Cēsu mākslas festivālā būs skatāma Ditas Rietumas kino izlase

Anna Babre | 2021.07.21

Šo piektdien, 23. jūlijā plkst. 20.00 ar Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli” (1967) tiks atklāta festivāla “Cēsis 2021” kino programma, ko veidojusi kinoteorētiķe Dita Rietuma. Šogad tā veltīta 20. gadsimta 60. gadiem, atspoguļojot spilgtu ēru Latvijas un pasaules kino vēsturē. Filmas varēs skatīt Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

“20. gadsimta 60. gadu izskaņa ir nozīmīgs, satraucošs laiks pasaules kino pieredzē, kad klajā nāca desmitiem pārsteidzošu, nereti modernisma estētikā veidotu filmu. Eiropā plauka autorkino, ko īpaši attīstīja Francijas jaunā viļņa un Itālijā strādājošie režisori. Šis ir laiks, kad radikāli mainījās ASV kino kultūra, – darbību beidza cenzūra jeb Heisa kodekss, kas fokusējās uz filmu tikumību, un ekrānu piepildīja šokējošas tēmas un elementi. Taču tās caurstrāvoja arī pārsteidzoša brīvības izjūta ne tikai filmu tematikā, bet arī estētikā. Arī Latvijā, par spīti tās atrautībai no pasaules kino strāvojumiem, radās Rolanda Kalniņa “Četri balti krekli” – izcila, modernisma estētikā veidota filma,” stāsta festivāla kino programmas veidotāja Dita Rietuma.

23. jūlijā plkst. 20.00 tiks rādīta pirmā kino programmas filma – režisora Rolanda Kalniņa “Četri balti krekli” (1967), kas pasaules mēroga atzinību saņēma 50 gadus pēc filmas uzņemšanas, 2018. gadā nonākot Kannu starptautiskā kinofestivāla sadaļā “Kannu klasika”. Tās sižetā sekojam telefonu montierim Cēzaram Kalniņam, kas no darba brīvajā laikā sacer dziesmas, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis nonāktu līdz publikai, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, bet vēlāk, pat gribēdama, vairs nevar apstādināt dažādu sabiedrisko apspriešanu dzirnakmeni, kuru pati iekustinājusi. Galvenajās lomās: Uldis Pūcītis, Līga Liepiņa, Dina Kuple, Pauls Butkēvičs.

30. jūlijā plkst. 20.00 festivāla apmeklētājiem būs iespēja vērot vēl vienu 1967. gada filmu – režisora Artura Penna “Bonija un Klaids”, kas ieguvusi divas ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars”. Jaunā oficiante Bonija Pārkere ilgojas pēc pārmaiņām garlaicīgajā dzīvē. Tāda izdevība viņai rodas, iepazīstoties ar šarmanto jaunekli Klaidu Berovu, kurš tikko iznācis no cietuma. Klaids ir nolēmis par katru cenu izrauties no Lielās depresijas radītā trūkuma. Abi iemīlas un pievēršas banku aplaupīšanai – apburošais un atjautīgais laupītāju pāris drīz kļūst slavens visā valstī. Galvenajās lomās: Feja Danaveja, Vorens Bītijs, Džīns Hekmens.

Savukārt 13. augustā plkst. 20.00 festivāla kino programmu noslēgs Mikelandželo Antonio 1966. gada filma “Fotopalielinājums”, kas ieguvusi galveno balvu “Zelta palmas zars” Kannu kinofestivālā. Veiksmīgā Londonas modes fotogrāfa Tomasa greznā un nesarežģītā dzīve viņam pašam šķiet garlaicīga un bezjēdzīga. Reiz parkā viņš nejauši ar kameru fiksē kādu pāri – vecāku vīrieti un jaunu sievieti. Sieviete, pamanījusi ka Tomass viņu fotografē, par katru cenu vēlas atgūt negatīvus. Atdevis viņai neīsto filmiņu, Tomass attīsta īsto, cenšoties saprast sievietes lielo interesi par šīm bildēm. Arvien vairāk palielinot fotogrāfijas, pamazām atklājas, ka Tomass, iespējams, fiksējis slepkavību. Galvenajās lomās: Deivids Hemingss, Vanesa Redgreiva, Sāra Mailsa, Džeina Birkina.

Festivāla kino programmu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15. augustam. Tā ietvaros ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”. Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde “Vesels”. 31. jūlijā Cēsu Svētā Jāņa baznīcā klausītāji aicināti uz koncertu “Debespulkstens”, savukārt festivāla noslēgumā 14. augustā Cēsu pils parka estrādē izskanēs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešais cēliens. Festivāla ietvaros interesenti aicināti arī uz teātra izrāžu ciklu “Grand Prix”.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora Latvijas Mobilā Telefona, enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power", Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, projekta “Kultūrtelpa”, Cēsu novada domes, koncertzāles "Cēsis", kā arī uzņēmumu “Moller Auto”, „GroGlass“ un “Priekuļu bloks” atbalstu.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” muzikālos notikumus – 31. jūlija koncertu “Debespulkstens” un 14. augusta Riharda Vāgnera operas “Valkīra” III cēliena koncertiestudējumu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu. Savukārt izstādes “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli” un “Vesels” var apmeklēt jebkurš interesents, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Mākslas festivāla “Cēsis 2021” biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. Festivāls, kā ierasts, piedāvā īpašas biļešu atlaides senioriem, skolēniem, studentiem un skolotājiem. 10% atlaide festivāla notikumu biļetēm pieejama arī SEB bankas klientiem.

Vairāk par atlaidēm iespējams uzzināt biļešu iegādes vietās, kā arī festivāla mājaslapā.

Plašākai informācijai par mākslas festivālu “Cēsis 2021” sekojiet www.cesufestivals.com vai festivāla Facebook lapā.

Avots: ogilvy.lv


celojumubode - 3801
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -