LRB: Aicinām premjeru iepazīstināt uzņēmējus ar stratēģiju izejai no krīzes

Latvijas Restorānu biedrība | 2021.11.11

Latvijas Restorānu biedrība (LRB) ir nosūtījusi atklāto vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, norādot, ka visā Covid-19 pandēmijas laikā ēdināšanas nozare no premjera nav saņēmusi nevienu atbildi pēc būtības. Tāpēc LRB arī aicina valdības vadītāju sabiedrību un uzņēmējus iepazīstināt ar savu stratēģiju un taktiku Latvijas izejai no krīzes un tālāku valsts attīstību.

“Pirms krīzes šī valdība un valsts pārvalde aizsāka akciju, kuras mērķis bija samazināt valsts pārvaldes “futbolu” un administratīvo slogu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, diemžēl Covid-19 krīze ir uzskatāmi parādījusi, ka nekas Latvijas politiskajā kultūrā nav mainījies. LRB šajos divos gados valsts augstākajām amatpersonām ir nosūtījusi desmitiem vēstuļu, kas tā arī palikušas bez atbildes un klātienes sarunas. Tā rezultātā esam nonākuši pie “sejspļāves” jeb dramatiskas situācijas uzņēmējdarbībā,” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.

LRB uzskata, ka Covid-19 pandēmijas stingrie ierobežojošie pasākumi (kopš 2020. gada 13. marta) un nepietiekamais valsts atbalsts (pretēji Eiropas Komisijas rekomendācijām), radījuši ne tikai krīzi ēdināšanas uzņēmumos, bet draud sagraut izcilu un eksportspējīgu nozari, kas pirms Covid-19 pandēmijas veidoja 2% no Latvijas Iekšzemes kopprodukta.
Ēdināšanas nozare ir neskaitāmas reizes vērsusies pie valdības vadītāja, bet saņēmuši tikai informāciju, ka mūsu pieprasījums tiek pārsūtīts citiem ministriem vai ministrijām atbildes sniegšanai. Ne reizi nav saņemta atbilde pēc būtības, kas ietvertu premjera stratēģisko vīziju, kā risināt ļoti kritisko un daudziem uzņēmējiem fatālo situāciju nozarē, kurā lielākā daļa ir vietējo uzņēmēju un, kas nodarbina 25 000 valsts iedzīvotāju.

“Mēs uzskatām šādu situāciju (pusotra gada laikā valdības vadītājs nav radis iespēju runāt ar nozari) par nepieņemamu, jo ēdināšanas nozares darbinieki jau šobrīd masveidā aizbrauc uz ārvalstīm un daudzi uzņēmēji ir bankrotējuši vai atrodas bankrota priekšā. Lai arī Ekonomikas ministrija pēc labākās sirdsapziņas pārstāv nozari, tomēr Veselības ministrijas haotiskie priekšlikumi jauniem ierobežojumiem un Finanšu ministrijas nevēlēšanās sniegt saprotamu, drošu un ilgtermiņa atbalstu ēdināšanas nozarei draud izsaukt jaunu bankrotu vilni un milzīgus zaudējumus Latvijas valstij,” norāda LRB valdes loceklis Ēriks Dreibants.

ATKLĀTA VĒSTULE

Latvijas Restorānu biedrība uzskata, ka Covid-19 pandēmijas stingrie ierobežojošie pasākumi (kopš 2020. gada 13. marta) un nepietiekamais valsts atbalsts (pretēji Eiropas Komisijas rekomendācijām), radījuši ne tikai krīzi ēdināšanas uzņēmumos, bet draud sagraut izcilu un eksportspējīgu nozari, kas pirms Covid-19 pandēmijas veidoja 2% no Latvijas Iekšzemes kopprodukta. 

Esam vairākkārt vērsušies ar vēstulēm pie Jums, kā pie valdības vadītāja, bet saņēmuši tikai informāciju, ka mūsu pieprasījums tiek pārsūtīts citiem ministriem vai ministrijām atbildes sniegšanai. Ne reizi neesam saņēmuši atbildi no valdības vadītāja pēc būtības, kas ietvertu premjera stratēģisko vīziju, kā risināt ļoti kritisko un daudziem uzņēmējiem fatālo situāciju nozarē, kurā lielākā daļa ir vietējo uzņēmēju un, kas nodarbina 25 000 valsts iedzīvotāju. 

Mēs uzskatām šādu situāciju (pusotra gada laikā valdības vadītājs nav radis iespēju runāt ar nozari) par nepieņemamu, jo ēdināšanas nozares darbinieki jau šobrīd masveidā aizbrauc uz ārvalstīm un daudzi uzņēmēji ir bankrotējuši vai atrodas bankrota priekšā. 

Lai arī Ekonomikas ministrija pēc labākās sirdsapziņas pārstāv nozari, tomēr Veselības ministrijas haotiskie priekšlikumi jauniem ierobežojumiem un Finanšu ministrijas nevēlēšanās sniegt saprotamu, drošu un ilgtermiņa atbalstu ēdināšanas nozarei draud izsaukt jaunu bankrotu vilni un milzīgus zaudējumus Latvijas valstij (netiks ieņemti miljoni eiro nodokļos). 

Lūdzam tikšanos ar valdības vadītāju, lai skaidrotu situācijas nopietnību un kopīgiem spēkiem rastu risinājumus! 

Latvijas Restorānu biedrības vārdā:

Jānis Jenzis

Ēriks Dreibants

Lauris Aleksejevs

- - - - - - - - - 

Par LRB un Latvijas ēdināšanas nozari
Saskaņā VID datiem Latvijā darbojas vairāk nekā 2500 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 30 tūkst. cilvēku, 5,6% no privātajā sektorā strādājošiem un 3,4% no visiem darbiniekiem Latvijā. Viesmīlības uzņēmumi ir nozīmīga tūrisma nozares, kas veido 5% no Latvijas IKP, sastāvdaļa. Latvijas viesmīlības nozare 2019. gadā, pirms Covid-19 pandēmijas, Latvijas valstij nodokļos samaksājusi 147 miljonus eiro. Arī Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā nozare nodokļos valstij samaksāja vairāk nekā 100 miljonu eiro, vairāk nekā saņēma valsts atbalstu veidā, liecina LDDK dati par 2020. gadu. Vairāk par biedrību www.lrb.lv


Avots: Latvijas Restorānu biedrība


celojumubode - 3801
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -