Baltijas valstis Londonas dizaina festivālā piedalīsies ar kopizstādi «Tactile Baltics»

Lita Kokale | 2021.08.26

Trīs Baltijas valstis — Igaunija, Latvija un Lietuva - no š.g. 18. septembra līdz 3. oktobrim Londonas Dizaina festivāla oficiālajā programmā piedalīsies ar kopīgu dizaina izstādi Tactile Baltics, kas būs skatāma Šordičā, iecienītā kultūras pasākumu vietā — galerijā Dray Walk. Izstādē katra valsts eksponēs 12 darbus, no kuriem seši kolekcionējamā dizaina darbi būs ietverti arī virtuālajā dizaina kolekcijā Adorno London 2021 un vienlaikus būs skatāmi arī digitāli.

Kā norāda nosaukums, Tactile Baltics akcentēs dizaina taktilo kvalitāti un Baltijas reģionā joprojām aktuālo dziļo saikni ar dabu. Īpaši izstādēm veidotās instalācijas ļaus apmeklētājiem gūt labāku izpratni par svarīgākajiem Baltijas dizaina aspektiem, t.sk. ilgtspēju, tradīcijām, meistarību un inovācijām. Tactile Baltics ar dizaina palīdzību stāstīs par Baltijas valstu dabu, kultūru un cilvēkiem — ļaus izstādes apmeklētājiem sajust mūsu reģiona materiālus, krāsas un formas.

Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone akcentē: “Latvijai šī ir ļoti būtiska un nozīmīga izstāde - tā ir pirmā Baltijas kultūras fonda finansētā sadarbība trīs kaimiņvalstu starpā dizaina jomā, pateicoties kurai ir bijusi iespēja radīt tik plaša mēroga dizaina ekspozīciju vienā no prestižākajiem dizaina notikumiem pasaulē - Londonas Dizaina festivālā. Šī Baltijas valstu kopsadarbība padara pamanāmākus starptautiskā dizaina kartē individuālos dizaineru centienus, kā arī motivē dizaineru radošumu, stimulē dizaina attīstību mūsu valstī.”

Tactile Baltics organizatori un kuratori ir Latvijas Dizaina centrs, Lietuvas Dizaina forums un dizaina tiešsaistes platforma NID. Izstādē būs redzams gan labi zināmu, gan jaunu, daudzsološu dizaineru veikums — kopā 18 mūsdienu dizaina darbi (seši no katras valsts), kas ietvers mēbeles, gaismekļus, traukus, tekstilizstrādājumus un rotaslietas. Sadarbībā ar tiešsaistes platformu Adorno, Tactile Baltics piedāvās arī 18 kolekcionējamā dizaina darbus, kas tiks iekļauti gan fiziski notiekošajā izstādē, gan Adorno London 2021 virtuālajās dizaina kolekcijās, kurās līdzās Baltijas valstīm pārstāvētas arī Austrija, Beļģija, Nīderlande, Norvēģija un Zviedrija.

Izstādes iekārtojumu veido Igaunijas scenogrāfi Helen Sirp un Holger Kilumets, bet vizuālo identitāti izstrādājuši Latvijas grafikas dizaineri Kirils Kirasirovs un Sabīne Masaļska. Tactile Baltics Latvijas dizaina kolekcijas kuratore ir Dita Danosa, Igaunijas kolekciju atlasījušas Kätlin Lõbu, Triin Loks un Māris Kase, bet Lietuvas izlases kuratore ir Gabija Vanagė.

Baltijas tautu tradīcijas, kas izkoptas, tūkstošiem gadu apdzīvojot Baltijas jūras austrumu piekrasti un piedzīvojot līdzīgus vēstures pagriezienus, veido pamatu kopīgām Baltijas dizaina iezīmēm. Visu trīs valstu dizains balstās uz iepriekšējo paaudžu prasmēm un zināšanām, kuras tiek izmantotas, lai izstrādātu jaunas pieejas un metodes. Dizaineri izvēlas sadarboties ar amatniekiem, apvienojot viņu prasmes ar mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām, un eksperimentēšanas ceļā radīt jauninājumus. Baltijas dizaineriem piemīt spēja radīt pievilcīgus un ilgtspējīgus objektus no vienkāršiem materiāliem ar ierobežotiem resursiem. Līdzās kopīgajām dizaina līnijām katrai no Baltijas valstīm ir arī savs īpašais dizaina rokraksts, kas atklāsies izstādes apmeklētājiem, aplūkojot eksponētos darbus. Katras valsts atšķirīgā valoda un kultūra, kā arī citu kultūru vēsturiskās ietekmes ir sekmējušas unikālu iezīmju attīstību, tāpēc radošie, tehnoloģiskie un estētiskie virzieni, kuriem seko dizaineri, ir atšķirīgi.

Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa: “Igaunija kā valsts, kas atrodas tuvāk ziemeļiem, ir dizaina izpausmēs atturīgākā. Tās dizains ir vienkāršs, dabisks un funkcionāls. Virzoties uz dienvidiem, aina pakāpeniski mainās. Lietuviešu dizains ir stilistiski sarežģītāks; manāma vēlme izdaiļot objektus ar papildu elementiem un greznām detaļām, radot eklektisma sajūtu. Latvijai kā valstij, kas atrodas pa vidu, piemīt gan kas līdzīgs abām kaimiņvalstīm, gan unikālas iezīmes. Latvijas dizains estētikas ziņā ir tuvāks igauņu dizainam — tas ir lakonisks un stilistiski tīrs. No otras puses, spilgtāku krāsu lietošana vairāk līdzinās lietuviešu dizainam. Latviešu dizaina unikalitāte ir emocionālā komponente, kas papildina funkciju ar stāstījumu, spēlējas ar materiāliem, struktūrām un novatoriskiem efektiem.”

Tactile Baltics ir nozīmīga un aizraujoša iespēja prezentēt mūsdienu Baltijas dizainu starptautiski, vairot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas dizaina atpazīstamību un panākt, ka tas tiek vairāk novērtēts. Ar izstādi Londonas Dizaina festivālā tās organizatori vēlas pieteikt Baltiju starptautiskajā dizaina arēnā kā radošu reģionu un valstis, kuru dizaineriem un dizaina ražotājiem piemīt spēja radīt augstvērtīgus risinājumus.

Izstādi finansē Baltijas Kultūras fonds un līdzfinansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, “Igaunijas kultūra ārvalstīs”, Igaunijas Republikas Kultūras ministrija, Lietuvas Kultūras padome, Lietuvas Kultūras institūts un Latvijas Republikas vēstniecība Apvienotajā Karalistē.

Baltijas dizaina izstāde Tactile Baltics

2021. gada 18. septembris – 3. oktobris

Londonas Dizaina festivāls

Galerija Dray Walk, Dray Walk iela pie Brick Lane, Londona, E1 6QL

Darba laiks: pirmdiena – piektdiena 10.00–18.30; sestdiena un svētdiena 10.00–17.00

Bezmaksas ieeja

Avots: Km.gov.lv


celojumubode - 3802
Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -