Inga Pudnika-Skerškāne | 2021.10.12
Vadot savu uzņēmumu, ir svarīgi nepārtraukti attīstīties: interesēties par nozares jaunākajām tendencēm, uzlabot darbības kvalitāti, papildināt savu piedāvājumu ar ko jaunu, kā arī tikties ar nozares speciālistiem, lai diskutētu un runātu par svarīgiem jautājumiem. Ēdināšanas iestādes nav izņēmums. Arī šajā darbības jomā viss mainās un virzās uz priekšu. Darbs šajā nozarē nav tikai kafejnīcas atvēršana. Tas ir garšīgs, skaists un kvalitatīvs ēdiens, labas darba komandas izveidošana, piemērota aprīkojuma iegāde, produktu iegāde un pārstrāde, darbs ar klientiem utt. Darbības lauks ir ļoti plašs, tāpēc ēdināšanas iestāžu vadītājiem ir svarīgi tikties ar nozares profesionāļiem, lai runātu par svarīgākajiem jautājumiem.
Septembra izskaņā projekta “Local foods” ietvaros (20 bildes) tika organizētas apmācības Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem. Apmācības tika rīkotas Krāslavas novadā.
5.jūlijā, Ezernieku pagastā norisināsies Jaundomes muižas svētki. Pasākumā norisināsies koncerts, loterija, degustācija, atrakcijas, kā arī nakts balle!
Krāslavas TIC
Apmācību dalībniekus sagaidīja viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Tomass Godiņš. Viņš ir strādājis vairākos restorānos, bet šobrīd strādā uzņēmumā “Vairāk saules – Catering” par šefpavāru un ražošanas vadītāju. Ir strādājis par skolotāju Rīgas Restorānu servisa skolā. Paralēli darbam restorānā, Tomass vada dažādus seminārus un meistarklases gan pieredzējušiem pavāriem, gan iesācējiem un gatavošanas entuziastiem.
Apmācības tika rīkotas divās daļās. Pirmajā daļā šefpavārs Tomass Godiņš stāstīja par nacionālo ēdienu gatavošanas tradīcijām un mūsdienu tendencēm, specifiku un atšķirībām, kā arī par ēdienu gatavošanas aprīkojumu. Šefpavārs minēja dažādu valstu piemērus, tādējādi tos salīdzinot ar Latvijai raksturīgo ēdienu gatavošanu un pasniegšanu.
Spraiga diskusija izvērtās lekcijā “Ēdināšanas uzņēmumu “izdzīvošana”, aspekti un “veiksmes formulas”, ņemot vērā esošo situāciju valstī, Eiropā un pasaulē”. Sapulcējušies ēdināšanas iestāžu vadītāji stāstīja par savu pieredzi, nekautrējoties runāja par sev neērtiem jautājumiem, kā arī viens otram deva padomu no savas pieredzes.
Turpinājumā izskanēja vērtīga un aizraujoša lekcija “Dienas ēdienkartes prezentācija un gatavošana, izmantojot reģionālos un sezonas produktus.
Otra apmācību daļa norisinājās virtuvē. Te Tomass Godiņš vienkāršas sastāvdaļas pārvērta unikālos un neparasti garšīgos ēdienus. Šefpavāra rokās produkti acumirklī ieguva citas garšas un izskatu. Tomasam piemīt laba humora izjūta, kas darbošanos virtuvē padarīja vieglu un atraisītu. Virtuvē Tomass izmanto tikai pārbaudītas kvalitātes sastāvdaļas, priekšroku dodot Latvijā ražotiem produktiem un izejvielām.
Virtuves darbos tika aicināti iesaistīties arī apmācību dalībnieki, kas aizgūtnēm klausījās šefpavāra padomos un rūpīgi pierakstīja receptes. Vairākkārt dalībnieku sarunās izskanēja secinājums – cik svarīgi ir zināt, kas ar ko sader! Tā tiešām ir taisnība, jo šefpavāra gatavoto ēdienu īpašo garšo piešķir sastāvdaļas, par kurām ēdienu baudītāji pat nenojauš. Kaut kur īpašo garšu piešķir timiāns, kaut kur cidonija vai vasabi, vēl citā ēdienā – zaļumu eļļa. Un tieši šīs sastāvdaļas ir tas, kas restorānos un citās ēdināšanas iestādēs radītos ēdienus izceļ un dod iespēju kļūt par citādāku ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju. Bet tam visam pamatā – zinošs un prasmīgs pavārs.
Apmācību laikā šefpavāra ēdienkarte bija ļoti plaša un daudzveidīga. Viņš demonstrēja kā pagatavot ceptu ķirbju krēmzupu ar cidoniju sukādēm, kvinoju un pētersīļu eļļu; pastinaku-kastaņu krēmzupu ar aļņa gaļu, kaņepju krēmu. Tika pasniegti krāsnī ceptu krāsaino biešu salāti ar karamelizētu kazas sieru, riekstu-apelsīnu mērci, krāsnī vītinātiem tomātiem un sēklām. Dalībnieki ar lielu interesi vēroja kā pagatavot vistas gaļas-sēņu terīni ar mārrutku krēmu, seleriju un graudu sinepju remulādi, karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Vienlaicīgi krāsni tika cepts asaris sāls garozā un gatavoti citi izsmalcināti ēdieni.
Uzņēmēji, kas piedalījās apmācībās, augstu novērtēja iespēju darboties virtuvē ar šefpavāru Tomasu Godiņu, gūt pieredz un jaunas prasmes, kas ļaus pilnveidot savu darbu.
Projekta ietvaros drīzumā tiks organizētas apmācības ēdināšanas uzņēmumu pavāriem, akcentējot ēdienu no putnu gaļas un dārzeņiem, siera un piena produktu izmantošanu, kā arī organizēta vizīte gaļas pārstrādes uzņēmumā.
Pasākumu organizē biedrība Eiroreģions “Ezeru zeme” sadarbībā ar Augšdaugavas un Krāslavas novadu pašvaldībām un Rēzeknes valstspilsētu īstenojot projektu Nr.LLI-416 “Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.
Kalnmuižas pils dārzā arī šovasar uzplauks dārza svētku burvība – vakars, kurā savijas mūzika, dzeja un gardas maltītes.
Tukuma TIC
Tukuma novadā šajā nedēļas nogalē satiksies mūzika, stāsti un rokmūzikas kopiena.
Tukuma TIC
Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas.
Tukuma TIC
Apceļo Latvijas pilis un muižas 2025! Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos.
Preiļu novada TIC
Baudi vasaras sajūtas pie ūdeņiem - te būs idejas atpūtai Balvu novadā!
Balvu TIC
Šķiet, ka karstā vasara ir vēl tālu? Mēs zinām vietu, kur tā ir cauru gadu! Īpašs piedāvajums ceļojumiem rudens/ziemas sezonā!
Coral Travel Latvia
Šajā maršrutā, iespējams izzināt apkārtni, kas apvieno vēsturiskas vietas, unikālus atpūtas kompleksus, kultūras mantojumu, aktīvo atpūtu un degustācijas.
Bauskas TIC
Pasākums visai ģimenei ar dažādām atrakcijām un protams gaisa baloniem.
Tukuma TIC
Baudi vīnu, māksliniecisku vidi un sarunas, kas paliek atmiņā. Degustē, iedvesmojies un paņem līdzi garšu mājās!
Rēzeknes pilsētas TIC
Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls "Atspulgs kustībā".
Tukuma TIC
Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā.
Gulbenes novada TIC
Vecticībnieku naktsmītne Rēzeknē, mājīga vēsture, ērtības blakus Svētā Nikolaja lūgšanu namam; privātas ekskursijas un autentiska pieredze.
Rēzeknes pilsētas TIC
Jaunpils parka estrādē skatītājiem būs iespēja baudīt teatrālu, dzīvespriecīgu un labdabīgi ironisku uzvedumu.
Tukuma TIC
Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos. Šoreiz Preiļu novadu akcijā pārstāv 4 dalībnieki
Preiļu novada TIC
Dzeja, mūzika un izsmalcināts vīns – viss vienā maģiskā vakarā Jaunpils pils iekšpagalmā!
Tukuma TIC
Saulriets radīs maģisku atmosfēru, viļņu skaņas saplūdīs ar dzīvo mūziku un neaizmirstams piedzīvojums! Pēc koncertiem – ballīte smiltīs līdz pat rīta gaismai.
Tukuma TIC
Apmeklējuma laikā būs iespēja iepazīties ar vīngliemežu dzīves ciklu, to fizioloģiju, audzēšanas un pārstrādes niansēm aizraujošā un izsmeļošā stāstījumā.
Preiļu novada TIC
Atraktīvas izklaides, vienīgā Latvijā kravas auto parāde, svētku gājiens, Neptūna ierašanās. Vakara kulminācija - grandiozs koncerts ar Ivo Fominu
Tukuma TIC
26. un 27. jūlijā norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas” Preiļu novadā. Arī šogad Preiļu novads kuplā skaitā piedalās tradicionālajā vislatvijas garšu akcijā
Preiļu novada TIC
Kā ik gadu - košs, ziedošs, idillisks vasaras pilnbrieds! Amatnieku tirdziņš, koncerts, ekskursijas. Tas viss Jaunmoku pilī!
Tukuma TIC