narvā

Atveseļošanās programma Narvā

Klasiskā ārstēšanas pakete vienā no Igaunijas labākajām sanatorijām. Labākais ieguldījums ir ieguldījums savā veselībā. Nekavējieties un pievienojieties.

EUR 592 | Nikos Travel

Brīvdienu māja “Meža skuķi”

Brīvdienu māja “Meža skuķi”

Ģimenei vai nelielai kompānijai iespēja baudīt dabas burvību, senas Latgales viensētas mieru un saimnieku viesmīlību.

TAKA

Jāņu lielizrāde “Skroderdienas Silmačos”

Jāņu lielizrāde “Skroderdienas Silmačos”

22. jūnijā plkst. 20.00 Strenču brīvdabas estrādē Jāņu LIELIZRĀDE – R.Blaumaņa komēdija “SKRODERDIENAS SILMAČOS”.

EUR 7 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Kopenhāgena - cena 499 eur !!!

Kopenhāgena - cena 499 eur !!!

EUR 499 | Itaka Latvia

Work and Travel

Work and Travel

Pasteidzies pēdējā iespēja pierakstīties uz interviju ar labākās Kipras viesnīcās pārstāvjiem, kuras notiks Rīgā (online). Vietu skaits ir ierobežots

EUR 50 | Nikos Travel

Valmieras novada tūrisma akcija

Valmieras novada tūrisma akcija

No 1. jūnija aicinām visus piedzīvojumu medniekus piedalīties tradicionālajā Valmieras novada tūrisma akcijā “Dārgumu medības”!

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Līgo Višķos 2025

Līgo Višķos 2025

Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.

TAKA

Athina Palace Resort & SPA (5)

Athina Palace Resort & SPA (5)

Atpūta Grieķijā, Krētā lieliskā viesnīcā

EUR 975 | Atlantic Travel

Kvai upes kruīzs - JAUNUMS

Kvai upes kruīzs - JAUNUMS

Aizraujoša pieredze, iepazīstot Taizemi - jaunums, ko izbaudīsiet! 4 dienu kruīzs no Bangkokas - iepazīstiet Kanchanaburi provinci no cita skatupunkta!

EUR 989 | Estravel Latvia

Līgo Viškos 2025

Līgo Viškos 2025

Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.

TAKA

Silene Resort & SPA

Silene Resort & SPA

Silene Resort & SPA ir četrzvaigžņu kūrorts, kas atrodas 30 km attālumā no Daugavpils, gleznainā Sila ezera krastā.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -