«Rīgas Mežu» Tīreļu mežniecībā izvēlētas galvaspilsētas Ziemassvētku egles

Riga.lv | 2021.11.23

2021. gada 22. novembrī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un pašvaldības uzņēmuma “Rīgas Meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra uzņēmuma Tīreļu mežniecībā izraudzījās trīs galvenās pilsētas Ziemassvētku egles. Centrālā egle atradīsies Doma laukumā un vēl divas – Rātslaukumā un 11.novembra krastmalā.

Izraugoties zaļās rotas, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis uzsvēra, ka pašvaldība rūpējas, lai pilsētā būtu svētku sajūta, lai pilsēta būtu izgreznota – arī Patriotu nedēļā un pirms Ziemassvētkiem – Adventa laikā: “Tādēļ šodien izvēlējāmies Rīgas trīs galvenās egles, kuras rotās pilsētas sirdi – Doma laukumu, Rātslaukumu un 11.novembra krastmalu. Turklāt šis ir otrais gads, kopš iedibināta tradīcija – līdz ar galvenajām eglēm, izvēlamies arī 16 eglītes pilsētas apkaimēm. Svētku sajūtai jābūt gan pilsētas centrā, gan tur, kur cilvēki dzīvo un atpūšas – pie rīdzinieku mājvietām. Līdz ar šo sākam Ziemassvētku gaidīšanas laiku!” M.Staķis uzsvēra, ka Rīgai ir skaisti meži un pateicās uzņēmumam “Rīgas Meži” par svētku rotām!

Galvaspilsētas mērs egles izvēlējās kopā ar bērnu vokālās studijas “Knīpas un Knauķi” dziedātājiem, kuri eglēm deva skaistus sieviešu vārdus: Rota, Teika un Smaida.

Savukārt “Rīgas Mežu” valdes priekšsēdētaja Anita Skudra iepazīstināja ar Doma laukuma galvenās Egles stāstu – vēstuli no Egles: “Es esmu Rīgas Egle – 2021. Esmu uzvarējusi konkursā, kurā startēja tūkstošiem egļu no Gaujas, Daugavas, Katrīnas un Tīreļu mežniecībām. Bet jau 14. gadu es ar savu eleganci pierādīju, ka tieši no Tīreļiem, kur zeme brangāka un saules stari spožāki, nāk cēlākās “Rīgas Mežu” egles!

Vairākus gadu desmitus esmu slēpusi savu skaistumu “Rīgas Mežu” lielākajā – Tīreļu mežniecībā. Tiesa gan, egles te nav valdošie koki. Mēs – egles Tīreļos ierindojamies trešajā vietā, aiz priedēm un bērziem. Bet ne bērzus, ne arī priedes neved uz Rīgu un neuzstāda pilsētas galvenajos laukumos. Tikai mums – eglēm, ir tas gods un atbildība!

Nedaudz par mani – esmu dāma pašos labākajos plaukuma gados – man ir ap 30. Esmu smuidra un šmauga – līdz galotnei apmēram 15 metru, bet lejasdaļā skuju tērpa apkārtmērs – ap 20 metriem.

Tīreļu mežu vīri zina stāstīt, ka esmu “pasaulē nākusi” dabīgā ceļā – pati iesējusies un augusi brīvā vaļā, kā dižena un ražena meža meita. Savas dzīves 30 gadu laikā esmu saņēmusi apmēram 21 metru nokrišņus. Šis daudzums pārsniedz manu augumu, tādēļ manas saknes ir dziļas un spēcīgas. Saule mani apspīdējusi vairāk nekā 55 000 stundas, bet tagad raudzīšu galvaspilsētas gaismas un spožumu!

Galotni noliecu, pieminot savus senčus, kuri noraudzījušies un ar asarām skujās jutuši līdzi latviešu strēlnieku cīņām – Ziemassvētku kaujās 1. pasaules kara laikā. Pavisam netālu no šīs vietas atrodamas nu jau aizaugušās kara tranšeju pēdas.

Esmu izcila māte, kas rūpējas, lai no čiekuru sēklām rastos nākamās egles un egļu stāsti.

Iesākumā varbūt vēl ne, bet jau manos brieduma gados, uz mani aci sāka mest Tīreļu mežzinis – Greidāna kungs. Jo ticiet man, viņš un viņa vīri zina, kas ir īsts lietas koks! Un tieši tad sākās mana īpašā aprūpe. Es tiku lolota un sargāta no egļu skuju sarkanās rūsas, adatu ēdāja un zirnekļu ērces.

Ziemassvētkos visiem novēlu: lai prieks ir sirdīs, lai visapkārt starp mīlestība, lai veselība un lai mums visiem skaists nākamais gads!”

Rīgas galvenās egles ir aptuveni 15 metrus garas un to vecums –  30 - 40 gadi.

Pēc egļu izraudzīšanās Tīreļu mežniecības mežzinis Andris Greidāns aicināja uz jauno eglīšu stādīšanu, jo “ ja no meža kaut kas tiek iznests, tad mežam ir jādod atpakaļ!”. Tīreļu mežniecībā tika iestādītas apmēram 50 jaunās eglītes, kuras izaudzētas “Rīgas Mežu” kokaudzētavā “Norupe”.

Avots: Rigasmezi.lv


celojumubode - 3814
Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!

Bauskas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

TALKA | Vīna darītavas

TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā

Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra baudīšana

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.

Tukuma TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -