Jānis Vanks: Alkohols, karstums un neizgulēšanās – svētku riski uz ceļiem

Marta Mackeviča | 2021.06.23

Līgo svētkos šogad būs piecas brīvas dienas pēc kārtas, arī pulcēšanās ierobežojumi kļuvuši brīvāki, tāpēc liela daļa cilvēku visticamāk svinēs lielākās vai mazākās kompānijās, izbraucot ārpus pilsētas. Lai svētkus neaizēnotu auto negadījumi un skarba statistika, svētku norise jāplāno tā, lai izvairītos no nepieciešamības sēsties pie stūres. Tāpat jāatceras, ka nogurums, negulēta nakts un karstums, ko šogad sola sinoptiķi, arī var radīt negadījumu risku, ne tikai alkohola lietošana, uzskata Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

Pandēmija pasliktina statistiku

Statistika, diemžēl, liecina, ka situācija ar alkohola lietošanu pie stūres neuzlabojas – “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati liecina, ka 25% autovadītāju ir sēdušies pie stūres reibumā līdz likumā atļautajai robežai, 8% ir vienu vairākas reizes braukuši reibumā, kas pārsniedz pieļaujamo slieksni, bet 1% - atzīst, ka dara to vairākas reizes gadā. Latvijā tā ir nopietna problēma, kas noved arī pie smagām avārijām. Turklāt pandēmijas laikā situācija nav uzlabojusies, neskatoties uz to, ka vairākus mēnešus satiksme uz ielām un ceļiem bija krietni mazāka.

Nepalikt vienaldzīgiem

Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, es aicinātu autovadītājus atturēties no alkohola lietošanas, ja jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkus aicinu nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība. Ja redzat kādu, kurš reibumā grasās sēsties pie stūres, noteikti iesaistieties ne tikai aizrādot, bet arī informējot atbildīgās iestādes, ja neizdodas pārgalvīgo braucēju apturēt. Kādam varētu šķist, ka šādi rīkojoties viņš jutīsies slikti, bet padomājiet, kādas būs sajūtas, kad notiks negadījums, ko varējāt novērst?!

Risku rada ne tikai autovadītāji

Šobrīd Latvijā valda liela iecietība pret autovadītājiem, kuri sēžas pie stūres reibumā, tomēr norobežošanās no šī jautājuma situāciju neuzlabos. Tā nav tikai katra autovadītāja darīšana, jo iereibis šoferis apdraud ne tikai sevi – ciest var arī nevainīgi cilvēki. Turklāt, tas attiecas ne tikai uz autovadītājiem, bet arī uz iereibušiem motociklu, motorolleru, velosipēdu u.c. transporta līdzekļu vadītājiem.

Igaunijas 0 promiļu piemērs

Noteiktā 0,5 vai 0,2 promiļu robeža, atkarībā no braukšanas pieredzes, patiesībā nav veiksmīgs risinājums, jo cilvēki ne vienmēr spēj objektīvi izvērtēt, kāds alkohola daudzums un stiprums atbilst šai robežai. Turklāt vienāds alkohola daudzums var ļoti dažādi ietekmēt katru cilvēki – tas atkarīgs no virknes citu faktoru. Lai uzlabotu situāciju uz ceļiem, Latvijai būtu jāseko Igaunijas piemēram, nosakot 0 promiļu slieksni. Diemžēl, bet “GO atbildīgas braukšanas indeksa” liecina, ka tolerancei šeit nav vietas.

Karstums tikpat bīstams kā alkohols

Līgo svētku bēdīgo statistiku rada ne tikai alkohola lietošana, bet arī nogurums un negulētās naktis. Ja visu nakti esam svinējuši un, sagaidot saullēktu, sēžamies pie stūres, risks ir tikpat liels kā lietojot alkoholu. Diemžēl, nav rīku, kas ļautu izmērīt noguruma un neizgulēšanās pakāpi. Tāpat nevajadzētu arī paļauties uz to, ka enerģijas dzēriens darīs brīnumus un palīdzēs uzveikt nogurumu. Vienlīdz bīstams var būt arī pārlieku liels karstums. Šajos svētkos tas var sasniegt pat +33 grādu svelmi. Arī pēc dienas, kas aizvadīta saulē, jāpārdomā, vai tiešām nepieciešams sēsties pie stūres.

Šī gada svētku statistika varētu būt vēl negatīvāka nekā iepriekš, jo pandēmijas ietekmē cilvēki cenšas izvairīties no sabiedriskā transporta izmantošanas, turklāt popularitāti strauji iemanto arī koplietošanas auto, kas nozīmē – pie stūres sēžas aizvien vairāk cilvēku, kuri ikdienā ar auto brauc reti.

Atbildīga svētku plānošana

Aicinu ikvienu būt atbildīgam – plānot svētkus bez sēšanās pie stūres un būt piesardzīgiem arī ar nogurumu, uzturēšanos saulē, medikamentu lietošanu, kas arī var samazināt mūsu koncentrēšanās un reaģēšanas spējas. Ja plānots svinēt kompānijā un noteikti būs jāmēro lielāks vai mazāks attālums ar auto, ieteicams jau iepriekš vienoties, kurš no kompānijas šos svētkus aizvadīs ar bezalkoholiskajiem dzērieniem un būs šoferītis. 

Avots: Strategies.lv


celojumubode - 3808
Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Bauskas TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt lielisku atpūtu!

Gulbenes novada TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -