Doktorantūras students Duks: Mani ļoti pārsteidza skaistā kultūra un daba

Kristīne Eglīte | 2021.08.23

Paralēli studijām doktorantūrā, vācietis Duks (Cam-Duc Au) veiksmīgi turpina veidot karjeru otrajā lielākajā bankā Vācijā. Lai iepazītu Latviju un iegūtu starptautisku pieredzi uzņēmējdarbības sfērā, Duks šogad piedalījās Biznesa augstskolas Turība rīkotajā ikgadējā „Vasaras skolā”.

Duks atzīst, ka, viesojoties Latvijā, ieguvis tieši praktiskas zināšanas, kuras nu jau sekmīgi izmanto ikdienā, savās darba gaitās banku sektorā. Norādot, ka pandēmija ir lielisks iespēju laiks, kurš parāda, cik patiesībā efektīvi varam pielietot digitālās prasmes biznesa pilnveidošai un attīstībai.

Cik ilgi Jūs strādājat pie sava pašreizējā darba devēja?

Es kopš 2009. gada strādāju dažādās pozīcijās Commerzbank AG. Šobrīd esmu digitālās stratēģijas biznesa projektu vadītājs. Mana pasniedzēja karjera FOM Ekonomikas un vadības lietišķo zinātņu universitātē sākās 2020. gadā. Es esmu arī zinātniskais līdzstrādnieks ISF Stratēģisko finanšu institūtā un šobrīd rakstu doktora grādu Masarikas universitātē (Finanšu fakultāte) Brno.  

Jums ir stabila karjera banku jomā. Kāpēc Jums ir svarīgi turpināt studijas?

Kā mēs visi redzam, tehnoloģijas maina mūsu dzīvesveidu. Tas ietver ne tikai privāto dzīvi, bet jo īpaši profesionālo karjeru. Banku darbība ir ļoti sarežģīta joma, kas iet roku rokā ar tehnoloģiju izmantošanu. Bet šī tehnoloģija ir ļoti veca, un tāpēc ir daudz iespēju uzlabot esošo IT. Mēs visi lasām par tādiem populāriem vārdiem kā mākslīgais intelekts, blokķēde vai API. Tā ir realitāte, un ir jāsaprot tajā esošais potenciāls. Man patīk mācīties, jo es uzzinu par jaunākajām tehnoloģiju tendencēm un apvienoju tās ar esošajām zināšanām finanšu jomā. Es varu minēt piemēru: mūsdienu ekonomistiem patiešām jābūt labām vai vismaz pamatzināšanām par tehnoloģijām vai digitalizāciju. Pretējā gadījumā jūs nevarēsiet saglabāt konkurētspēju tirgū, jo citi būs efektīvāki vai ienesīgāki.

Pirms Jūs ieradāties Latvijā, ko jūs zinājāt par mūsu valsti un kādas bija jūsu cerības?

Godīgi sakot, es daudz nezināju par Latviju.

Ko Jūs tagad domājat par Latviju?

Mani ļoti pārsteidza skaistā kultūra un daba. Mani un manus kolēģus sagaidīja ļoti sirsnīgi un katru mirkli izbaudījām mūsu uzturēšanos Latvijā.

Ko Jūs ieguvāt no vasaras skolas Turībā?

Es apguvu augstas kvalitātes programmu ar daudz praktiskā satura ikdienas darbiem. Es novērtēju ļoti labo līdzsvaru starp teoriju un praksi. Man personīgi ļoti patika uzņēmumu apmeklējumi, kas ļāva mums runāt ar veiksmīgiem Latvijas uzņēmējiem un mācīties no viņu pieredzes. Tas bija patiešām motivējoši, un es to uzskatu par vērtīgu mācību savai profesionālajai nākotnei. Cilvēks nekad nepārstāj mācīties. Man ļoti patika laiks Turībā un novērtēju lektoru ideālo organizāciju.

No Jūsu viedokļa raugoties, kādas ir galvenās atšķirības starp Latvijas un Vācijas universitātēm?

Man bija pietiekami daudz laika, lai redzētu tikai līdzības. Es arī strādāju par pasniedzēju FOM Ekonomikas un vadības lietišķo zinātņu universitātē. Salīdzinot savu darbu ar pieredzi Turībā, es redzu lielu uzsvaru uz praktisko atbilstību. Nav noslēpums, ka studenti dod priekšroku praktiskumam, nevis teorijai. Manuprāt, abām iestādēm izdodas nodrošināt studentiem pareizo saturu, lai gūtu panākumus ikdienas biznesā.

Šajā vasaras skolā bija jauns nodarbību modelis - bizness kopā ar komunikāciju. Ko Jūs domājat par šāda veida biznesa moduli mūsdienās? Vai tas var būt veiksmīgs?

Komunikācija mūsdienās kļūst arvien nozīmīgāka. Īpaši Covid pandēmijas dēļ uzņēmumiem un to darbiniekiem jāpievērš vēl lielāka uzmanība adekvātai komunikācijai. Manā ikdienas darbā mēs personīgi tikāmies katrā projekta sanāksmē, lai apspriestu rezultātus vai veiktu prāta vētras. Bieži vien mums nācās mainīt ēkas, kas maksā daudz laika. Ar jauno normu mēs uzzinājām, ka arī tiešsaistes vai attālinātas sapulces mums darbojas ļoti labi. Godīgi sakot, esmu pārsteigts, cik labi var tikt galā ar sarežģītiem projektiem, izmantojot tiešsaistes sapulces. Es to negaidīju. Tāpēc es domāju, ka bizness un komunikācija iet ļoti labi kopā, un tiem būs vēl lielāka loma digitālajā darba pasaulē.

Kādas ir galvenās kļūdas, ko cilvēki pieļauj banku jomā?

Bankas ir būtiska ekonomikas sastāvdaļa, un tās veic daudzas svarīgas funkcijas jūsu ikdienas procesos (piemēram, iepirkšanās, pensijas plānošana, uzņēmējdarbība). Esmu pārliecināts, ka bankām vienmēr būs raison d'être, neatkarīgi no jaunajām gaidāmajām tendencēm. Protams, esmu milzīgs sadalītās virsgrāmatas tehnoloģijas cienītājs ar visu tās revolucionāro decentralizācijas potenciālu. Es uzskatu, ka tas nav drauds bankām, bet drīzāk iespēja uzlabot esošos procesus, produktus un pakalpojumus. Tāpēc nevajadzētu norakstīt banku nozīmi mūsu sabiedrībai, kā arī ekonomikai. Banku priekšā ir daudz darāmā, taču mans personīgais skatījums uz nākotni ir ļoti optimistisks.

Ko ir svarīgi ņemt vērā, plānojot finanses? (padomi)

Kopumā, es iesaku ikvienam ieguldīt laiku finanšu izpratnē. Nav svarīgi, vai esat studējis finanses vai nē. Finanšu izglītība un lasītprasme ir ļoti svarīga veiksmīgai dzīvei. Izmantojot sociālo mediju platformas, piemēram, Youtube, un citus labi zināmus avotus, ir ļoti viegli iegūt nepieciešamo informāciju. Mēs esam svētīti ar daudz labas informācijas, kas ir pieejama bez maksas. Ja atgriežaties pagātnē pirms interneta pastāvēšanas, bija daudz grūtāk piekļūt attiecīgajām zināšanām. Tagad šī barjera ir pazudusi. Mums tas ir jānovērtē un jāizmanto šī iespēja. Man patīk skatīties Youtube video par jaunām finanšu tendencēm vai tēmām. Protams, jums jābūt uzmanīgiem ar viltus ziņām un neatbilstošu saturu. Bet ir viegli uzzināt populārākos avotus, lai iegūtu ikdienas finanšu ziņu devu.

Kāpēc izglītība ir svarīga? Ko tā dod cilvēkiem?

Izglītība ir svarīga, lai dzīvotu dzīvi atbilstoši savām individuālajām vēlmēm. Es atceros laiku, kad biju ļoti jauns. Manai ģimenei nebija daudz naudas, un mani vecāki strādāja visu dienu, un viņiem bija vairāki darbi, lai apgādātu savus bērnus. Es joprojām atceros, cik skarbs šis laiks bija viņiem un man. Retrospektīvi, man godīgi tas nepatika. Bet tas man iemācīja ļoti svarīgu mācību: lai sasniegtu labāku dzīvi, jums vienmēr ir smagi jāstrādā. Un izglītība ir tā atslēga. Man nekad nebija daudz naudas, tāpēc es sāku strādāt bankā, lai saprastu naudu. Pēc 12 gadiem es joprojām izbaudu šo mācību procesu un varu teikt, ka manas pagātnes skarbie dzīves apstākļi ir noveduši mani pie pareiza profesionāla ceļa. Un es joprojām esmu par to pateicīgs.

Avots: Turiba.lv


celojumubode - 3803
Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -