Šefpavārs Tomass Godiņš Krāslavā nodod latgaliešiem pavārmākslas noslēpumus

Inga Pudnika-Skerškāne | 2021.10.12

Vadot savu uzņēmumu, ir svarīgi nepārtraukti attīstīties: interesēties par nozares jaunākajām tendencēm, uzlabot darbības kvalitāti, papildināt savu piedāvājumu ar ko jaunu, kā arī tikties ar nozares speciālistiem, lai diskutētu un runātu par svarīgiem jautājumiem. Ēdināšanas iestādes nav izņēmums. Arī šajā darbības jomā viss mainās un virzās uz priekšu. Darbs šajā nozarē nav tikai kafejnīcas atvēršana. Tas ir garšīgs, skaists un kvalitatīvs ēdiens, labas darba komandas izveidošana, piemērota aprīkojuma iegāde, produktu iegāde un pārstrāde, darbs ar klientiem utt. Darbības lauks ir ļoti plašs, tāpēc ēdināšanas iestāžu vadītājiem ir svarīgi tikties ar nozares profesionāļiem, lai runātu par svarīgākajiem jautājumiem.

Septembra izskaņā projekta “Local foods” ietvaros (20 bildes) tika organizētas apmācības Krāslavas novada, Augšdaugavas novada un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem. Apmācības tika rīkotas Krāslavas novadā.

Apmācību dalībniekus sagaidīja viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Tomass Godiņš. Viņš ir strādājis vairākos restorānos, bet šobrīd strādā uzņēmumā “Vairāk saules – Catering” par šefpavāru un ražošanas vadītāju. Ir strādājis par skolotāju Rīgas Restorānu servisa skolā. Paralēli darbam restorānā, Tomass vada dažādus seminārus un meistarklases gan pieredzējušiem pavāriem, gan iesācējiem un gatavošanas entuziastiem.

Apmācības tika rīkotas divās daļās. Pirmajā daļā šefpavārs Tomass Godiņš stāstīja par nacionālo ēdienu gatavošanas tradīcijām un mūsdienu tendencēm, specifiku un atšķirībām, kā arī par ēdienu gatavošanas aprīkojumu. Šefpavārs minēja dažādu valstu piemērus, tādējādi tos salīdzinot ar Latvijai raksturīgo ēdienu gatavošanu un pasniegšanu.

Spraiga diskusija izvērtās lekcijā “Ēdināšanas uzņēmumu “izdzīvošana”, aspekti un “veiksmes formulas”, ņemot vērā esošo situāciju valstī, Eiropā un pasaulē”. Sapulcējušies ēdināšanas iestāžu vadītāji stāstīja par savu pieredzi, nekautrējoties runāja par sev neērtiem jautājumiem, kā arī viens otram deva padomu no savas pieredzes.

Turpinājumā izskanēja vērtīga un aizraujoša lekcija “Dienas ēdienkartes prezentācija un gatavošana, izmantojot reģionālos un sezonas produktus.

Otra apmācību daļa norisinājās virtuvē. Te Tomass Godiņš vienkāršas sastāvdaļas pārvērta unikālos un neparasti garšīgos ēdienus. Šefpavāra rokās produkti acumirklī ieguva citas garšas un izskatu. Tomasam piemīt laba humora izjūta, kas darbošanos virtuvē padarīja vieglu un atraisītu. Virtuvē Tomass izmanto tikai pārbaudītas kvalitātes sastāvdaļas, priekšroku dodot Latvijā ražotiem produktiem un izejvielām.
Virtuves darbos tika aicināti iesaistīties arī apmācību dalībnieki, kas aizgūtnēm klausījās šefpavāra padomos un rūpīgi pierakstīja receptes. Vairākkārt dalībnieku sarunās izskanēja secinājums – cik svarīgi ir zināt, kas ar ko sader! Tā tiešām ir taisnība, jo šefpavāra gatavoto ēdienu īpašo garšo piešķir sastāvdaļas, par kurām ēdienu baudītāji pat nenojauš. Kaut kur īpašo garšu piešķir timiāns, kaut kur cidonija vai vasabi, vēl citā ēdienā – zaļumu eļļa. Un tieši šīs sastāvdaļas ir tas, kas restorānos un citās ēdināšanas iestādēs radītos ēdienus izceļ un dod iespēju kļūt par citādāku ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju. Bet tam visam pamatā – zinošs un prasmīgs pavārs.

Apmācību laikā šefpavāra ēdienkarte bija ļoti plaša un daudzveidīga. Viņš demonstrēja kā pagatavot ceptu ķirbju krēmzupu ar cidoniju sukādēm, kvinoju un pētersīļu eļļu; pastinaku-kastaņu krēmzupu ar aļņa gaļu, kaņepju krēmu. Tika pasniegti krāsnī ceptu krāsaino biešu salāti ar karamelizētu kazas sieru, riekstu-apelsīnu mērci, krāsnī vītinātiem tomātiem un sēklām. Dalībnieki ar lielu interesi vēroja kā pagatavot vistas gaļas-sēņu terīni ar mārrutku krēmu, seleriju un graudu sinepju remulādi, karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem. Vienlaicīgi krāsni tika cepts asaris sāls garozā un gatavoti citi izsmalcināti ēdieni.

Uzņēmēji, kas piedalījās apmācībās, augstu novērtēja iespēju darboties virtuvē ar šefpavāru Tomasu Godiņu, gūt pieredz un jaunas prasmes, kas ļaus pilnveidot savu darbu.

Projekta ietvaros drīzumā tiks organizētas apmācības ēdināšanas uzņēmumu pavāriem, akcentējot ēdienu no putnu gaļas un dārzeņiem, siera un piena produktu izmantošanu, kā arī organizēta vizīte gaļas pārstrādes uzņēmumā.

Pasākumu organizē biedrība Eiroreģions “Ezeru zeme” sadarbībā ar Augšdaugavas un Krāslavas novadu pašvaldībām un Rēzeknes valstspilsētu īstenojot projektu Nr.LLI-416 “Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.


Avots: Kraslava.lv


celojumubode - 3813
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -