Reti dzīvnieki, kuri joprojām sastopami Krievijas savvaļā

Elīna Valaine | 2021.06.11

Unikālā Krievijas daba nebeidz pārsteigt – šeit atrodami teju visi derīgie izrakteņi un vienlaikus arī daudzi reti un aizsargājami dzīvnieki. Mežonīgajos un pat skarbajos apstākļos šīm radībām jācīnās par izdzīvošanu ne vien klimata, bet arī malumedniecības dēļ.

Visvairāk reti sastopamo sugu uzturas tieši Sibīrijā, kas ir lielākais Krievijas reģions un aizņem vairāk nekā 75 procentus no visas valsts teritorijas. Bet, neskatoties uz apgabala lielumu, tajā mitinās tikai ceturtā daļa no visiem Krievijas iedzīvotājiem. Tāpēc tieši Sibīrijas plašumi jau gadsimtiem ilgi ir mājvieta dažādiem retiem dzīvniekiem un putniem.

Kanāls “National Geographic”, iedvesmojoties no jaunā raidījuma “Savvaļa Krievijā: pēdējie neizpētītie dabas plašumi”, kura pirmizrāde notiks sestdien, 12. jūnijā, iepazīstina ar retiem un neparastiem dzīvniekiem, kuri joprojām atrodami valsts mežonīgajos plašumos.

Ilkņi kā vampīriem

Cēlo muskusbriedi ar tā unikālajiem ilkņiem var meklēt tieši Krievijā – Sibīrijā un Tālajos Austrumos. Ar savu vizuālo īpatnību, kuru zoologi dēvē par snuķi ar ilkņiem, nevis ragiem, tie pievilina mātītes un aizdzen prom sāncenšus pārošanās sezonā.

Šī neparastā zīdītāja nosaukums atklāj tā būtību un nozīmīgumu. Proti, tēviņu pavēderē esošie muskusa dziedzeri nelielos zālēdājus padara par ļoti vēlamu medījumu. Muskusam raksturīgs ļoti spēcīgs, ass aromāts, ko lieto izsmalcinātas parfimērijas ražošanā. Savukārt vērtīgā sastāva dēļ šo dzīvnieku izcelsmes produktu izmanto arī tautas medicīnā - sirds, asinsvadu un plaušu slimību ārstēšanai.

Lai arī vērtīgais dzīvnieks iekļauts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga, tos joprojām turpina ķert lamatās un nogalināt, lai iegūtu unikālo muskusu.

Savdabīgos muskusbriežus var apskatīt arī Rīgas Zoodārzā.

Pasaulē lielākie savvaļas kaķi

Vientuļnieks Sibīrijas jeb Amūras tīģeris mitinās dziļi Sibīrijas sirdī, Tālo Austrumu bērzu mežos.  Šie majestātiskie plēsēji, kas ir lielāki par lauvām, var izaugt līdz trīs metrus gari, un tēviņu svars sasniedz pat 300 kilogramu.

Sibīrijas tīģeri bieži uzturas vienatnē un medībās dodas nakts laikā. Savu kažoku tie izmanto kā lielisku maskēšanās līdzekli. Turklāt katra tīģera kažoka strīpas ir atšķirīgas, gluži tāpat kā cilvēku pirkstu nospiedumi, kas ikvienam no mums ir unikāli.

Diemžēl plēsēju dabiskā biotopa izzušana un malumedniecība dzīvnieku krāšņā kažoka dēļ ir būtiski samazinājusi šo tīģeru skaitu, un savvaļā ir palikuši tikai 480 līdz 540 skaistie kaķi. Lai gan viņi nebaidās no sala, arī dziļais sniegs ierobežo to pārvietošanos un vairošanos.

Svarīgi, ka gan Krievija, gan Ķīna aktīvi īsteno tīģeru aizsardzības programmas, lai nodrošinātu apdraudētās sugas izdzīvošanu abās valstīs.

Senā un neparastā izskata antilope

Eksotisks zālēdājs ar snuķim līdzīgo purniņu – tā ir Tatārijas saiga. Dzīvnieka deguna iekšējā uzbūve līdzinās filtram, kas vasarā neļauj ieelpot sausā tuksneša putekļus, bet ziemā sasilda auksto gaisu. Tēviņus raksturo arī neparasti ragi burkānu formā. Saigas parasti apdzīvo sausus tuksnešus un pļavas.

Šī ārkārtīgi senā antilopju suga mūsdienās ir reti sastopama. Kopumā pasaulē ir aptuveni 124 000 šo kazas lieluma zīdītāju. Krievijā saigas mitinās tikai divās vietās – Kalmikijā un Astrahaņas apgabalā. Neskatoties uz to spēju izturēt skarbos dabas apstākļus, dzīvnieku skaitu samazina cilvēki, iznīcinot sugas biotopus, kā arī medījot zīdītājus to vērtīgo ragu dēļ, kurus izmanto ķīniešu medicīnā.

Neparasto dzīvnieku skaits kopš 1993. gada samazinājies par 95%. Viens no iemesliem - 2015. gada maijā pēc slimības uzliesmoja dažu dienu laikā nomira 200 tūkstoši Tatārijas saigu.

Plēsoņu karalis ar “sniega kurpēm”

Šis savvaļas kaķis ar apmēram metru garo asti ir Sibīrijas dienvidu karalis - sniega leopards. Plēsēju savvaļā ieraudzīt ir ļoti grūti, jo tie pārvietojas klusi un teju nemanāmi, turklāt lielākoties mitinās kalnainos apvidos. Visvairāk viltīgo zīdītāju uzturas tieši Krasnojarskas apgabalā.

Šī skaistā kaķu dzimtas pārstāvja simbols ir viņa aste. Tā ir apmēram metru gara, un to dzīvnieks izmanto gan līdzsvaram, gan arī, lai aukstā laikā apsegtu ķermeni un purnu. Amizants plankumainās radības paradums ir nēsāt asti mutē. Tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – astes muskuļi visas dienas garumā nogurst, un to nest kļūst par smagu.

Vientuļie mednieki ar plankumaino kažoku ir aizsargājama suga, kas ir īpaši tuvu izmiršanai tieši viņu skaistās rotas dēļ, no kuras gatavo apģērbus un citus izstrādājumus. Jau 40 gadus Sietlā darbojas bezpeļņas organizācija, kas cīnās par sniega leopardu aizsardzību.

Sauszemes lielākais plēsējs un aukstummīlis

Leduslāci var sastapt piecās valstīs Arktikā, un viena no tām ir Krievija, kur lielais dzīvnieks mitinās pašos ziemeļos. Šis zīdītājs ir divas reizes lielāks nekā iepriekš minētais Sibīrijas tīģeris, un var sasniegt svaru līdz pat 550 kilogramiem!

Tas ir pilnībā pielāgojies skarbam, aukstam klimatam. Plēsēja desmit centimetru biezais tauku slānis saglabā ķermenī siltumu tik labi, ka infrasarkano staru fotogrāfijās lāču dzimtas pārstāvji uz ledus ir gandrīz nemanāmi.

Zinātnieki uzskata, ka šobrīd pasaulē varētu būt 22 000 līdz 31 000 leduslāču. Tomēr klimata izmaiņu dēļ suga ir ļoti apdraudēta, un tieši ledus segas sarukšana apgrūtina tās cīņu par izdzīvošanu. Samazinoties dzīvnieku dabiskās vides platībai, tie pārvietojas tuvāk cilvēkiem, meklējot barību māju pagalmos un pat pilsētu izgāztuvēs.  

Graciozais lašu cienītājs

Teju karaliskā izskata baltplecu jūras ērgļi ir lielākie un smagākie ērgļu dzimtas pārstāvji pasaulē. Visbiežāk tos var sastapt Kamčatkas pussalā, kur putni arī vairojas. Katru ziemu šie bezbailīgie lidoņi migrē uz Japānu un pat tālāk, taču ir arī daļa putnu, kuri nemigrē, bet tikai pārvietojas uz tuvāko teritoriju ar atklātiem ūdeņiem.

Piekļuve ūdenstilpnēm nodrošina jūras ērgļus ar pārtiku – zivīm, it īpaši lašiem. Plēsoņas medī lidojumā, izmantojot savu binokulāro redzi, lai precīzi noteiktu maltītes atrašanās vietu. Tad viņi kā bultas šaujas lejup, ienirst ūdenī un saķer laupījumu. Japānā putniem patīk mieloties arī ar dažādām jūras delikatesēm – krabjiem, kalmāriem un mencām.

Šīs sugas pārstāvji ir drosmīgi, un, tāpat kā citi ērgļi, zog pārtiku no pārējiem putniem. Medījuma atņemšanu citiem sauc par “kleptoparazītismu”, un ar to nereti nodarbojas tieši ērgļi.

Vēlies uzzināt vairāk par unikālajiem Krievijas dzīvniekiem, putniem un augiem? Nenokavē un skaties raidījumu “Savvaļa Krievijā: pēdējie neizpētītie dabas plašumi”! Pirmizrāde jau sestdien, 12. jūnijā plkst. 15.45 kanālā “National Geographic”!

Avots: National Geographic


celojumubode - 3803
Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Daiļslidošanas sacensības

Daiļslidošanas sacensības

No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”.

Valmieras TIC

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -