20. oktobris vēsturē: Pasaulē svin Starptautisko sliņķu dienu

National Geographic | 2023.10.20

Tropu meži pārsteidz ar bioloģisko daudzveidību - tajos sastopami gan krāšņi augi, gan aizsargājami un reti dzīvnieki. Arī amizantie un mīlīgie sliņķi ir vieni no galvenajiem džungļu iemītniekiem. Godinot to nozīmi ekosistēmā, 20. oktobrī visā pasaulē svin Starptautisko sliņķu dienu.

Šogad īpašo dienu daudzās pasaules valstīs godinās jau 11. reizi. Šo iniciatīvu 2011. gadā aizsāka AIUNAU - bezpeļņas organizācijas savvaļas saglabāšanai un aizsardzībai Kolumbijā. Mūsdienās šos Dienvidamerikas un Centrālamerikas lietus mežos mītošos dzīvniekus aizsargā vairākās valstīs, pievēršot uzmanību sliņķu masveida izzušanai, to nogalināšanai un pārdošanai.

Gaidot Starptautisko sliņķu dienu, kanāls “National Geographic” iepazīstina ar pieciem faktiem par šiem brīnišķīgajiem dzīvniekiem.  

Daba palīdz maskēties

Maz ticams, ka džungļos kāds reiz šķērsos ceļu sliņķiem, jo tie ļoti reti atstāj ērtās koku lapotnes. Tomēr uzturēšanās augstu virs zemes nav vienīgais veids, kā viņi sevi aizsargā. Ja zālēdāji jūt, ka ir apdraudēti, viņi izmanto savus līdz pat 10 centimetriem garos nagus un zobus.

Neskatoties uz lēnajām kustībām un laisko dzīvesveidu, šie dzīvnieki ir pārsteidzoši spēcīgi. Slēpjoties no saviem lielākajiem ienaidniekiem, kas visbiežāk ir ērgļi un jaguāri, tie iemācījušies lieliski maskēties, un to palīdz izdarīt arī māte daba.

Proti, zīdītāju kažokā mājo dažādi neparazītiski kukaiņi un pat zilaļģes. Tās kažokam piešķir zaļganbrūnu nokrāsu un palīdz radībām saplūst ar meža toņiem. Turklāt vide viņu kažokā ir tik unikāla, ka dažas kožu sugas mājo tikai sliņķu vilnā.

Vājo redzi kompensē ar citām maņām

Zīdītāji ir pazīstami ne tikai ar savu slinko dzīvesveidu, bet arī slikto redzi. Proti, ģenētiskās mutācijas dēļ radības jau kopš dzimšanas ir vājredzīgas. Tie nespēj noteikt krāsas, pasauli redz melnbaltu un sliktā izšķirtspējā. Tomēr redze šiem interesantajiem dzīvniekiem nav pati svarīgākā, jo tie mēdz vienā kokā pavadīt pat vairākus gadus un dienā noguļ apmēram 18 stundas.

Lapēdāju vājā redze viņiem sagādā grūtības atrasties spožā dienas gaismā. Tas savukārt rada papildu riskus dzīvniekam, kas ir aktīvs tieši dienas laikā. Par laimi, slikto redzi kompensē fenomenāla oža un lieliska telpiskā atmiņa.

“Mīkstie” kritieni

Tropu mežu iemītnieki ir izcili pielāgojušies dzīvei kokā, stundām ilgi karājoties kājām gaisā kādā zarā vai lēnām pārlienot no vienas slēptuves uz citu. To lielie, āķveidīgie nagi, garās rokas un mēle nodrošina spēju ilgstoši karāties vienā vietā un aizsniegt apkārtējās lapas.

Tomēr, ja ne tik izveicīgajam dzīvniekam gadās nokrist no koka, sekas visbiežāk nav nopietnas. Zināms, ka lapēdāju ķermenis ir pielāgots smagiem kritieniem, kā arī tie var izdzīvot un neiegūt traumas, nokrītot pat no 30 metru augstuma.

Pētnieki novērojuši, ka sliņķi vismaz vienreiz nedēļā nokrīt no koku galotnēm. Toties, lai izcīnītu vietu pie mātītes un sāktu pāroties, dzīvnieku tēviņu mērķis ir nomest pretinieku no koka.

Sliņķi it nemaz nav slinki

Nav noslēpums, ka šie lapēdāji ir patiešām lēni. Viņu reakcijas ātrums ir pielīdzināms aptuveni ceturtajai daļai no cilvēku spējām. Izrādās, ka tieši trīspirkstu sliņķi ir lēnākie dzīvnieki uz Zemes, pārspējot pat bruņurupučus un gliemežus.

Tomēr tieši viņu lēnais dzīvesveids ir iemesls, kādēļ tie joprojām ir dzīvi. Zīdītāji pārtiek lielākoties no lapām, tādēļ var paiet mēnesis, līdz viņu kuņģi sagremo ēdienu. Kustēties tiem vienkārši nav iemeslu, sliņķi pārvietojas ļoti maz un viņu lēnās kustības palīdz tiem būt neredzamiem. Tā viņi taktiski izvairās no saviem lielākajiem ienaidniekiem un turpina miermīlīgo dzīvi.

Nav sliņķu, nav avokado

Daudzi augi, kuriem nepieciešams siltais Dienvidamerikas klimats, ir izplatījušies un attīstījušies tieši pateicoties dažādiem dzīvniekiem un putniem. Arī sliņķi snieguši nozīmīgu artavu, jo, pateicoties viņiem, teju katrs mūsdienās zina, kas ir krēmīgais un veselīgais avokado.

Izrādās, ka šo zālēdāju kuņģis ir pietiekami liels, lai spētu norīt veselus avokado. Un pēc tam, izceļojot cauri visai sliņķu gremošanas sistēmai, sēkla neskarta nonāca vidē. Tādējādi šie dzīvnieki ir palīdzējuši izplatīt avokado sēklas un nodrošināt to augšanu. Daudziem no mums ir grūti iedomāties ikdienu bez gardiem un svaigiem avokado!

Godināsim šos īpašos dzīvniekus, svinot Starptautisko sliņķu dienu kopā un ļaujoties laiskai atpūtai!

Avots: National Geographic


celojumubode - 3812
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -