Noslēgtās apdrošināšanas atlīdzības nereti nesedz esošā īpašuma atjaunošanu

Dace Gertnere | 2021.10.20

Ekonomikas ministrijas veiktajā pētījumā par prognozētajām izmaiņām darbaspēka un būvmateriālu izmaksās 2021.-2025. gadam iegūtās prognozes norāda, ka būvniecības izmaksas 2021. gadā pret 2020. gadu pieaugs rekordaugsti par 6,6%, sasniedzot pēdējo deviņu gadu laikā augstāko pieaugumu. Šāda inflācija ietekmēs arī tos iedzīvotājus, kuri neko nebūvē, tā kā nekustamā īpašuma bojājuma gadījumā saņemtā apdrošināšanas atlīdzības summa nespēs segt reālās būvniecības izmaksas.

Covid-19 pandēmijas ietekmē būtiski palielinājies būvniecības apjoms Latvijā. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas pētījumu dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecībā vien 2021. gadā jārēķinās ar būvmateriālu izmaksu pieaugumu 14,7-14,8% apmērā. Tāpat vērojams darbaspēka samaksas pieaugums un būvniecības nozares pieprasījums citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Jau šobrīd saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem tikai augustā salīdzinājumā ar pērnā gada tādu pašu periodu būvmateriālu cenas palielinājās par 12,8%. Visbūtiskāk būvmateriālu izmaksas ietekmē metāla un kokmateriālu cenas, kā arī kopējais būvniecības apjoms. Būvniecības nozares eksperti norāda, ka tendences nemainīsies. Turklāt cenu izmaiņas ietekmēs ne tikai tos, kas šobrīd būvē vai pērk nekustamo īpašumu, bet visus nekustamo īpašumu saimniekus.

“Pārslēdzot apdrošināšanas līgumu, bieži tiek atstāta tāda pati īpašuma apdrošinājuma summa, kāda tā bija, noslēdzot apdrošināšanas līgumu pirmo reizi. Taču iepriekšējās apdrošinājuma summas šobrīd vairs neatbilst reālajām būvniecības cenām. Līdz ar to, ja notiek nelaime un īpašums ir apdrošināts par pārāk zemu vērtību, apdrošināšanas izmaksa nesedz visus attiecīgi nodarītos zaudējumus. Tātad ģimenes, kā arī uzņēmumi, kuri ir piedzīvojuši zaudējumus, piemēram, ugunsgrēka gadījumā, nesaņems pilnu īpašuma atjaunošanas summu” komentē “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāles risku parakstīšanas departamenta vadītājs Raitis Čaklis.

Eksperts uzsver, ka ir svarīgi, noslēdzot apdrošināšanas līgumu, pārliecināties, vai īpašuma apdrošinājuma summa ir pietiekama, lai pēc nelaimes īpašumu varētu atjaunot stāvoklī, kāds bija pirms apdrošināšanas gadījuma iestāšanās.

“Šobrīd redzam, ka plūdu, ugunsgrēka vai citu nelaimes gadījumu rezultātā bojātā īpašuma atjaunošana ir kļuvusi daudz dārgāka. Atrast būvniecības uzņēmumu, kurš atjaunos īpašumu par mazāk nekā 1000 eiro kvadrātmetrā, ir ļoti grūti. Savukārt gadījumā, ja apdrošināšanas ņēmēja noteiktā apdrošinājuma summa  ir 700 eiro par kvadrātmetru, šī 30% starpība tam būs jāsedz pašam, tādējādi būtiski palielinot mājsaimniecības finansiālo slogu” informē Raitis Čaklis.

Lai izvairītos no nepilnīgas apdrošināšanas riska, rūpējoties par sava nekustamā īpašuma drošību, apdrošināšanas ņēmējiem būtu jāpārskata esošās apdrošināšanas polises un jāpārliecinās, ka izvēlētā apdrošinājuma summa ir pietiekama, ņemot vērā izmaiņas būvniecības tirgū. Tāpat būtu vēlams ne tikai novērtēt, cik nekustamā īpašuma atjaunošana izmaksātu šodien, bet arī ņemt vērā dabisko inflāciju un iepriekš paaugstināt apdrošinājuma summu, vidēji par 5–10% no īpašuma atjaunošanas pašreizējās vērtības.

Par apdrošināšanas sabiedrību  “Compensa Vienna Insurance Group”

“Compensa Vienna Insurance Group” akcionārs ir “Vienna Insurance Group” (Wiener Versicherung Gruppe), kas ir vadošā apdrošināšanas grupa Austrijā, kā arī Centrāleiropā un Austrumeiropā. Tā apvieno gandrīz 50 apdrošināšanas sabiedrības 30 valstīs, veidojot grupu ar senām tradīcijām, spēcīgiem zīmoliem un ciešu sadarbību ar klientiem. “Vienna Insurance Group” (VIG) nodarbina vairāk nekā 25 000 darbinieku un rūpējas par vairāk nekā 22 miljoniem klientu. Starptautiski atzītā reitingu aģentūra “Standard & Poor’s” grupai ir piešķīrusi A+ reitingu ar stabilu perspektīvu. Un tas ir augstākais reitings starp visiem uzņēmumiem, kas tiek kotēti Vīnes biržā ATX.

Avots: Compensa.lv


celojumubode - 3815
Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -